Lampaanrasvan ja muiden öljyjen annostus koiralle

Muualla kysyttiin paljonko eräässä erikseen myytävässä lampaanrasvassa yksi pumppaus on tilavuudeltaan. Vastausta haettiin siksi, että saataisiin koiralle oikea etiketin mukainen annostus.

Ongelman ydin on siinä, että koiralle ei ole olemassa moiselle rasvalisälle minkäänlaista annostusta, ei edes teoreettista ajatuksella, että juuri määrätty määrä rasvalisää olisi koiralle jotenkin perusteltua.

On ymmärrettävä yksi ja vain yksi asia: rasva on rasva on rasva. On totaalisen yhdentekevää saadaanko se ruuasta ja pullotettuna. Oikeastaan ainoa syy antaa koiralle erillistä rasvalisää on:

  • perusruuan liian matala rasva
  • lyhytaikainen tarve lisäkaloreille, kun ruokamäärää ei haluta nostaa (kuten raakaruokinnassa, kun pakkaukset ovat vakiopainoisia; kuivamuonassahan moista tarvetta ei oikein tule paitsi kun ei haluta ostaa vahvempaa ruokaa)

Vastasin kysymykseen tavalla, joka ei ollut kysymyksen mukainen — koska kysyttiin eräällä tavalla väärää asiaa; oikeampi kysymys olisi ollut, että onko erillisestä lampaanrasvasta koiralle mitään hyötyä — mutta sitä ei kysytty, koska tuote oli jo ostettu, ja luotettiin, että valmistajan annos perustuu johonkin faktisesti kestävään.

Kun puhutaan eläinrasvasta — oli se sitten lammasta, possua, kanaa… — niin kyse on vain ja ainoastaan kaloreista. Rasvahappoja on turha miettiä, koska ne tulevat kaupan päälle ja ovat tismalleen samat kuin itse lihassakin.

Jos leikitään, että ruokalusikallinen painaa 12 grammaa, niin silloin ruokalusikallinen vastaa tismalleen samaa kuin

  • 100 grammaa 12 % rasvalla olevaa lihaa
  • 50 grammaa 24 % rasvalla olevaa lihaa

On herttisen yhdentekevää paljonko joku pumppauksen millilitrat painavat, koska moista ei koskaan annostella millilitratasolla.

Jos annetaan 2 ml rasvaa, eli aika tarkkaan 2 grammaa, niin se vastaa ihan samaa kuin että annettaisiin lihaa tai kuivamuonaa, jossa on vaikka 20 % rasva, 10 grammaa.

Yksinkertaistettuna. Täysin sama rasva saadaan antamalla ruokalusikallinen enemmän 20 % rasvalla olevaa ruokaa.

Ollaan hyvin syvällä siinä vakioaiheessa, että purkkien ja purnukoiden annostusohjeissa ei ole mitään järkeä syöjälle.

Kun kyse on lisästä, niin siinä täytyy olla annostussuositus. Mutta mikään pykälä ei määrää mihin se suositus on perustuttava. Se saa olla ihan mitä tahansa. Kunhan etiketissä jotain sanotaan.

Ne annostukset tehdään kahdella perustalla:

  • saadaan valmistajan haluama varaston kierto (joka viikko ostettava on liian kallis kuluttajalle, ja usein yli kuukauden kestävä kiertää liian hitaasti)
  • mitä pakkaus vaatii, kuten vaikka pumppupullo (eli jos pumppu antaa 2 ml, niin annostus tehdään sen mukaan huomioiden ensimmäinen kohta)

Pumpun, korkin tai milloin mitäkin annostapaa valmistaja on halvimmalla saanut ostettua, millien mittaaminen on aivan yhtä turhanpäiväistä kuin laskea ruoka-annos gramman tarkkuudelle.

Joten pumppuannoksen sijaan pitäisi miettiä, että miksi ylipäätään antaisi tuota, tai muutakaan rasvalisää. Koska vasta sitten pääsee käsiin ajatukseen kuinka paljon pitäisi antaa.

Kun tarve määrää mitä kannattaa tehdä. Ruokarajoitteiselle iho-ongelmaiselle asiat, ja määrät, ovat erilaiset kuin vaikka lihotettavalle. Ja jos hoidetaan omistajaa ja hänen tarvettaan saada määrittelemätöntä terveellisyyttä, niin silloin keskitytään siihen mitä oikeasti saadaan, mitä se tekee ja varsinkin mitä ei saada.

Ai niin. D&C Lampaanrasvassa pumpun painallus on kuulemma 2 ml. Hieman ihmettelen jos valmistaja ei ole moista tietoa pakkaukseen laittanut samalla kun he ovat ravistaneet hihasta annostukset per kolme koirakokoa millilitroina.