ūü§Ē Lasten oivallukset ja koiran ymm√§rt√§minen

Hesarin Lasten tiedekysymykset-palstalla oli kysymys, joka tosiaan tulee ennemmin lapsen kuin aikuisen mieleen :blush:

Kuinka on mahdollista, että koira ymmärtää ihmisiä paremmin kuin ihminen ymmärtää koiria?

Saima, 5

KOIRAT ovat tosiaan nokkelia ja ymmärtäväisiä.

Ne esimerkiksi tietävät jo pelkästään ihmisen käden ojennuksest, mihin suuntaan kulkea. Silmiemme asentoa tarkkailemalla koirat käsittävät, mihin suuntaan katsomme.

Koirat myös tunnistavat tunteita ja osaavat kasvojen ilmeistä tulkita, olemmeko iloisia vai vihaisia. Koulutetut koirat ymmärtävät puhuttuja sanoja ja osaavat toimia niiden mukaisesti.

Koirien erinomainen ymmärrys ei ole kehittynyt sattumalta. Koirat ovat eläneet ihmisen seurassa tuhansia vuosia.

Yhteiselon aikana ihmiset ovat pyrkineet myös muokkaamaan koirien ominaisuuksia. Ihmisen antamia merkkejä ymmärtävät yksilöt ovat miellyttäneet, ja ne on siksi valittu jatkamaan sukua. Toiveena on ollut, että ominaisuus periytyisi pennuille.

Koirien kanssa eläviä ihmisiä ei ole puolestaan mitenkään valittu. He ovat sattumanvarainen joukko. Joku ymmärtää koiria enemmän, joku vähemmän. Jokainen voi silti oppia ymmärrystä lisää. Koiraharrastajat yleensä ymmärtävät koiria paremmin kuin niihin tottumattomat.

Outi Vainio
eläinlääketieteellisen farmakologian professori
Helsingin yliopisto

1 Like

Olipa kiva kysymys :blush:.

Tuota saisi useampi aikuinenkin joskus miettiä - sillai ihan oikeasti miettiä.

Mutta,…

Tiedän toki, että ei moiseen lehtijuttuun voi kirjoittaa mitään tieteellistä tai edes muutoin vaikeampaa esseetä, ja oletetaan, että lapsille täytyy asiat yksinkertaistaa (aika usein muuten väärä olettamus, koska asiat on syytä piitää lyhyen koottuina), mutta inhoan sitä, että annetaan sinällään väärä tiedonmurunen. Se jää nimittäin elämään

Varsinais-Suomi ja varsinainen Suomi

√Ąiti oli kova maakuntaihminen ja viel√§ kovempi turkulainen. Vanhemmiten ymm√§rsin, ett√§ se alkoi l√§hesty√§ jo jopa er√§√§nlaista kotimaista rasismia ‚Äď tosin, tismalleen samanlaista k√§yt√∂st√§ arvostetaan pohjalaisissa, savolaisissa, karjalaisissa ja lappilaisissa, joten‚Ķ Viel√§ vanhempana aloin ymm√§rt√§m√§√§n, ett√§ se itseasiassa oli kaikuja mutsin sota-ajan nuoruudesta Luum√§ell√§ ja muualla, mutta ei siit√§ enemp√§√§; kuitenkin samaa pohjaa kuin ett√§ is√§ ei arvostanut tanskalaisia kovinkaan korkealle, koska oli ollut Tanskassa sotalapsena.

Mutta piti selitt√§√§ sit√§, ett√§ minulle oli lapsena selitetty, miten Suomen asuttaminen alkoi Turun alueelta ja nimenomaan Turku-Salo akselilla olevat suomalaisia ja ett√§ siell√§ oli se alkuper√§inen Suomi ‚Äď muualla asui sitten muut heimot, kuten saamelaiset, h√§m√§l√§iset ja karjalaiset (savolaiset olivat noisen kahden sodista syntynyt puskurivy√∂hyke).

Kun ruotsalaiset päättivät laajentaa alueitaan ja alkaa pakkokastamaan suomalaisia vanhasta pyhästä uskonnosta (kyllä, mutsi alkoi vanhuuttaan kallistua sille suunnalle, vaikka oli koko ikänsä ollut uskonnoton; kaipa se oli alzheimerin ensi oireita) kristintuskoon Turun Kupittaallaa, niin valloitus aloitettiin Suomesta eli Turun alueelta.

Tuosta seurasi kansakoulun ekalla luokalla elämäni ensimmäinen yhteenotto auktoriteettien kanssa, kun keskeytin opettaja ja selitin hänelle, että hän opettaa maantietoa väärin. Suomi oli aikoinaan sama kuin Varsinais-Suomi ja sen rajat menivät Satakunnan, Hämeen ja Uudenmaan rajoja pitkin. Sitten tuli ruotsalaiset, valtasivat ensin Suomen ja sitten muut, ja vasta sitten alettiin koko niemeä kutsumaan Suomeksi.

Olin siis täysin vakuuttunut, että alunperin on ihan oikeasti ollut valtiot Suomi, Häme, Karjala jne. Ja kaikki vain siksi, että minulle oli kerrottu asioita sinnepäin, mutta sävyttyneesti. Tuo on vain yksi esimerkki, mutta onhan vastaavia vaikka kuinka.

Joten minun traumani eivät ole syntyneet Joulupukin paljastuessa kusetukseksi, vaan kotiseutupolitiikan myötä :rofl:

Se siitä ja takaisin asiaan.

Koirien kyky lukea eleit√§ ei liity mitenk√§√§n yhteiseloon ihmisten kanssa. Se, ett√§ koirat suostuvat kommunikoimaan ihmisen kanssa, liittyy ‚Äď mutta se on aivan eri asia. Koirael√§imet ovat yhteis√∂el√§imi√§, laumael√§imi√§, ja niill√§ on hierarkia sek√§ melkoisen monimutkaiset sosiaaliset kontaktit.

Sosiaalinen yhteisö ei ole mahdollinen ilman kommunikaatiota ja koska koirille/susille/what ever ei ole evoluution myötä kehittynyt puhuttua kieltä, niin kaikki perustuu eleisiin.

Netti on paska keksintö, koska ei saada samaan aikaan luettua kehonkieltä, eleitä, ilmeitä jne. Kommunikaatio kärsii ja vahvasti (ja siksi nettikäyttäytyminen on mitä on; okei, ihmisen ajautuminen evoluutiossa umpikujaan ja taantuminen on myös iso ongelma :stuck_out_tongue:).

Ihmisten sosiaalisessa käyttäytymisessä elekieli on suunnattoman tärkeä, vaikka emme sitä usein ihan tietoisesti tulkkaakaan. Mutta koiriin verrattuna olemme niin kuuroja kuin sokeitakin. Joten se, että koirat ymmärtävät eleitä ja katsesuuntia, tulee kylläkin ihan niistä itsestään, eikä se liity ihmisiin mitenkään.

Jos koirasta ei olisi tehty ikuisesti infantiilia, niin tsissus kuinka turhautuneelta sen täytyisi tuntea itsensä, kun yrittää saada kontaktia aikaiseksi, koiran näkemyksen mukaan, totaalisen autistisen omistajansa kanssa.

Olen taas tylsä. Eikö Viikistä löytynyt ketään muuta joutavaa vastaamaan käyttäytymis- ja sosiaalisten asioiden kysymykseen kuin lääkeopin proffa :slight_smile:

2 Likes

Mua harmitti juurikin tuo, että paljoakaan ei kerrottu siitä, että eleet on eläinten tapa kommunikoida. Tuo loppukaneetti ei valikoiduista ihmisistä oli hauska, mutta toisaalta, on niissä vuosisatojen aikana valikoiduissa koirayksilöissäkin niitä, jotka ei osaa kommunikoida ihmisten tai edes toisten koirien kanssa.

Meidän sirpalla on vahva osaaminen meidän kanssa kommunikointiin ja oppii nopeammin lukemaan meitä, kuin me sitä. Yksi dilemma mulla kyllä on:

Jos sirpan lelu on laitettu lipaston päälle/yöpöydän laatikkoon, se istuu tuijottamassa kyseistä huonekalua. Jos toisessa huoneessa oleva tyhmä ihminen ei reagoi asiaan, se haukahtaa. Onko se oppinut, että

  1. Lipaston päältä/laatikosta ei saa itse ottaa
  2. Lipaston päältä/ laatikosta ei tarvitse itse ottaa, koska ihminen tulee antamaan halutun asian :thinking:

Molemmat. Eivät nuo ole toisiaan poissulkevia.

Hesarissa vissiin tykätään koira-aiheisista kysymyksistä:

Miten koirat näkevät värejä?

Nella, 12

AIEMMIN ajateltiin jopa, että koirat havainnoivat ympäristöä mustavalkoisena eli toisin sa­noen harmaan eri sävyissä.

Nykyään tiedetään, että koirat näkevät ihmistä paremmin hämärässä, mutta niiden kyky erottaa värejä on huonompi.

Koirat näkevät todennäköisesti harmaan sävyjen lisäksi ainakin sinisen ja keltaisen värin ja niiden lisäksi jonkinlaisen vihreän eri sävyjä. Niiden värinäkö muistuttaisi näin ollen värisokean ihmisen näkökykyä, kun vihreän ja punaisen erottaminen toisistaan ei onnistu.

On kuitenkin myös tutkimuksia, joissa koirat ovat onnistuneesti erottaneet nämä värit toisistaan. Viitteitä on myöskin niiden kyvystä aistia ultraviolettivaloa ja maan magneettikenttää osana näköaistiaan, mihin ihminen ei pysty.

Sekä koirien että ihmisten näkökyvystä vastaavat silmän verkkokalvon aistinsolut, joita on kahdenlaisia. Sauvasolut ovat herkkiä valolle ja tappisolut erottelevat värit reagoimalla valon eri aallonpituuksiin, jotka näemme lopulta väreinä. Ihmisellä on kolmenlaisia tappisoluja, joista kukin aktivoituu eri värien aallonpituuksista. Koiralla tappisoluja on paljon vähemmän ja vain kahta eri tyyppiä.

Tutkimusta tarvitaan vielä paljon enemmän, jotta voisimme ymmärtää paremmin, miten koirat näkevät.

Marjo Hytönen
molekyyligenetiikan dosentti
Helsingin yliopisto

√Ąrsytt√§√§k√∂ koiria ikin√§ niiden hirmuhyv√§ hajuaisti?

Laura, 36

Vertauksena: töiden jälkeen on kiva jos kotona on hiljaista eikä radio tms ole päällä, koska taustahäly ärsyttää. Miettiikö koirat ikinä, että saatana kun saisi off-nappulan kirsuun, jotta saisi hetken rauhaa? :laughing:

Jos koira laittaa kuonon peiton alle nukkuessaan, onko hajujen blokkaaminen syy siihen? :thinking:

Sarjassamme Tärkeät ja Tieteelliset pohdinnat.

Taatusti toivovat. Tai no, terriereistä en ole ihan varma.

Kuono peiton alla on lämmittelyä. Ihan samalla tavalla kuin ihmisilläkin varpaat. Tai nenä.

Tämän haluatte kuulla: minä nukun useimmiten peitto kasassa yläkropan päällä ja varpaat on paljaana.

1 Like

Voiko koiralta tulla verta nenästä?

Olli, 10 ja Mari, 8

KYLL√Ą voi, mutta se on melkoisen ep√§tavallista.

Toisin kuin ihmiset koirat eivät aiheuta kaivamalla nenäänsä limakalvon rikkoutumista ja nenäverenvuotoa.

Kun koirat nuuskivat ja pureskelevat löytämäänsä, sieraimiin tai syvemmälle nenäonteloon voi kyllä ajautua pieniä teräviä esineitä tai tikkuja. Ne voivat vaurioittaa nenän limakalvoa ja aiheuttaa nenäverenvuotoa.

Myös erilaiset koirien nenäontelon alueella esiintyvät tulehdukset tai kasvaimet saattavat saada aikaan veristä vuotoa. Lisäksi on olemassa veren hyytymiseen vaikuttavia sairauksia, jotka altistavat nenäverenvuodolle.

Joskus nenästä tuleva veri voi kertoa jopa siitä, että koira on syönyt rotanmyrkkyä. On tärkeää myös huolehtia puutiaisten eli punkkien puremien estolääkityksestä. Meillä Suomessakin punkit voivat levittää keväisin, kesäisin ja syksyisin sairauksia, jotka aiheuttavat veren hyytymiselle tärkeiden verihiutaleiden sekä punasolujen katoa.

Ulkomailta tuotavissa koirissa voi esiintyä myös nenäverenvuotoa aiheuttavaa leismaniaasi-nimistä sairautta. Se tarttuu hietasääsken piston välityksellä. Tauti on hyvin yleinen Välimeren alueen maissa.

Eläinlääkärissä käynti on tarpeellista, jos verentulo nenästä ei johdu kuonon päässä tai sieraimissa olevasta selkeästi näkyvästä pinnallisesta haavasta. Silloin verenvuodon syy voidaan selvittää ja hoitaa.

Leena Saijonmaa-Koulumies

eläinlääketieteellisen dermatologian dosentti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri

1 Like