Kysy & Vastaa (Q&A)

Otin foorumilla käyttöön uuden toiminnallisuuden: kysy & vastaa — englanniksi paljon käytetty lyhenne on Q&A. Se on tarkoitettu nimenomaan suorille kysymyksille ja niiden vastauksille — Q&A-ketjut eivät ole tarkoitettu keskustelulle. Hieman tylyn maalaisesti asia ilmaistuna: vastaa siihen mitä kysytään, ei muuhun.

Q/A-ketjun vastausten järjestys riippuu niiden saamista äänistä.

  • Nuoli ylös, niin pidät vastausta sopivana tai jopa oikeana kysymykselle.
  • Nuoli alas, etkä pidä vastausta hyvänä, sopivana, arvokkaana tai jopa edes oikeana.

Voit esittää sivukommentin aloitukseen sekä jokaiseen vastaukseen, mutta sitäkään ei ole tarkoitettu keskusteluun. Se on nimenomaan tehty lisäpyyntöihin, huomioihin ja vastaaviin. Siksi sen merkkipituutta on rajoitettu.

Kysymyksen tekeminen

Tee aloitus ihan normaalisti. Mutta muokkausikkuna on auki, niin klikkaa edtorin vasemmassa yläkulmassa olevaa + -ikonia. Valitse aukeavasta valikosta + Vaihda Q/A (huono käännös; korjataan).

kuva

Kirjoita sen jälkeen kysymyksesi. Koita olla selväsanainen, ilman turhia selittelyjä, ja anna kaikki sellainen lisätieto, jota uskot tarvittavan.

Muut näkevät kysymyksen näin:

Vastauksen antaminen

Jos tarvitset lisätietoja aloituksesta, niin klikkaa kommentoi vastausta. Älä keskustele. Aloittaja voi sen jälkeen muokata kysymystään. Tai joku vastaajista omaansa, jos on vaikka unohtanut jotain tai ymmärtänyt väärin kysymyksen.

Kun vastaat kysymykseen, niin teet sen kuten jos vastaisit mihin tahansa ketjuun. Ero on siinä, että muut voivat äänestää vastauksen hyödyllisyydestä joko painamalla nuolta ylös (plusääni) tai alaspäin (miinusääni).

Vastaukset näytetään oletuksena niiden saamien äänien järjestyksessä, suosituin ensimmäisenä.

Vastauksia ei voi antaa tuhottomasti. Maksimimäärä on 10. Jos aloitukseen kyetään ylipäätään antamaan vastaus, niin se tulee taatusti — kaikki aspektitkin huomioiden — 10 vastauksen aikana.

Missä voi kysyä ja missä keskustella?

Q&A-kysymyksen voi tehdä mille tahansa alueelle, kun vaihtaa muodon klikkaamalla muokkaimen + -ikonia ja sitten valitsemalla aukeavasta valikosta + Vaihda Q/A.

Mutta foorumilla on myös nimenomaan kysymyksille rauhoittuja alueita. Kuinka monta ja missä… ne rakentuvat ajan myötä ja tätä kirjoitettaessa moinen taitaa löytyä vain #meta-feedback:foorumi-info kategorian alta ja on tarkoitettu foorumin käyttöä koskeville kysymyksille.

Keskustellahan voi missä vaan. Paitsi Q&A-alueilla.

Entä se keskustelu?

Kysy & Vastaa on nimenomaan nimensä mukainen ”kysy, niin saat vastauksen”. Joskus, tai aika useinkin, aihe saattaa kuitenkin kaivata vapaampaakin keskustelua.

Silloin kannattaa tehdä aivan oma aloituksensa ja linkittää siinä aiheeseen liittyvään kysymysketjuun.

Linkitetyn aloituksen tekemiseen on kaksi tapaa. Joko tekee normaalisti ihan tavallisen aloituksen ja laittaa sinne linkin kysymysketjuun. Mutta on helpompikin tapa — tehdä kysymysketjun vastauksesta suoraan uuden ketjun aloitus.

Aloita normaalisti vastaaminen Vastaa nappulasta. Klikkaa editorin yläkulmasta +-ikonia. Sinulle aukeaa vaihtoehdot, ja koska luultavammin olet ns. tavallinen käyttäjä, et ylläpitäjä tai moderaattori, niin sinulla on vain yksi vaihtoehto: Vastaa liittyvässä ketjussa (kyllä, typerä käännös tuokin; korjataan ehtiessä).

Kun tökkäät sitä, niin kommenttisi muuttuukin uuden ketjun aloitukseksi. Keksit normaaliin tapaan otsikon ja voit vaihtaa halutessasi kategorian, mutta oletus on sama kuin missä kysymysketjukin on.

Foorumi tekee automaattisesti alkuun linkin kysymysketjuun, mutta siitä huolimatta kannattanee varmaan lainata se mistä haluaa keskustelua synnyttää, ja muutenkin hieman avata ajatuksiaan

Esimerkki

Tein yhden esimerkkiketjun, joka itseasiassa on sinällään ihan aito ja minulle esitetty kysymys. Mutta tein aloituksen testihenkilölläni, vastasin omalla tunnuksellani ja tein anonyyminä toisen vastauksen eräällä tavalla sillä sisällöllä, mitä useimmiten kysymykseen vastataan.

Ehkä huomioitavaa

Q&A saattaa olla ylipäätään tarpeeton näin pienellä foorumilla. Lisäksi sen tekniikka saattaa olla (asenteissa) haastava, koska toiminta eroaa tavallisista alueista. Joten jatko on täysin auki.

Mutta Q&A:n etu on siinä, että asia on helposti löydettävissä, eikä mitään megaketjuja tai muuta sinänsä… ei turhaa, mutta asiaan enintään etäisesti liittyvää keskustelua ei pääse syntymään.

Q&A:ssa on eräs lähtökohtaisesti hankala ongelma. Vastauksen ”oikeellisuus” ei perustu lukijoiden osaamiseen, vaan heidän käsityksiinsä. Sama illuusio suosituimmuusaseman suhteesta asiaa kuin vaikkapa Facebookin tykkäyksissä tulee usein vastaan.

Mutta pidän tuotakin parempana vaihtoehtona kuin korvaava tapa, jossa kysyjä päättää mikä vastaus on ratkaissut ongelman — ihan siksi, että useimmiten vastaukseksi merkitty ratkaisu ei kuitenkaan ratkaissut mitään, vaan se vaan tuntui sillä hetkellä aloittajan mielestä joko oikealta, sopivalta tai mukavalta.

2 Likes

Eipä :joy::joy:

No… teoriassa ainakaan :wink:

Ja… tämä lähti pois käytöstä. Ei todellakaan ole tarvetta täällä. Mietitään sitten joskus uudestaan, jos ympäristö ja tarpeet muuttuvat.