Kurkumiini

Ketju toimii myös kommentointina seuraaville Katiskan artikkeille:

Se, että jokin toimisi edes jotenkin, edellyttää tietysti — toimivan ainesosan lisäksi — oikeaa ja riittävää annostelua. Se taasen edellyttää, että tietää mitä ja paljonko purkissa on.

Ranskassa oli selvitetty 30 ravintolisän pitoisuuksia, ja mukana oli ollut myös kurkumiinipurkkeja. 42 prosentissa tutkittuja tuotteita ei ollut ilmoitettuja määriä bioaktiivista ainetta, kuten kurkuminoideja tai piperiiniä. Lisäksi muistutettiin, että pelkästään kurkuminoidien ilmoittaminen ei kerro mistä yhdisteestä on kysymys ja onko mukana muitakin kurkumassa olevia vastaavantyyppisiä yhdisteitä, jotka eivät kuitenkaan ole sitä kurkuminoidia, jota pitäisi. Eli se, että lähes puolet luontaistuotevalmistajista huijasi pitoisuuksissa, ei ole ainoa murheen aihe. Kyse on myös laadusta, onko sekään sitä mitä mainostetaan.

Samaa selviteltiin hieman Yhdysvalloissakin. Vaikka testattavia purkkeja oli vain 14, niin tulos oli vielä huolestuttavampi kuin Ranskassa. Kun sallittu määrä on 90 - 100 % ilmoitetusta, niin USA:ssa 7, eli joka toinen, jäi alle tuon. Niistä lisäksi neljässä oli alle 3 % ilmoitetusta kurkuminoidimäärästä.

Jotta asia olisi vielä surkeampi, niin alan oma jenkkiläinen etujärjestö oli myös testaillut jäseniensä tuotteita. 55 %, eli yli puolet, ei antanut sitä määrää mitä purkki lupasi. Sen lisäksi 36 %, eli yli joka kolmas, ei täyttänyt laatuvaatimuksiakaan.

Tuo kaikki tarkoittaa sitä, että edes pitoisuuksien suhteen on kuin kolikolla heittäisi, että saako sitä mistä maksaa. Ja tämän teollisuuden terveyslupauksiin sitten pitäisi luottaa?

Jos joku nyt vetää syvää henkeä ja sanoo, että ei Suomessa, niin on parempi hengittää vain hiljaa ulos. Nimittäin tismalleen samat tuotteet ovat täällä myynnissä kuin Ranskassa. Ja kun ostaa iHerbin tai Amazonin kautta halpoja jenkkiläisiä, niin kannattaa henkisesti hyväksyä se riski, että purkissa ei ole sitä mitä luvataan.