Kuinka nopeasti ruuan aiheuttamat ongelmat näkyvät koiran turkissa ja ihossa?

Toisaalla:

Mietin että kuinkahan nopeasti muutokset ruuassa voivat vaikuttaa koiran ihon ja turkin kuntoon?

Normaalisti menty raa’alla, mutta viime viikolla ti-pe oltiin reissussa ja sai sielä nappulaa ja lisäksi aika paljon myös eines lihapullia nameina. Oisko ollu vasta torstai ku ensin koiran hännän hajurauhasen kohalta alkoi lähteä karvat ja sit rupes iho hilseilemään. Myös karvan laatu on huonontunut. Nyt palattu takaisin normi ruokaa, mutta vielä muutosta parempaan ei näy. Mietinkin siis että voiko ruuan muutoksella olla vaikutusta vai onko vain sattumaa et ruoka vaihtui just ku oireet alkoi ja syy onkin enemmän esim. hormooneihin liittyvä? Kyseessä kohta 5kk pentu joka alkaa pikkuhiljaa tajuta et hää on äijä. Mietin myös hilsepunkkia, mutta talouden mikään muu elukka ei oireile.

Nyt syöny paljon lohta, nostin myös sinkin ja lohiöljyn määrää ainakin hetkellisesti. Perus lihassa jota syö on 27% rasvaa. Onko riittävästi? Oisko viel jotain mitä tulis mieleen jolla vois koittaa tukea ihon ja turkin hyvinvointia?

Ja vastasin:

Aikajakso riippuu syystä. Jos puhutaan vajaasaanneista, niin ei moiset äkkiä näy — paitsi jos koira on ollut niillä rajoilla koko ajan. Mutta silloinkin puhutaan enemmänkin viikoista kuin kourallisesta päivistä.

Paraneminen sen sijaan alkaa näky nopeammin, mutta sekin riippuu sen muuttuvan paikan aineenvaihdunnasta.

Jos koira ikäänkuin sairastuu ruuasta, niin ne muutokset näkyy nopeasti.

Koko ajan tietysti kannattaa pitää mielessä pientä epäilyä. Kun ajallinen yhteys ei tarkoita läheskään aina syy-yhteyttä.

Kypsynyt ongelma saattaa paukahtaa näkyviin muutenkin, tai nopeutua stressin vaikutuksesta.

Tai ulkoiset tekijät vaikuttavat. Stressin itsensä lisäksi vaikka uiminen. Tai muuttunut makuupaikka, jolloin tuleekin eräällä tavalla ulkoista ja mekaanista rasitusta. Tuollaisia.

Joten vastaus on aina yhtä tylsä: se riippuu.

Mitä tulee hilsepunkkiin, niin siihen reagointi on ihan puhtaasti yksilöllistä. Muiden oireettomuudesta ei voi vetään mitään johtopäätöksiä.

27 % rasvaa on pääsääntöisesti liikaa. Se leikkaa aika paljon proteiinisaantia — joka näkyy sitten seuraavaksi mm. ihossa.

Noin korkeaa rasvaa käytetään vain satunnaisesti paikkaamaan kalorivajetta, vaikka duunin takia — metsästyskoirat, valjakot jne.

Mitä tulee siihen, että mitä muuta voi tehdä… Taas kerran, mahdoton kysymys. Täytyisi tietää mitä pentu syö. Kun jos sillä menee esimerkiksi jo A-vitamiini ja E-vitamiini riittävissä määrin, niin ei niitä tarvitse tarkistaa.

Kalan suuri määrä hieman mietityttää. Se on aika ajoin aiheuttanut moisia ongelmia.

Ketjussa mainittiin myös allergian mahdollisuus.

Jos ei oo allergiaa niin ei se muutama päivä mihinkään vaikuta

Ei nopea muutos aina allergiaa tarkoita. Jos muutos tapahtuu enemmänkin minuutti- tai tuntitasolla, ja siihen on yhteydessä punoitusta, kuumotusta ja mahdollisesti myös kutinaa, niin se on allerginen reaktio (joka ei tarkoita läheskään aina samaa kuin allergia).

Varsinainen ruoka-aineallergia vaatii kehittyäkseen aikaa. Toki sen jälkeen kun oireet on kertaalleen saatu pintaan, niin reaktioaika lyhenee.