ūü§¶ Kun sokea opettaa

Törmäsin tällaiseen:

Luonnonvaraiset koiraeläimet saavat riittävästi D-vitamiinia syömällä muita luonnonvaraisia saaliseläimiä ja lisäksi ne viettävät suurimman osan valoisasta ajasta ulkona auringonvalossa.

Nykypäivän tehotuotetuissa lihoissa D-vitamiinin taso on alhaisempi kuin luonnonvaraisten eläinten lihoissa. Tuotantoeläimet elävät pääosin sisätiloissa ja syövät rehua, joka ei välttämättä ole edes kyseiselle eläimelle lajityypillistä ravintoa.

D-vitamiini on välttämätön mm. fosforin ja kalsiumin imeytymiselle. D-vitamiinin saannista on äärimmäisen tärkeä huolehtia erityisesti kasvuiän aikana. Lisäksi D-vitamiini on tärkeä paksunsuolen terveydelle ja hyvän vastustuskyvyn muodostumiselle.

Kuulostaa hienolta. Paitsi ett√§ on pieless√§. Toki on kiva, ett√§ painotetaan D-vitamiinin t√§rkeytt√§, mutta asiat voisivat olla kohdallaan. Siis ‚Äď t√§ytyisi olla kohdallaan. √Ąh, ei irtoa t√§n√§√§n, joten kolmas yritys: t√§ytyy olla kohdallaan.

  • auringossa viett√§minen ei liity asiaan mitenk√§√§n, ei saaliin kohdalla eik√§ varsinkaan koiralla
  • tehotuotetussa (mit√§ hemmetti√§ sekin on) on itseasiassa korkeammat pitoisuudet ja se tulee nimenomaan rehuista. Liha ei muutenkaan ole D-vitamiinin l√§hde.
  • D-vitamiinia ei tarvita fosforin imeytymiseen ja kalsiumissakin vain kun saanti on eritt√§in matala. Kalsiumin aktiivinen imeytyminen on D-vitamiinin toiminnoista v√§h√§isin
  • D-vitamiinin saannista on ehdottoman t√§rke√§ huolehtia koko i√§n, mutta se ei ole niin oleellista kasvussa, koska imeytyminen tapahtuu joka tapauksessa
  • D-vitamiini ei tee yht√§√§n mit√§√§n paksusuolenKAAN terveydelle

Ja koska sokeakin kana voi joskus löytää jyvän, niin kyllä, immuniteetille D-vitamiinilla on merkitystä.

Joten ‚Äď olkaa hieman hereill√§ sen suhteen kuka selitt√§√§ ja mit√§. Ja kun hiukankaan mietitytt√§√§, niin kysyk√§√§.

3 Likes

Kiitos, sain päivän huutonaurukiintiön täyteen tällä :joy::joy::joy:
Missä tämmöstä shaissea selitetään? Ollut sen verran hyvä päivä tähän mennessä, että voisin kokeilla, kauanko pystyy lukemaan ennen kuin tekee mieli viskata puhelin seinään :woman_facepalming:

2 Likes

Malin Ekblomin postituslista…

Sieltä tulee aika hyvää matskua podcastejäkin varten (joille saattaa olla taas aikaa, koska sain kolmen päivän riitelyn jälkeen tehtyä yhden IT-jutun, joka ohjeiden mukaan onnistuu parissa minuutissa; tosin yksikään ohje ei toiminut)

3 Likes

Noin, nyt on päivä pilalla :+1:

1 Like