Kupari

Kuivamuonissa, ja osassa muitakin eineksiä, kupari on lisätty muodossa kuparisulfaattipentahydraattina. Kuparisulfaattia ei voida käyttää sellaisenaan sen pahan myrkyllisyyden ja vaikean käsittely takia, jonka takia siitä tehdään useimmiten kidevedellinen muoto — kemiallisessa yhdisteessä on määrätty määrä vettä joukossa, jolloin pentahydraatissa on jokaisessa kuparisulfaattiosassa viisi vesimolekyliä.

kuva

Kuten jo sanottua, niin se on kuparin lähde. Yhdisteestä on 25 % kuparia, eikä se itseasiassa ole vähän, vaan aika paljon. Nimittäin hivenaineeksi luokiteltavissa yhdisteessä saattaa olla itse metallia vielä vähemmän. Eikä se ole ongelma, koska tarvittavat määrät ovat niin vähäisiä.

Kuparisulfaattipentahydraatti on stabiili yhdiste. Helposti varastoitavissa ja kuljetettavissa. Lisäksi se liukenee melkoisen helposti.

Ja syy siihen miksi juuri tuota käytetään, lienee selviö. Se on halvinta tuottaa ja sitä on helposti saatavilla :wink:

Sillä on toinenkin ominaisuus. Se on säilöntäaine. Ja nyt aletaan pääsemään ihan toiseen asiaan, kuten ruokiin, jotka elvistelevät vain luonnollisilla säilöntäaineilla (tarkkaan ottaen epäluonnollisia aineita ei ole kuin vissiin pari…)

1 Like

“Pääsääntöisesti kuivamuonista saa riittävästi kuparia, kuten myös raakaruokinnasta, jos sisäelimet kuuluvat ruokavalioon.”

Maksalaatikkohan lasketaan sisäelimiksi? :joy:

Olenko sokea, vai eikö Finelin taulukosta löydy kuparin määrää naudanmaksassa? :thinking:
Tuli heti tarve laskea paljonko kuparia on 400g maksalaatikkopaketissa. Jäi laskematta.

“Elintarvike - Fineli” Elintarvike - Fineli

20211006_220320
Noin, koiralle maksaa ja omistajalle kaakaojauhetta :joy:

https://copperalliance.fi/kupari-ymparistossa-ja-yhteiskunnassa/terveys/terveydelle-valttamaton-hivenaine/

1 Like

Niin lasketaan. Meikäläisen suosikki lisäravinne.

Suomessa, ja useimmissa muissakaan maissa, ei analysoida kuparin määrää. Jenkkilähteistä se välillä löytyy. Mutta siksi sitä ei näy Finelissä.

Jenkkitietokantojen ongelma on siinä, että kupari — kuten monet muutkin ravintoaineet — riippuvat rehusta mitä eläin syönyt.

Minulle tutuin, mutta aika vähän keskusteltu, esimerkki samasta ongelmasta on A-vitamiini. Jo pelkästään Suomen ja Ruotsin välillä on naudanmaksassa melkoinen ero ja vaan suurenee, jos vilkaistaan jenkkien määriä.

Mutta joo. Kun puhutaan kuparin aidosta määrästä ruuassa, niin ollaan hyvinkin epäselvillä vesillä.

1 Like