Kuivapussit

Kuivapusseja käytetään, tai pitäisi käyttää, aina kun jotkut varusteet tai tarvikkeet täytyy pystyä pitämään kuivina — tai ainakaan lähes kuivina. Melonnassa ja ylipäätään vesiliikenteessä kuivapussit ovat olleet käytössä niin kauan kun niitä on ollut, mutta ne ovat myös retkeilyn ja vaelluksen perustarvikkeita. Melonnassa löhtökohta on aina, että jos joku voi kastua, niin se kastuu taatusti.

Kuivapussien periaate on aika simppeli. Materiaali ei päästä vettä läpi ja pussi suljetaan kiertämällä pussin suuta, jolloin vesi pääse läpi. Niitä tarvitaan retkelypuolella lähinnä siksi, että sateenkestävät rinkat ovat aniharvoin aidosti sateen pitäviä. Ne pitävät kosteuden loitolla lyhytaikaisessa ja kevyessä tihkussa, mutta eivät kunnon sadetta.

Toki voi käyttää rinkkojen sadesuojia ja nekin auttavat jonkun verrankin. Niissä ongelmaksi tulee aika usein selkäpuoli, joka jää käytännössä suojatta.

Rinkkojen ja reppujen vedenpitävyyden kysymysmerkki ei tule itse materiaalista. Se on usein silikoonilla vahvistettua nylonia, tunnetaan nimellä silnylon, tai muuta vedenpitävää materiaalia. Ongelma on tismalleen sama kuin teltoissa, joissa käytännössä koskaan vedenpitävä teltta ei ole vedenpitävä ilman erillistä käsittelyä: saumat vuotavat.

Teltoissa saumat voi ja täytyy tiivistää. Rinkoissa taasen saumoja on niin paljon, että moinen ei ole käytännöllistä, eikä usein edes mahdollista.

Jos ei käytä kuivapusseja, niin riski sille, että makuupussi ja vaihtovaatteet ovat vähintään kosteita tai reippaammassa kuurossa läpimärkiä, nousee samaan tahtiin kuin säätiedotuksen arvaama sateen riski.

Yksinkertaisin kuivapussi on jätesäkki. Niiden ongelma on suunnattoman heikko kestävyys. Vahvempaankin jätesäkkiin tulee äkkiä reikiä ja repeytymiä.

Paljon käytetty vaihtoehto on pakastuspussit, malliin minigrip. Ne yleensä kestävät aika hyvin, ja ovat ehdottoman vedenpitäviä. Mutta niiden sulkeminen saattaa olla joskus työn ja tuskan takana, kuten jokainen tietää.

Siksi markkinoilla on kuivapusseja ja kuivasäkkejä — eri kokoisia ja värisiä. Sekä laajalla hintahaarukalla.

Yksinkertaistaen kuivapusseja on kahta eri laatua:

  • selvästi muovisia, jotka kestävät upottamisen veteen
  • kankaisempia, usein silnylonia, jotka kestävät kosteuden, mutta eivät suoraa kastumista

Tarve sitten määrää mitä laatua kannattaa ostaa. Mutta mitä parempi vedenpitävyys, niin sitä korkeampi hinta. Ja edulliset eivät pidä kosteutta ulkona, jos ne altistuvat isommalle määrälle vettä — taivaalta tai vesistöstä.

Rinkassa huolellisimmin kannattaa suojata makuupussi ja makuualusta. Hieman kosteillakin varusteilla pärjä, jos vaan pääsee nukkumaan kuivaan. Mutta kuivat vaatteet eivät pelasta kurjuudelta, jos joutuu makuulle märkään.

Siksi rinkkaan kannattaa pakata jonkinlaiseen kuivasuojaan kaikki sellaiset tarvikkeet, joiden ei halua kastuvan tai kostuvan. Makuupussi ja nukkumavaatteet omaansa, taatusi vedenkestävään. Vaatteet omaansa. Vessapaperi omaansa. Ruuat omaansa, kuin myös ensiaputarvikkeet.

Aina ei ole järkevää, ainakaan taloudellisesti, ostaa parasta mahdollista kuivapussia mitä markkinat keksivät tarjota. Minulla on halvassa ja ei-niin-luotettavassa kuivapussissa ensiaputarvikkeet, vessapaperi ja kamera sekä elektroniikka — mutta ne saavat ekstrasuojan kuivapussin sisällä minigripistä.

Sen sijaan makuupussi ja vaatteet menevät parempaan (ja isompaan) kuivasäkkiin, joka kestää veteen upottamisen.

Kajakki on hankala. Periaatteessa on ainakin kaksi kuivaa osastoa, jolloin kuivapussien laadulla ei pitäisi olla niin väliä. Mutta ainakin takimmainen perän osasto ei pysy kuivana, jos tuulee tai on aallokkkoa. Peräsimen kaapelien läpiviennit vuotavat aina, eikä peräsinkään tilannetta paranna.

Ei se tulvi. Mutta siellä on äkkiä kupillinen vettä ja jos halvempi nylonpohjainen pussi makaa vedessä, vähäisessäkin määrässä, niin kosteus menee läpi. Eivät tavarat märkiä ole, mutta kosteita kylläkin.

Jos onnistuu kaatamaan kajakkinsa, niin hetken kuluttua niin perän kuin keulankin osastoissa on vettä — vaikka keula tyypillisesti pysyykin kuivempana. Se johtuu siitä, että väliseinien saumaus vuotaa, kun ohjaamo tulvii.

Minä en ole kokenut kuivapussien käyttäjä, eikä kokemusta ole kertynyt kuin kahdesta merkistä.

Prisman, Tokmannin ja monien muiden myymä kolmen erikokoisen pussin sarja nimellä Atom on edullinen, mutta ei todellakaan kestä kovinkaan hyvin vettä.

kuva

Se puoltaa kuitenkin paikkaansa pienempien tavaroiden pakkaamiseen, jotka eivät ole tolkuttoman arkoja. Arat kannattaa jokatapauksessa pakata myös minigrip-pusseihin, joten päälipussien märkyyskestävyys ei ole niin kriittistä. Rinkassa ne kuitenkin pitävät melkoisen hyvin, jos ei kasta kantamuksiaan reippaammin.

Kajakissa, kuin myös rinkan ja repun vaate- sekä makuupussisuojana käytän Ortliebin 22 litran muovista kuivapussia. Se kestää upottamisen, eikä vesi mene läpi — kunhan kaula on suljettu vähintään kolmella kierroksella, mieluummin useammalla.

kuva

Ortliebin pussin saa hieman painettua tiiviimmäksi, kun painaa tavaran tiukemmalle ja sitten taittaa tyhjän kaulaosan, ennenkuin kiertää sen kiinni. Varsinaista kompressiotarvetta varten tarvitaan pussi, jossa on komressioventtiili — joka on yksi mahdollinen vika- ja vuotopaikka lisää.

Silnylon pusseja ei saa kovinkaan tiukaksi, koska pussimateriaali itsessään hengittää.

Jos haluaa minigrip-pusseihin jonkinlaista vakuumia, niin suljetaan löhes kokonaan, mutta toisesta kulmasta imetään pillillä ilmaa pois ja sitten nopeasti painetaan sulkimet kiinni.

Kuivapussejahan saa (lähes) kaikissa väreissä. Värejä kannattaa mahdollisuuksien mukaan käytää koodaamiseen: kuten punaiseen ensiaputavarat, keltaiseen makuutarvkkeet, siniseen ruuat jne. Kun koodaustaan noudattaa orjallisesti, niin hetken kuluttua ei tarvitse miettiä mitä on missäkin pussissa.

Tai sitten ostaa sellaisia, joissa on ikkuna.

Lienee itsestäänselvyys, mutta mainitaan silti. Kuivapusseihin pakataan vain sellaiset tavarat, jotka eivät saa kastua. Tai kastuneita, joiden ei haluta kastavan kaikkea muuta. Joten ruokailuvälineitä, kaasua tai muuta polttoainetta jne. ei pakata kuivapusseihin. Jos on pelko, että ne likaavat, niin sitten laitetaan joku muu pussukka suojaksi.