đŸ„© Lihan laatu

Facebookin puolella kysyttiin:

Rupesi taas kiinnostamaan ettĂ€ mitenkĂ€s se nĂ€iden koiranruokien tuoteselosteiden kanssa meneekÀÀn? Jos on merkitty “kana” niin ymmĂ€rtÀÀkseni antaa mahdollisuuden jauhaa ruokaan mitĂ€ ruhonosaa vain. Ja esim kananliha/ lihajauho merkitsisi lihaa. Kuulin kuitenkin vĂ€ittĂ€mĂ€n ettĂ€ molemmat antavat mahdollisuuden kĂ€yttÀÀ elĂ€inrehussa vaikkapa 100% höyhentĂ€. Mutta miksi tĂ€llöin kukaan ilmoittaisi tuoteselosteessa “kana”, eikö tĂ€llöin kaikessa lukisi tuoteselosteessa harhaanjohtavasti kananliha mutta pistettykin pelkkÀÀ untuvaa? :thinking:

Oma vastaus aiheeseen:

Kun on mainittu pelkkĂ€ elĂ€in, niin voidaan kĂ€yttÀÀ mitĂ€ tahansa, joka on sallittu — esimerkiksi höyhenet eivĂ€t ole kuin vĂ€hĂ€isissĂ€ mÀÀrin, sama juttu nokkien ja helttojen kanssa.

TĂ€mĂ€ höyhenjuttu on barffin aikaista paskanjauhamista jenkeistĂ€. SiellĂ€ se saattaa toimiakin, mutta kun joku 20 vuotta sitten tsekkasin FDA:n sÀÀnnöt, niin ei kĂ€ynyt siellĂ€kÀÀn — disclaimeria sen verran, ettĂ€ silti saattaa löytyĂ€ jotain osavaltio- ja piirikuntakohtauksia erilaisia mÀÀrĂ€yksiĂ€; jenkkilĂ€inen byrokratia on hirveĂ€ sekamelska.

EU:ssa ja Suomessa ei onnistu.

SitÀ rajaa, jossa vÀhÀinen nousee merkitykselliseksi, ei ole oikeusasteissa punnittu, koska moinen ei ole koskaan tiettÀvÀsti ollut realistinen kysymys. Tulee vastaan jo yksistÀÀn broilerista ja sen teurastuksesta.

Lihajauhon ja luu/lihajauhon ero on hÀmÀrtynyt ja kÀytÀnnössÀ poistunut. Se kun on asia, joka ei kiinnosta ihmisten ruokatuoannossa ja rehuissa ei ketÀÀn kiinnosta edes sen vertaa.

TÀmÀ höyhenjuttu poukahti pintaan Royal Canin anallergenicin kohdalla, kun maailman suurin yksittÀinen valmistaja teki historiansa pahimman markkinointimokan, ja laittoi hydrolysaatin sijaan nÀkyviin höyhenet.

En tiedÀ, mutta valistunut arvaus on, ettÀ syy oli halu vÀlttÀÀ kanaa nimenÀ valmistusaineissa. Perseelleen meni kuin jessen pÀÀsiÀinen.
—

Ketjussa viitattiin myös Ruokaviraston vastaukseen, joka oli aikoinaan niin ympÀripyöreÀ, ettÀ pienen ihmisen pÀÀtÀ alkaa sÀrkemÀÀn: heidÀn mukaan saa ja ei saa, kun ei sitÀ ole mÀÀritelty, paitsi ettÀ ehkÀ onkin.

Vastasin:

Ruokavirasto on suunnaton ongelma tÀllÀ hetkellÀ. Tai on siis ollut jo pitkÀÀn. Minua ei pÀtkÀÀkÀÀn kiinnosta se, ettÀ johtuuko ongelmat henkilökuntavajeesta vai siitÀ, ettÀ elÀinlÀÀkÀrit tekevÀt juristin töitÀ tuntematta lainsÀÀdÀntöÀ. Lopputulos on, ettÀ lainsÀÀdÀntöÀ ei noudateta ja samaan aikaan tehdÀÀn omia velvoittavia asetustason tulkintoja.

Ruokavirasto toimii virkamiesvastuulla valvoen omaa toimialaansa. Koska Suomessa ei ole anglojen tapaoikeutta — eli suunnilleen kaikki mÀÀritellÀÀn tapauskohtaisesti ilman edeltĂ€vÀÀ lainsÀÀdĂ€ntöÀ — vaan eurooppalais-pohjoismaalainen kaarioikeus (tulee muuten viikingeiltĂ€ ja siitĂ€ ruotsalaisilta), jossa pÀÀasiat mÀÀritellÀÀn lakiin ja sitten myöhemmin katsotaan, ettĂ€ mahtuuko joku tulkinta lakiin.

Sivuhuomautus: tÀmÀn takia esim. elÀimiinsekaantumista ei tarvitse kirjata jenkkilÀiseen tapaan erikseen lainsÀÀdÀntöön, koska sitÀ rajoittaa elÀinsuojelulaki, Ja samasta syystÀ kansalaisalotteet ovat ongelmallisia.

Ruokavirasto tarkentaa tai on tarkentamatta esimerkiksi lihajauhon ja luu-lihajauhin eroja. Aikaisemmin tarkisti valmistajia sitovalla tavalla, koska Ruokavirastolla oli lain tulkitsemisoikeus.

Esimerkki muualta: kun työehtosopimuksissa on mielipide-ero, niin tulkintaoikeus on aina työnantajalla ja heidĂ€n tulkintansa mukaan mennÀÀn — ainakin niin kauan, ettĂ€ tulkintaa muutetaan vaikka seuraavalla sopimuskierroksella.

Ruokavirasto — aidosti siis se henkilö, joka sillĂ€ hetkellĂ€ valvoo tai sattuu vastaamaan veronmaksajan kysymyksiin — tekee tulkintoja eri tavalla vuodesta ja henkilöstĂ€ riippuen. LisĂ€ksi on muistettava, ettĂ€ he eivĂ€t ruuan suhteen oikeastaan koskaan vastaa rehulain suhteen, vaan mitĂ€ ihmisille menisi — silloinkaan, kun kysymys koskee rehuja.

Ruokavirasto tekee jatkuvasti tulkintoja. Yhden ihmisen yhden tulkinnan mukaan koirille ei voida myydÀ sinkkiÀ lisÀravinteena. Saman tulkitsijan mukaan ylipÀÀtÀÀn kattavia vitamiini- ja mineraalituotteita ei saa myydÀ, koska ne ovat tÀydennysrehuja, eivÀtkÀ saa silloin tÀyttÀÀ 100 % tarpeesta.

Se, ettÀ miksi tuo vaatimus ei koske esimerkiksi kalsiumia, A-vitamiinia tai E-vitamiinia, seleenistÀ ja raudasta puhumattakaan, ja keskittyy ainoastaan mÀÀrÀttyihin monivalmisteisiin D-vitamiinin ja sinkin kautta, on mysteeri. EhkÀ tuo tulkinta muuttuu, koska tulkitsija on vaihtunut :man_facepalming:

Mutta Ruokavirasto on hassu elin, sillÀ lÀheskÀÀn aina sen tulkinnoista ja pÀÀtöksistÀ ei voi edes valittaa. Silloin Ruokavirasto on samaan aikaan lainsÀÀtÀjÀ, lainvalvoja ja itsensÀ vahti.

1 Like

Mites muuten, jos koiran pakastelihassa lukee 100% naudanliha (kennelpakaste) ja Best inin sika-naudassa on kaikki eritelty, (liha, rustot, keuhkot ja sydÀn) voiko toi 100% sisÀltÀÀ myös noita muita elÀimen osia?
Ne nimittÀin nÀyttÀÀ sulaneena samalta söössiltÀ :thinking:

Juu, ja oletettavaa onkin. Ei se muuta tarkoita kuin ettÀ on kÀytetty nautaa.

TÀssÀ aletaan lÀhestyÀ yhtÀ vÀitettÀni: raakaruokinta ei lÀhtökohtaisesti paranna lihan laatua verrattuna kuivamuonaan, se lisÀÀ ainoastaan lihaksi kutsutun mÀÀrÀÀ.

Ja ollaan syvÀllÀ toisessa vÀitteessÀni: raakaruokinnan vÀite, ettÀ tiedetÀÀn mitÀ koiralle annetaan, on vain illuusio.

Eli hyvin voin ostaa tota toista jonka kilohinta on hieman huokeampi kun samaa tavaraa kuitenki ovat.

Luulen ettÀ sun vÀitteet pitÀÀ paikkansa.

Ainoastaan laadukasta lihaa saa ihmispuolen hyllyltÀ, rehulihat kun taitaa sisÀltÀÀ ihan mitÀ vaan. Ihmisten lihoissa kun ei toivottavasti ole keuhkoja ym. roipetta mikÀ koiralle kuitenkin sopii mielestÀni ihan hyvin. MeillÀ ainakin maistuu ja mahat tulee tÀyteen, eikö se oo pÀÀasia?

No kyllĂ€hĂ€n sĂ€ periaatteessa tiedĂ€t mitĂ€ koirallesi annat kun lihaa annat mutta ei se nyt samaa lihaa voi missÀÀn nimessĂ€ olla rehulihana mitĂ€ ihmisten “sisĂ€filee”. Hinnat ei olis tollaset ja toiseksi, taitais kotimainen tuotanto loppua kesken kun koirien kupissa pitĂ€is olla samaa kuin omalla lautasella.

KyllÀ. Ja ei. Se kun riippuu.

Huomattavan harvoin myydÀÀn puhdasta lihaslihaa. Tuotteen valmistavat ostavat kaikki raaka-aineensa suunnilleen samoista paikoista, teurastamotoimintahan on huomattavan keskittynyttÀ, ja samalla tavallahan ruhot aina kÀsitellÀÀn.

Sitten kun lopputuottaja kĂ€y ostamassa raaka-aineensa, niin niistĂ€ sitten tehdÀÀn koktail — lihaa tuon verran, mahaa noin paljon, rustoa pÀÀlle jne. SitĂ€ mitĂ€ sekoitetaan ja miksi kutsutaan reseptiikaksi ja se riippuu ihan firmasta. Mutta kannattaa huomata, ettĂ€ kĂ€ytĂ€nnössĂ€ koskaan noita sekoitteita ei tehdĂ€ koiran takia, vaan lopputuotteen hinnan painamiseksi alas.

Joskus sekoitteissa on joku nĂ€kemys. Voidaan tehdĂ€ pohjaa tĂ€ysravinnolle tai muulle hieman erikoisemmalle rehulle, jolloin asiat on tehtĂ€vĂ€ hieman eri tavalla. Tai sitten tehdÀÀn uskomusruokaa, ja taas asioita tehdÀÀn hieman eri tavalla kuin ihan vaan ”perusrehua” tehtĂ€essĂ€.

Mutta hyvin pitkÀlle ne ovat samanlaisia, muutamastakin syystÀ.

1 Like