Librela ja sen sivuoireet

Omalla koiralla taitaa olla 4.s tai 5.s pistos, ja se on ollut melkoinen ihmelääke. Mitä haittavaikutuksia on ilmennyt? Omalla koiralla selkein on lisääntynyt juominen ja sen myötä esim keskellä yötä tarvitsee päästää pihalle. Röyhtäilyä on ollut jonkun verran vaikka mikään muu ei ole muuttunut, en tiedä mistä johtuu. Millaisia hyviä ja huonoja vaikutuksia librelalla on ollut?

1 Like

Koiralleni on pistetty librelaa kerran kuussa heinäkuusta lähtien, tässä keväällä tuli taukoa kun siinä oli jotain saatavuusongelmia, mutta nyt taas sai sitä pistettyä. Huomaa, että kun pistoksiin tulee taukoa, niin se yhden pistoksen teho heikkenee silleen, että librelan tehoa ei kannata vielä arvioida 1. tai 2. pistoksen jälkeen, vaan se paras teho alkaa n. 4 kk kohdalla (siis oman kokemuksen perusteella).
Itse en ole havainnut mitään haittavaikutuksia. Vain selkeää hyötyä, niin että koiran ei tarvitse syödä tulehduskipulääkkeitä ollenkaan, joita sen vatsa ei olisi millään kestänytkään. Myöskään cartrophen-pistoksia ei oo tarvinnut antaa :smile:
Että onneks tuli librela käyttöön, maksaa 50€ yksi pistos sellaisena hoitajakäyntinä. Kohta 11v koira siis kyseessä, nivelrikkoon ja iskiasperäiseen kipuun käytetään.

Suunnilleen neljän kuukauden jälkeen loppui liika juominen, sen jälkeen ei oo ollut enää mitään outoa. Mun mielestä myös teho on ollut ekasta pistoksesta asti hyvä, puolisen vuotta ollut käytössä. Onneksi mun koira on saanut jokaisen pistoksen ajallaan, toivottavasti jatkossa myös onnistuu :crossed_fingers: Tää on vasta kolmevuotias ja oireilu ollut voimakasta. Cartopheniä jatketaan, sehän kun ei varsinainen kipulääke olekaan.

Jep, Librela on kyllä kiva kun ne haittavaikutukset on niin harvinaisia ja lieviä, ja myös se että voi antaa samaan aikaan Cartrophen ja Librela-pistokset, toisin kun vaikka tulehduskipulääkkeitä ei saa antaa Cartrophen-pistosten kanssa :ok_hand:t3: Ja myöskään sen Librelan ei pitäisi vaikuttaa mitenkään haitallisesti maksan ja munuaisten kuntoon, kun se toimii enemmänkin rokotteen tavalla.

Miksei cartopheniä saisi käyttää tulehduskipulääkkeiden kanssa samaan aikaan? :thinking:

Eikä toimi. Vertaus oli huono aivan jokaisessa suhteessa, myös kuvaavana. Vasta-aine ei tässä tarkoita immunologisia vasta-aineita, vaan erään signalointireitin vasta-ainetta, eli estäjää.

Verenvuotoriskin takia. Cartrophen heikentää hetkellisesti hyytymistä.

Okei, se oli siis ihan koirien ortopedi, joka minulle kertoi tuon rokotevertauksen, ainakin muistelen näin heinäkuulta. Voi olla, että tarkoitti enemmän sitä, että miksi se voi olla hyvä suolistovaivaiselle koiralle, että se Librela ei kulje samalla lailla suoliston läpi kuin vaikka tulehduskipulääkkeet. Ja että se ei kuormita sisäelimiä. Muistaakseni vertasi kyllä rokotteeseen… tai sit ei

Koira oli saanut librelaa keskeytyksettä syksystä asti, nyt on pari viikkoa mennyt siitä kun uusi olisi pitänyt saada, saa nähdä miten vaikuttaa.

Rupesin meinaan miettimään, että kuinka paljon oletettu teho on ollut omistajan lumetta. Onko sittenkin tilanteen paranemiseen vaikuttanut kaikki muu mitä on tehty jatkuvasti :smiley: Pitäisi säännöllisesti laittaa kriittiset lasit päähän ja arvoida omaa toimintaa. On käsittämätöntä miten voimakas plasebo voi olla, joitain lisäravinnetta esimerkiksi kehutaan maasta taivaisiin vaikka periaatteessa se ei voi vaikuttaa yhtään.

Placebon ymmärrän jotenkin ihmisellä, että kun ihminen syö jotain tehotonta ravintolisää vaikka ja kun uskoo sen auttavan niin se sit tosiaan myös auttaa oireisiin. En ymmärrä miten se sit toimii omistajan ja koiran välillä, kun luulis nyt että ei omistaja ajattele, että oireet on vähentynyt, jos ne ei oikeasti ole :woman_shrugging:t3:
Toki se on ymmärrettävää, että kun aloittaa vaikka jonkin uuden asian koiralla, ravintolisän tai vaikka Librela-pistoksen, niin jos koiran oireet helpottaa niin ajatellaan että se on juuri tämä yksi uusi asia, joka vaikuttaa positiivisesti vaikka todellisuudessa se voi olla vain sattumaa tai sitten vaikka se, että on tullut harrastettua koiran kanssa lempeämpää liikuntaa (esim. uintia) ja se onkin se syy miksi oireet helpottaa.

Juuri siten se toimii. Ihan siksi, että on helpompi arvioida toisen ongelmia omien toiveiden kautta, kuin oman kipuilun suhteen. Ei siihen tarvita kuin hiukan vajaata empatiaa (empatia on muutenkin niin yliarvostettu ja väärin mainittu asia, että ei mitäään määrää).

Auttaako tämä ymmärtämään ongelmaa:

Hieman jo off topikkia, mutta plasebo on niin vahva vaikuttaja, että se toimii aika usein vaikka potilas tietäisi saavansa plaseboa :wink:

Librela ei mahdu kuitenkaan plasebon piiriin. Sillä on tutkittu vaikutus. Se, että saako koira siitä sitten ihan niin paljon kivunlievitystä kuin mitä Librelan lääketutkimukset lupailevat, voikin mennä plasebon puolelle.

1 Like

Tuo kommentti siis tarkoitti, että Librela ei ole tutkimuksissa kovinkaan tehokas kipulääke. Mutta kun kuunnellaan kokemuksia, niin se on kovimpia troppeja ever.

Se tarkoittaa sitten parhaimmillaan sitä, että koirilla ei onneksi ole ihan niin paljon kipuja kuin pelätään.

Pahimmillaan ollaan sitten samassa tilanteessa kuin vaikka inkiväärin kanssa, josta on myös tolkuttomasti hyviä kokemuksia.

Olin kieltämättä yllättynyt tutkimuksista.

Omalla koiralla librela aloitettiin samoihin aikoihin kuin muukin hoito, ja paljon on asioita tehty samalla kun piikkejä tehty. Kuukauden tauko oli librelasta, ei ollut merkittävää vaikutusta koiran vointiin. Toki tilanne oli jo lähtökohtaisesti paljon paremmin kuin aikaisemmin.

Otettiinko verikokeita kun toi juominen ja yö pissaaminen alko? Meillä on nyt samat oireet tokan pistoksen jälkeen ja vein pissa näytteen ja siinä oli sokeria runsaasti, joten otettiin verikoe jonka tulokset viittaa nyt diabetekseen nyt vaan mietin, että onko tosiaan diabetes vai johtuuko tosta Librelasta…

Minun on hieman vaikea uskoa, että Librela rikkoisi munuaiset. Onko sinulla labroja, että kuinka paljon on runsaasti, ja mitä ne muut arvot olivat?

Ei otettu. Vaikuttaa olevan hyvin yleinen sivuoire.

Onko tietoa Librelan vaikutuksesta uroksen hedelmällisyyteen tai voiko aiheuttaa jotain vahinkoa pennuissa? Harkitsen jalostuskäyttöön urosta joka on saanut Librelaa vanhan vamman hoitoon (ei siis perinnöllinen ongelma) ja sillä lääke on toiminut todella hyvin. Nyt kuitenkin selvisi, ettei Librelaa saisi missään tapauksessa antaa jalostuseläimille. Tuoteselosteessa puhuttiin kuitenkin vain nartusta, että ei saa antaa. Mutta vaikuttaako urokseen myös, ja miten?

Tuskin on koskaan tutkittu. Mutta narttujahan varoitetaan vaan tiineyden ja imetyksen suhteen. Ei se urosten siittiöitä riko.

Onko teillä tullut vastaan tämän lääkkeen käytön jälkeen koiralle ns tasapainohäiriöitä?
Meillä nyt reilu kuukausi pistoksesta ja noin kuusi kertaa kaatunut kyljelleen, selkeesti tasapainonsa menettäneenä. Kohtaus aavistuksen vaikuttaa epilepsiakohtaukselta, mutta sellaisia nähneenä se ei ole sitä. Vaan selkeästi tasapaino vaan lähtee ja kaatui kyljelleen.
Silmät auki kokoajan ja liikkuu, yrittää selkeesti miettiä, että mitä just tapahtui.
Ja tietenkin ollut shokissa hetken, sitten pyrkinyt ylös.
Ollaanko ainuita joilla tällainen tullut eteen lääkkeen käytön aloittamisen jälkeen?

Minä tiedän noita keskushermosto-oireisia useitakin, juurikin tasapainon puolelta. Useimmiten seuraavan piikin jälkeen on helpottanut.

Se pitäisi vissiin aloittaa kasvavalla annoksella, mutta milläs hemmetillä sekin toteutettaisiin, kun ei suostuta antamaan lääkettä kotiin — mikään lakihan ei moista sinällään kiellä.

Okei, eli tuo mahdollisesti voi johtua lääkkeestä. Kohta ollaan menossa seuraavalle lääkkeenotolle.

Otan asian silloin puheeksi tuon kyseisen e.lääkärin kanssa.