Lauhduttimet, haihduttimet ja muut mystiset koiran rauhoittajat

Koirille myydään feromonilauhduttimia käytösongelmiin. Nykyään samaa tavaraa kaupataan myös kaulapantoina. Kemia on aina houkuttelevampi tapa kuin tekeminen, mutta hieman myös mietityttää miksi ns. perustason käytösongelmat, kotona oleminen ja eläminen, ovat muuttuneet niin isoksi ongelmaksi. Onko vika koirien hermorakenteessa vai omistajien kädettömyydessä?

Lauhdutin on mikä tahansa, joka levittää, useimmiten lämmön avulla, kaasua tai muuta vastaavaa (esim. aerosoleja) hengitysilmaan. Ne kytkeään vaikka pistorasiaan, täytetään nesteellä (tai kiinteällä palavalla aineella) ja sitten mennään.

Onhan noita käytetty iät ajat. Teknisesti suitsukkeet ovat lauhduttimia, kuin myös eteerisiä öljyä levittävät. Myös löylyaromit ovat, kuten mös määrätyt hyttyskarkottimet ja sähkötupakka.

Koirien käytökseen vaikuttavat ja rauhoittavat lauhduttimet kehuvat levittävänsä ilmaan feromoneja. Tulee tuttu emän tuoksu ja koiran stressi sekä yksinolo-ongelmat ovat poispyyhittyjä. Koiralla on rento olo, eikä mikään harmita. Minulle tulee vaikutuksesta deja-vu olo, mutta enemmänkin laittoman kemian puolelta.

Feromoneja perustellaan esimerkiksi sillä, että ampiaiset ja muurahaiset käyttävät niitä viestien välitykseen. Ihmisille on myyty iät ajat fermomonien eritykseen vaikuttavia tuotteita, pääosin… parinmuodostamisen helpottamiseksi.

Feromonit ovat hormonien kaltaisia viestiaineita, ja vaikuttavat pääosin johonkin varsinaiseen hormonitoimintaan ja sitä kautta esimerkiksi käytökseen. Teoria feromonien takana on vahva, siitä ei ole kysymys. Kysymys on siitä, että tekeekö luvattu tuote juuri sitä mitä luvataan pyydettäessä tuotteesta rahaa.

Lauhduttimia/haihduttimia käyttävät ovat pääsääntöisesti tolkuttomman tyytyväisiä. Koiran käytös muuttuu kuin taikaiskusta ja ongelmat ovat poispyyhittyjä. En ole todellakaan tehnyt mitään tarkkaa seurantaa, ja kyse voi hyvinkin olla valikoivasta havainnoinnista, mutta kummallisen usein se tyytyväisyys muuttuu parissa viikossa uusien vinkkkien kysymiseksi.

Samaten joka ainut kerta jätetään kertomatta mitä muuta on tehty. Vaikka koulutuspuolella.

Feromonit ovat vahvasti eläinlajikohtaisia. Meillä leijuu ympäristössä tuhansia feromoneja koko ajan. Silti meillä ei ole pakottavaa tarvetta ryömiä ampiaispesään, seurata muurahaisia ruuaksi lahdatun toukan luo tai paritella perhosten kanssa.

Sen sijaan meille saattaa pilkahtaa liskoaivopuolella halu tutustua fyysisemmin vastakkaiseen sukupuoleen — mutta omalla uroksella ei tuota oloa tule kuitenkaan.

Osa feromoneista on tyypillisiä samantyyppisten eläinten kesken. Kaikilla nisäkkäillä, mukaanlukien ihmiset ja koirat, on samanlaisia feromoneja. Aivan kuten meillä on samanlaisia ruuansulatusentyymejä ja hormoneja.

Kun päättää kokeilla koiran käytösongelmiin feromonilauhduttimia (koska ei kokeilu mitään haittaa, paitsi annetaan rahaa kusettajalle ja hänen vähittäinmyyjälleen), niin kysäiskääpä kaksi kysymystä:

  • mitä feromonia tuotteessa käytetään
  • millä näytöllä se rauhoittaa nimenomaan koiraa

Kumpaankaan kysymykseen ei koskaan saa vastausta.

Jatkomateriaalikysymys on, että miten moinen feromoni on saatu varastointia varten stabiiliksi ja kestämään koiran feromonihaihduttimen prosessin.

Siihenkään ei koskaan saa vastausta, valmistajiltakaan.

Syy vastausten vähäisyyteen on masentavan selvä. Niihin ei voi vastata, koska jouduttaisiin selittämään miksi asia ei sitten olekaan ollenkaan (tuosta sanaparista entinen suomen opettajani pyörähti haudassaan) niin kuin mainoksessa väitettiin.

Teen asian vielä helpommaksi ymmärtää:

  • sama feromoni rauhoittaisi myös perheen aikuiset ja lapset, mutta ei rauhoita
  • jos moista levitettäisiin hengitysilmaan, niin se vaatisi raskaat luvat ja näytöt turvallisuudesta, ja Tukesin paperi niinkuin sillai kuitenkin puuttuu

Eräällä omistajalla on ollut suunnattomia ongelmia koiran yksinolon kanssa. Aktiivinen pikkurakki, jota on sitten aktivoitu entisestään ja opetettu puuhaamaan yksinollessaan — koska jonkun nettipersoonan mielestä se on hieno keksintö.

Hän työnsi moisen keittolaitteen pistorasiaan ja kehuu joka puolella miten se paransi koiran (paransi?). Sen mitä hän jättää kertomatta on koiran häkittäminen makuuhuoneeseen suljetun oven taakse, kun koti jää tyhjäksi.

Hyvin ymmärrettävää sinänsä, koska lauhduttimen käyttö on sosiaalisesti hyväksyttyä. Häkittäminen ei.

Häkki ei muuten ole sellainen mörkö mitä väitetään ja on kelpo työkalu oikeassa paikassa. Mutta eläinsuojelupuoli demonisoi sen totaalisesti kahdesta syystä:

  • pieni osa häkitti malliin ketut
  • elsut eivät osaa ratkaista ongelmia, mutta ovat hyvinkin hanakoita arvostelemaan

Hevospuoli uskoo laajasti, että vadelma on maailman vahvin estrogeenin säätelijä. No, he uskovat myös reikiin, homeopatiaan ja bemeriin. Feromonilauhduttimet, -haihduttimet ja -pannat ovat koirapuolen vastine vadelmalle.

kuva

1 Like

Meidän 3,5vee on lomaeroahdisteinen. Tarkoittaa käytännössä sitä, että kun me ollaan kesälomalla ja jätetään koira yksin kotiin, se ulvoo ja metelöi ensimmäisestä minuutista lähtien, riippumatta siitä, kestääkö yksinolo 5min vai 2h.

Kun loma loppuu ja maananta-aamuna lähdetään töihin, koira piippaa kerran, menee nukkumaan ja on hiljaa koko päivän. Pari ekaa päivää se on vähän levottomampi ja kiertelee välillä ympäriinsä, mutta about keskiviikkona se nukkuu jo koko päivän.
Ollaan nauhoitettu sen yksinoloa vasta viimeisellä lomaviikolla, joten vielä ei ole tiedossa, ulvooko se yksinoloa jo loman alusta. Mutta ompahan jännä projekti ensi kesäksi kun yritetään päästä tuosta tavasta eroon :woman_facepalming:

Mulla on empiiristä tutkimusdataa siitä, että feromonin suihkuttelu lievittää omistajan stressiä. Ei siis itse feromoni, vaan sen suihkuttaminen ennen kotoa poistumista. En ole viitsinyt alkaa väittelemään suihkeen tehosta koiran stressiin, mulle riittää se, että miehellä on vähän parempi mieli :wink:

Edit. Tarkennuksena, koira on ollut ennen eroahdisteinen ylipäätään yksin ollessa. Tänä kesänä saatiin varmuus siitä, että se rajoittuu enää vaan kesäloman ajalle. Tosin tietoa viikonloppueroahdistuksesta ei ole, yksinoloa vkloppuisin on niin harvoin :sweat_smile: