Lihasharjoittelun idea pähkinänkuoressa

Vaikuttaa. Jos menet nelinkontin ja alat tekemään sopivaa liikettä, jossa tarvittaisiin vahvaa vatsalihasten voimaa, mutta se puuttuu, niin alat hyvin äkkiä kompensoimaan sitä pakaralihaksilla. Selällään jalkojen nosto on selvempi esimerkki, mutta koira harvemmin käyttää selällään ollessaan voimaa (paitsi painiessaan omistajan kanssa, jonka mielestä selättäminen on hyvä idea, mutta se lienee hiukan eri asia…)

Oikeasti koiralla asia ei ole ihan noin yksinkertainen, koska rakenne on erilainen. Jumissa olevat tai heikot vatsalihakset vaikuttaa edessä lapojen yläpäähän ja takana lantion ylimenoalueella, koska silloin niitä käytetään asennon pitämiseen. Kolman tukkoon menevä paikka on usein pitkät selkälihakset. Mutta ylimenoalue sekä selkä taasen vetää reidet tukkoon nopeasti, koska ne alkavat hoitamaan voiman lisäksi myös tasapainoa.

Kun puhutaan syvistä lihaksista, niin sillä tarkoitetaan lihaksia, jotka ovat ns. toisessa layerissä, joihin ei päästä käsiksi. Mutta kun puhutaan siitä funktiosta, joka lihaksella on, niin rajoittuminen syviin on yksiselitteisesti väärin. Pitäisi puhua aina lihaksista, joiden pääasiallinen tehtä pitää asento. Niitä kun on myös pinnallisissa, ja syvissä on myös “liikelihaksia”. Silti varsinkin koirien syvien lihasten treeni on vahvasti vain staattista (kyllä, yksi syy miksi en pidä dobosta).

Eli eräällä tavalla lihaksiston päätyyppejä on kaksi: asentolihakset ja voimaa antavat. Asentolihakset ovat pääosin ultrahitaita ja siksi tasapainolle ja koordinaatiolle nopeissa tilanteissa tärkeimmät ovat nimenomaan liikelihakset - ja niissäkin nimenomaan nopeat, eivät hitaat.

Kun asentolihakset eivät jaksa tehdä töitään, niin liikkeeseen tarkoitetut joutuvat jatkuvan supistuksen lisäksi hoitamaan myös pidempiä staattisia pätkiä (toki, aidosti kyse on motorisista yksiköistä, koska kokonaisuutena lihas ei muuten voisi tehdä kahdentyyppistä työtä, mutta yksinkertaistus on tässä perusteltua).

Tässä kohtaa tulee ne perslihakset kuvaan mukaan. Kun vatsa ei pysty tekemään omaa osaansa, niin selkä ja lantio alkavat kompensoimaan. Kun se jatkuu tarpeeksi pitkään ja molemmat alueet alkavat väsymään, niin reidet alkavat pyrkimään hoitamaan koiran takapäässä myös tasapainoa, ja koska siellä lihassolut ovat aina nopeampia (tyypistä riippuen kestävämpää ja nopeampaa, mutta nopeita silti), niin ne väsyvät erittäin nopeasti pitkäkestoisessa jännityksessä. Joten motorinen yksikkö kerrallaan alkaa sitten takapäässäkin pakka hajota, koska vatsalihakset eivät toimi.

Etupää kestää hieman pidempään, koska etupää on “tottuneempi” liikkeiden vaihteluun, koska ohjaus on edessä. Mutta äkkiä tosiiaan niskan kiinnityskohdassa ja lapojen välissä alkaa olla myös sanomista.

1 Like

Ja voiko tämä näkyä pään ravisteluna ja korvien rapsutteluna?
Tai hampaiden narskutteluna?

Yritän juuri googlesta kaivaa kuvaa josta oikeasti näkisi lihasten kiinnityskohdat :man_facepalming:

https://www.artstation.com/itzfx

Nyt löyty hienoja kuvia! Vähän helmpompi hahmottaa kokonaisuutta kuin miettimällä itseään konttausasennossa :joy:

Jossain Katiskan lihaksistoa/treenaamista/ lihashuoltoa koskevassa jutussa mainittiin tassujen nostelu, ensin yksi tassu, sitten vastakkaiset.
Lisään linkin kun tulee vastaan, en nyt onnistu muistamaan mistä sen luin.

Edit. Ei löytynyt Katiskasta, koska luin sen toiselta sivustolta :joy:

Mutta niille, jotka haluavat/tarvitsevat konkreettisen ja helposti ymmärretävän esimerkin siihen, mitä tehdään ja miksi, Hesari antoi tänään vastauksen :+1:

Tämä auttaa myös ymmärtämään tuota Jagsterin yllä kertomaa.


Teksti kaiketi aukeaa vain tilaajille, siksi screenshotit.

1 Like

Ei ole oikeasti kauhean helppo liike aistivammaiselle. Onneksi yleisönä vain koira joka seurasi huolestuneena tapahtumaa :joy::joy:.

Kiitos muuten @Lafal, kun jaoit tämän. Nuo kuvat selkeytti asiaa todella paljon.

1 Like