Kuka haluaa poroa pötkössä

Facessa tehtiin porotuotteiden markkinoita varten alkukyselyä. Liikeellä oli paliskuntiin tiukasti kiinni oleva.

Facebookin aloitus


Kysymys poronlihaa käyttäville tai siitä kiinnostuneille.

Suomessa tuotetusta poronlihasta puolet myydään suoraan tuottajalta kuluttajalle, ilman välikäsiä. Siinä samalla kun ruhoja leikataaan ja palastellaan, syntyy jonkin verran myös eläinruoaksi menevää materiaalia. Sellaista jonka sisältö on 100% poronlihaa, kalvoa, jännettä, rasvaa ja raavaanmaksaa.

Tätä voisi myydä myös suoraan kuluttajalle, jolloin lukuisat välikädet eivät olisi hinnan muodostumisessa niin suuri ongelma.

Toistaiseksi tällaista suoramyyntiä ei juuri tehdä, mutta ajatuksia kehitellään.

Ajatukset kehittelyyn liittyen olisivat tervetulleita. Ostaisitko tällaista raakana pakastettua poroa suoraan tuottajalta, jos sitä toimitettaisiin kaupunkiin jossa asut? Millainen tämä tuote olisi, jos voisit sen vapaasti päättää?

Aloituksessa on mielenkiintoinen ilmaisu — 100 % poronlihaa.

kuva

Tuota… juuri tuota nykyisin myynnissä oleva rehuporo juurikin on. Ja siksi se on niin hemmetin huonoa kuraa.

Sovitaanko, että yksikään tähän aiheeseen positiivisesti suhtautuva ei sitten koskaan ikinä milloinkaan missään arvostele yhdenkään ruuan laatua. En laita edes hymiötä, koska asia on juurikin näin.

Mutta hyvähän se on, että kaikki hyödynnetään. Mutta se on hyvä asia vain tuottajalle. Kun mistä ajateltiin, että saataisiin se 100 % poronliha se ruokaan syöjälle merkityksellisissä määrissä?

Sama ongelma siis kuin peurassa ja kaikessa muussa paskassa, jota saa metsästäjiltä.

Poron kohdalla tulee myös vastaan tismalleen sama ongelma kuin peurassa ja hevosessa — millä ajateltiin saada raaka-ainetta koko vuodeksi? Tuo on pointti, joka ei kiinnosta myyjää eikä satunnaista ostajaa. Tai no, ainakaan sitä satunnaista ostaja. Nimittäin vähittäismyyjää se kiinnostaa paljonkin.

Mutta eihän mikään estä moista pykäämästä pystyyn. Samaan perusideaanhan koko rehutuotanto perustuu. Ja samallahan joku Mush, Rovio jne. laatuaan mainostaa.

Minulla on pieni käsitys tuollaisen toiminnan taloudellisesta kannattavuudesta. Sitä ei oikein ole. Se on syy, miksi tilateurastamoiden (ja metsästäjien) ympärille ei ole jo muodostunut rehumyyntiä. Kun ei tämä mikään uusi idea ole, itseasiassa aika vanhaa miettimistä.

Mutta jos mietitään koiria, niin millä ajateltiin saada ruoka pysymään ruokana, ja saada sinne liha joukkoon. Kannattaa mennä hieman sillä silmällä läpi ruokaryhmiä, mielellään pitkällä aikavälillä, niin selviää mitkä olivat barffin, sittemmin Mushin ja nykyään jopa kotimaisen kuivamuonatuotannon suurimmat ongelmat myynnissä ja markkinoinnissa.

Ehdotetut tuotteet ovat olleet markkinoilla jo pitkään. Mm. Musti ja mirri myy. Nyt toivotaan, että voitaisiin tipauttaa koirien rehulihoja tekevät, kuten Maukkaan tuotanto, Mush, Tessu, Kennerehu, Kennelpakasten, Neu ja mitä kaikkia näitä onkaan, ja siirtää tuotanto ja vähintään tukkumyynti paliskunnille.

Myynnissä olevat ovat laadullisesti erittäin huonoja. Kyse on edelleen samasta mistä muissa tuotteissa keskustellaan, kun lihan määrä romahtaa ja muu totku korvaa sen.

Poro on ylipäätään erittäin huonoa koirille. Jos joku ei tiedä miksi, niin keskustelen mielelläni rasvan merkityksestä koirille — eihän siitä olekaan aktiivisesti puhuttu kuin vasta 20 vuotta.

Syöjä ei syö poron eettisyyttä. Ylipäätään poron kasvatuksen eettisyys on hyvinkin tulkinnanvaraista - norjalaisilla on kokemusta siitä asiasta. Mutta edelleen — moisen ravintoarvo on nolla.

Koirien koko ruokatuotanto perustuu siihen mitä ei voida ihmisillä käyttää. Pätee märissä ja kuivissa. Broileri on kohtuullisen laadukasta rehulihana, mutta se johtuu vain tolkuttomasta ylituotannosta. Silloin lihaa jää koirille.

Porossa ylituotantoa ei ole.

Kausiliha on aina hankalaa. Tiedättekö kuinka paljon ihmiset ovat huutaneet koko kesän hevosen perään?

Mutta — en ymmärrä aloituksen pointtia. Paitsi markkinatutkimuksen kannalta ja silloin olisi kannattanut kysyä ketjun innokkailta, että paljonko he olisivat valmiit maksamaan. Valtaosa Suomen koiranomistajista jättää lihan ostamatta, kun hinta kipuaa yli 14 euron kilo.

Se on realismia. Peuran ja muun riistan syyllistäminen lyijyjäämillä ei ole sitä. Ei myöskään elvistely sillä, että osa poroista kuolee nälkään pahoina vuosina (tämä tuli eräästä haarasta, jossa poronlihan vahvuutena pidettiin sitä, että ne eivät saa rehuja eikä niitä ammuta :flushed: ).

1 Like

Aika sanaton olen :flushed:.

Poro EI todellakaan ole ekologinen vaihtoehto. Ja minulla ei myöskään ole kovin hyvä käsitys näistä “omistajista”. Se tosin pohjautuu REKO-ryhmässä tapahtuneen lähes 30 asiakkaan huijauksesta tai yrityksestä. Itse en onneksi ollut yksi näistä, mutta ylläpitäjät eivät enää salli ryhmään myyjäksi näitä poro-kauppiaita, sen verran ikävän maineen saivat.
Toinen on tuo uhriutuminen autoilijoiden, susien, ahmojen jne edessä. Hmmm… he saavat korvauksen menetetyistä elukoista jotka meuhkaavat vapaana toisten mailla ja syömässä ilman lisäruokintaa.
Pitäisiköhän päästää nuo omat hevoset tuonne kylille rouskuttamaan omenoita ja nurmea…

1 Like

Menin faceen.
Ja kuulostaa ihan samaiselta tyypiltä joka meidän alueellisessa REKOssa niitä poronlihapaketteja joista osa paljastui sisällöltään pelkiksi luiksi ja pilkottuna luvattu pöronkäristys oli kokonainen lihaklöntti.

Asian tultua ilmi, henkilö poistui REKO ryhmästä, poisti ilmoitukset myös, mutta onneksi joku oli ottanut kuvakaappauksen.
Osa kerkesi palauttamaan “väärät” tuotteet seuraavaan jakopisteeseen ja vaatimaan rahansa takaisin.
Osa sitten jäi keittelemään luusoppaa.

Heh, sen sijaan että makaa kaksi viikkoa sairaalassa matalan verenpaineen takia, kannattaisi lukea naamakirjaa niin johan paineet nousee :joy::joy:.

1 Like

Vakava asia, mutta aiheutti tahattoman hysteerisluontoisen naurukohtuksen :rofl:

3 Likes

Nyt on taas aika jolloin porokauppiaat aktivoituvat.

Mielenkiinnolla odotan mitä tällä kertaa tarjotaan.

Samaa paskaa kuin aina.

Maailmassa voi muuttua monikin asia. Mutta ei poroisäntä, eikä heidän tuotteensa.

1 Like