Kuinka paljon kalsiumia annetaan koiralle?

Ketju on linkitetty myös Katiskan juttuun:

https://www.katiska.eu/tieto/koira-aloittelijat/ruoka/mita-kalkkia-koiralle-kannattaa-antaa/

Aptus Calsium on tismalleen tätä, mikä on kuvattu jutussa Paljonko koiralle annetaan kalsiumia.

Välillä on ilmoitettu se yhdiste, josta saadaan kalsiumia. Joten jos purkissa lukee, että siinä on 97 % kalsiumkarbonaattia, niin siitä ei ole 970 mg/g kalsiumia. Siinä on 970 mg/g kalsiumkarbonaattia. Kalsiumkarbonaatissa on noin 40 % kalsiumia eli grammassa olisi kalsiumia noin 388 mg. Usein pääsee helpommalla, kun muistaa, että kalsiumkarbonaatissa on 0,4 g/g kalsiumia.

Jolloin laskujen jälkeen päästään muistisääntöön:

kalkkilisää annetaan 0,5 g/kgEP

Koska mittalusikka on 3 grammaa, niin yksi mittalusikallinen annetaan per 6 painokiloa. Siitä sitten ynnäilemään puolikkaita mittoja…

Voi sen yksinkertaistaakin. Kun yksi tasainen teelusikallinen olisi noin 4 grammaa eli per 8 painokiloa, niin silloin 1/4 teelusikka olis per 2 painokiloa. Tai jos ruokalusikallinen olisi 12 grammaa eli 24 painokiloa. niin

  • puolikas ruokalusikallinen on 10 kilon koiralle
  • ruokalusikallinen 20 - 25 kilolle
  • reipas ruokalusikallinen 25 - 35 kilolle
  • 2 ruokalusikallista 35 - 45 kilolle, jne.

Kyllä, purkin annostelusuosituksella ei ole yhtään mitään tekemistä koirien tarpeiden kanssa. Onpahan vaan keksitty jokin, joka passaa kivasti purkin kulutukseen.

Ja kyllä. Suhteellinen määrä pienenee koiran koon kasvaessa eli painokiloa mietittäessä pikkukoirille annetaan enemmän kuin isoille. Tuo tulee ihanuudesta nimeltään metabolinen paino.

https://www.katiska.eu/tieto/koira-aloittelijat/koira/mita-tarkoittaa-koiran-metabolinen-paino/

Biofarmin Aika Biokalk on aivan yhtä helppo ynnäillä. Yhdessä tabletissa on 240 mg kalsiumia ja jos hyväksytään tarpeeksi 160 mg/kgEP, niin yksi tabletti riittää 1,5 koirakilolle.

Yksinkertaisen ynnälasku kertoo, että 15 kg koiralle menisi luokkaa 10 tablettia päivässä. Se on aika paljon.

Jos unohdetaan markkinointilöpinät, kuten nimi (siinä ei ole mitään ihmeellistä bio-asiaa, samaa tavaraa kuin kaikki muutkin) tai purkin annostusohje (1 - 2 tabl/10 kg tarkoittaa 100 % haarukkaa, eikä edes pidä paikkaansa), niin moinen on toimiva vain sylikoiratasolle, jossa omistaja on valmis maksamaan reilua ylihintaa pelkästään pillerimuodosta.

Annostelu on pielessä laskee sen millä tahansa tavalla. 10 kg koiran kalsiumin tarve on NRC:n suosituksilla ilman imeytymisiä 731 mg ja Biofarm ehdottaa, että sille riittäisi 240 - 480 mg.

Kupletin juoni tulee siinä, että kyseessä rehulisä, joka tarkoitettu tasapainottamiseen. Ja tässä mennään metsään niin että soi.

Jos ruuassa on liian vähän kalsiumia, niin lisääminen ei ole tasapainottamista. Se on määrän lisäämistä. Silloin kylläkin kannattaa muuttaa ruokintaa, mutta toki tästäkin saa – hyvä muistisääntö on, että jos menee suosituksen mukaan, niin saa 30 - 50 % koiran tarpeesta.

Biofarm tarkoittaa tasapainottamisella ruuan Ca/P-suhteen tasapainottamista. Ongelma on siinä, että koska Aito Biokalkissa on fosforia, ja koska annosmäärä on niin tolkuttoman vaatimaton, niin sillä ei pysty tasapainottamaan yhtään mitään.

https://www.katiska.eu/tieto/koira-tieto-ravitsemus/kalsium/kalsium/