Lidlin Crivit vaellussauvat

Minulla ei ole vaellussauvoja. On kylläkin sauvakävelyyn tarkoitetut, mutta ne ovat liian pitkät maastoon, sekä kiinteän mittaiset. Tarvitsisin sauvoja, mahdollisesti, myös tarpin virittämiseen — aina ei pysty käyttämään oksia. Vaellussauvoissa on vaan yksi tylsä ominaisuus, joka on yhteinen kaikille retkeily- ja vaellusvarusteille: ne ovat kalliita. Siksi päätin antaa mahdollisuuden Lidlin myymille Crivit vaellussauvoille hintaan 20 euroa pari.

kuva

Crivit lienee Lidlin oma merkki — tai ainakin Suomessa on. Tunnettu edullisuudestaan, sekä hieman… heikohkosta laadusta. Osa on toki toimivaa, mutta edullinen hinta näkyy. Olin jo viikkoja katsellut niitä hieman sillä silmällä ja koska tiesin, että niitä on myyty, enkä ole törmännyt missään raivostuneisiin kiukutteluihin, niin uskaltauduin ostamaan.

Ne ovat

  • alumiinisauvat
  • kahva jotain synteettistä
  • 100 - 135 senttiä (en tiedä mikä tuo metri on, koska sisääntyönnettynä mitta on 67 cm)
  • teleskooppisäätö kahdella lukituksella
  • mukaan tulee jonkinlainen sompa sekä vahvempi kumituppi, asvalttitassu, kovalla alustalle, vaikka kärjen suojana on jo kumi
  • pari painaa noin 540 g, eli kappale ehkä 270 g paikkeilla (noin ja ehkä tulee omasta matkalaukkuvaa’an ja ilmoitetun painon erosta, oma näytti grammoja einen vähemmän)

Kun purin paketin, niin telekooppien lukitus ei pitänyt kovinkaan hyvin. Siinä on vastakappalena muovinen mutteri, joka kannattaa heti ensialkuun kiristää kunnolla — onnistuu ihan sormivoimin.

Rannelenkin pituutta säädetään painamalla punainen lukitus keskeltä sisäänpäin. Siinä sai käyttää aika tavalla voimia. Lukituksen saa sitten takaisin päälle vetämällä reippaammin pitämällä koko rannelenkistä kiinni.

Minulla on sellainen kutina, että tuo lukitus tulee pettämään, jos sitä säätelee koko ajan.

En ole kokeillut kuin yhtä sauvaa puolentoista tuntia vaihtelevassa maastossa. Käsikappale ei täysin sovi kämmeneeni ja Minna totesi sen olevan hänelle liian iso — eli ei välttämättä ole pienemmän naisen valinta.

Taatusti hikoilee helteellä.

Muutoin se oli kuin alumiinisauva. Riittävän tukeva, mutta en henkeäni laittaisi sen varaan. Vääntämällä tuntui pitävän ryhtinsä aika hyvin, mutta en tiedä miten se kestäisi telttapaaluna kovemmassa riepotuksessa. Aika näyttää.

Se ajaa asiansa, jos ei ole totaalisen laatutietoinen. Pitkille taipaleille kannattaisin varmasti hankkia paremmin omaan käteen sopiva, mutta tällaiselle viikonloppukulkijalle tuo tuntuisi ajavan asiansa.

Sauvoissa kerrotaan, että ne ovat laatua ultra light. Jotain ne ovat, mutta 270 grammaa painava ei ole ultra light. Sata grammaa pois, niin alettaisiin olemaan niillä suunnilla.

Jos ei ole valmis maksamaan hiilikuidusta paria hunttia, niin tuo on se paino, jonka alumiini 135 senttisellä sauvalla painaa. Kyllä sitä käyttää, mutta painon myös huomaa — vaikka ei paha olekaan.

Mikäli Crivitin vaellus/retkisauvat kestävät kolme kautta, niin 20 euroa oli lähellä järkevää ostosta. Mutta jos ne taipuvat tai lukitus pettää, niin olisi ehkä silti kannattanut ostaa lähes 10x kalliimmat.