Koska koira saa liikaa rasvaa?

Facessa kysyttiin:

Keskustellaanko rasvan määrästä koiran ruokinnassa? Selasin illan Katiskaa enkä löytänyt vastausta, että mikä määrä rasvaa on liikaa koiralle? Sen löysin mikä on liian vähän. Siinä pentu/öljy keskustelussa joku laittoi tiedon (?), että yli 60%energiasta ei saa tulla rasvasta edes kovan työn mettäkoirilla, mutta miksi tai mistä tämä raja?

Taatusti löytyy vastaus, montakin kertaa :wink: Rasvaa on liikaa kun lihoaa muodottomaksi.

Ensimmäinen kommentoija vastasi sinällään ihan oikein:

Rasvaa on liian iso osuus ruoasta silloin kun sen osuus alkaa syödä muiden aineiden osuuksia niin että niitä muita on liian vähän.

Kuten arvata saattaa, niin tuo ei riittänyt vastaukseksi.

Mutta vilkaistaan tuota hieman tarkemmin.

Ennen kuin kysymykseen paljonko on liikaa voi vastata, niin on syytä kerrata perusteita. Tästä kannattaa aloittaa (anteeksi, kierrätän foorumin sisällä, mutta se linkki tulee automaagisesti):

Sitten täytyy vilkaista tämä, että tiedetään koiran (minimi)tarpeet:

Nyt sitten pistetään nuo pakettiin.
Tiedetään, että

  • liika rasva lihottaa
  • liika rasva vähentää muiden ravintoaineiden osuutta

Se, että koska koira alkaa lihomaan, riippuu tietysti koirasta. Joten tuohon mahdotonta vetää mitään sääntöä. Mutta se on joku määrä X.

Tiedetään, että ruuan makrojen osuuksien täytyy olla sata. Kun tiedetään paljonko rasvaa on liikaa juuri sille yksilölle, niin sitten lasketaan mikä on ruoka-annoksen osuudet muille makroille.

(laiska/mukuvuudenhaluinen laskisi suoraan grammat, mutta siinä ei opi teoriaa :wink: )

Sitten katsotaan, että riittääkö muiden saannit tarpeiden täyttämiseen. Jos ei riitä, niin silloin rasva “syrjäyttää” liikaa muita.

Toki tuo on noin simppeliä pelkästään kuivamuonissa. Ruokaanhan voidaan lisätä vaikka protskua purkista, mutta silti osuudet on mitkä ovat. Mutta silloin päädytään toiseen laitaan asiassa: ruoka-annoksen koko. Jossain vaiheessa lisien kanssa kupin koko vaan nousee liian suureksi, eli ei sitä puolta kiloa läskiä voi määrättömästi korjata hera-jauheella.

Tästä syystä muuten ihmiset luulee munaa ravintopommiksi. Ei tajuta, että jokaisella munalla kasvatetaan ruoka-annoksen kokoa 60 grammaa.

Veikaanko oikein, jos veikkaan, että vastaus “se riippuu” ei tyydytä :wink:

No, yleensä 24 % rasvan ylittäminen alkaa leikata proteiinien saantia - peruskoiralle toki riittää, mutta peruskoira ei syö noin rasvaista ruokaa. Mutta joku aktiivinen voi syödä, ja sillä nousee samalla myös protskujen tarve.

Mutta vielä on auki se E% eli energiaprosentti.

Energiaprosentti on ravitsemustieteen yksikkö aivan kuten kuiva-aineprosenttikin. Kummallakaan ei tee mitään ravintolaskuissa, mutta joskus teoriahommissa niitä tarvitaan, kun verrataan asioita.

Energiaprosentti on juuri sitä miltä se kuulostaakin, eli on laskettu kolmen energiaravintoaineen antaman metabolisen energian prosenttiosuus kokonaisenergiasta. Joten kun sanotaan, ettö 60 E% on liikaa, niin se on aika arvoton tieto. Jota siitä saataisiin hyödyllinen, niin pitää tietää koiran energiantarve v-- ja siitä voidaan ainoastaan esittää arvauksia.

Koiren ruokinnassa E%-termiin törmää vain kahta tietä. Joko on Viikin ruokintaklinikalla tai sitten on luettu Kempen juttuja valjakoille, joita on jonkun verran sitten kopioitu myös metsästyspuolelle – E%:lla on kiva perustella kaikenlaista sitten tauolla kun nuotilla antaa koiralle maltodekstriiniä ja ruisleipää. Ei hyömiötä, tuo on aito ytapaus.

Pääsääntöisesti yksikään energiaprosenteista puhuva ei tiedä mitä ne tarkoittavat käytännön ruokinnassa. Kempe tietää, mutta jostain oudosta syystä hänen on käytettävä ruokintaluennoillaan maallikoille termejä, joita kukaan ei ymmärrä, eikä kukaan uskalla kysyä, että ei näyttäisi tyhmältä.

Kempe ja nuo pari muuta sitten puhuvat aina ja poikkeuksetta kuivamuonien reseptiikasta. Kun he puhuvat koirien tarpeista, jotka ovat poikkeavia NRC:n suosituksista, niin nekin ovat takaisinlaskuja säkkien sisällöstä.

Oleellinen asia pitäää mielessä.

Mutta mennään nopeasti esimerkinomaisesti asia läpi. Käytetään RC 4800 esimerkkinä.

  • 32/30 ruoka, jossa on valmistajan mukaan energiaa 4549 kcalME/kg eli 19 MJ.
  • en jaksa penkoa annossuositusta, mutta leikitään että se on 400 grammaa 20 kg koiralle (muistin mukaan se on tuolla kinthaalla)
  • annoksessa on rasvaa 120 grammaa ja energiaa siitä saadaan 4,4 MJ energiaa (37 kJ/g)
    *annoksen koko energia on 7,6 MJ
  • rasva E% olisi tuolla annoksella (4,4/7,6x100) 58 %

Ymmärrättekö nyt kun sanoin, että harrastetaan takaisinlaskua kuivamuonista? Kun sanotaan, että ei saa ylittää rasvassa 60 E% niin tarkoittaa suomeksi, että ei saa ruokkia yli Royal Caninin 4800:sen ruokintasuositusta (koska sitä pidetään valjakkopuolella vahvimpana käyttökelpoisena ruokana. Ei se raja mihinkään muuhun perustu.

Voi energiaprosentin tietysti laskea annoksesta, joka olisi tarpeen mukainen. Mutta en jaksa, koska tiedän, että 4800:sen annostuksen alaraja 20 kiloiselle on laskettu 800 kJ/kgME kulutukselle ja silloin annokseksi tulisi, ylläripylläri, 400 grammaa – siksi minä sen annostuksen muistan.

Kai tämä pitäisi jotenkin summata.

Saa noita laskea, jos teoria kiinnostaa. Tismalleen samaan päästään säännöllä koiran paino määrää rasvan saannin.

2 Likes

Tässä oli juuri se mitä hain keskustelun avauksella. Kiitos. Koitin laskemista esim 15% rasvaisella lihalla mutta jotain en osaa ottaa huomioon koska saan ihan höpöjä E% lukuja :grimacing:

Lasken sinulle illemmalla pari esimerkkiä. Ja selitän samalla miksi koiran tarvelaskuja ei voi käyttää lihoissa.

Tai sitten en selitä, koska se on tolkuttoman vaikea asia useimmille ymmärtää, mutta lyhyesti se johtuu siitä, että koirien tarvelaskut on tehty kuivamuonille, joista iso osa energiasta tulee hiilareista. Raakaruokinnassa hiilari uupuu tai on merkityksetön.

Hyvä puoli on tietysti se, että koiran energian tarpeen laskut ovat teoriaa pahimmillaan, eikä niitä oikeastaan koskaan tarvitse — kun riittää se mitä on kupissa :wink:

Ja taas eksyin aiheesta E% :rofl:

1 Like

Ajattelinkin, että hiilareihin sen on pakko liittyä. Ja alan hiljalleen hyväksyä sen, että tarkkoja rajoja ei voida saada ja että koiran paino ratkaisee rasvan määrän. Mutta haluaisin ymmärtää muutamia koiran ideaalisen ruokinnan periaatteita enemmän kuin vain sen kuivanappulan antamisen verran.

Ja toinen tietenkin on se, että pikkupiru olkapäälläni haluaa perusteluita eikä vain väitteitä.

1 Like

Hetken kesti löytyy tuo 60 E% raja – mutta löytyihän se. Kyseessä on Kempen toteamus ja tarkkaan ottaen se menee näin:

Ruokintaa, jossa yli 60% muuntokelpoisesta energiasta tulee rasvoista, voi käyttää vain lyhyen aikaa. Rasvan määrä, kun se on vähintään 50 % energiasta, on sopiva kilpaileville rekikoirille sekä metsästyskäytössä

Koska Kempe puhuu aina kuivamuonista, ja kun jo tiedetään, että tuo 60 E% raja tarkoittaa 4800:sen 30 n% rasvaa, niin saa heittää arvauksen millaista ruokaa sallittu 50 E% rasvalla oleva on… Olen tylsä ja paljastan heti salaisuuuden: se on 30/20 kuivamuonaa.

Mitäs sitten tehdään, kun koiralle annetaankin isompia annoksia kuin mitä säkin suositus sanoo? Jep, nuo aidot grammat nousevat heti, vaikka prosentti pysyy, ja koira sitten varmaan vammautuu :wink:

Tietysti tähän voi todeta, että ei säkin suosituksilla mennäkään, vaan koiran energiankulutuksella. Sitten kun vetää henkeä (olen nimittäin kertaalleen vääntänyt tästä yhden agrologin kanssa, vai oliko se agronomi… nuo menevät minulla aina sekaisin) niin voi kysyä, että

  • miten saadaan koiran energian tarve määriteltyä muutoin kuin pahoilla likiarvoilla, jotka rikkovat tuon 50/60 säännön heti, koska turvaväli on ahtaampi kuin buranan annostelussa koirille
  • miten saadaan huomioitu koiran ruuansulatuksen teho, koska se on huomattavan yksilöllinen ja vaikuttaa taas kerran enemmän kuin mitä 50/60 väli sallisi

Njooh.

Kirjoitan uuden aloituksen raakaruokinnan teorialaskujen vaikeudesta, kun aletaan laskeskelemaan energiatarpeita ja -saanteja.

Siirsin yleisemmän energia-aiheen omaksi ketjukseen.

Täällä voidaan jatkaa aiheesta rasva.