Kollageenipeptidit

Minulla on tapana klikkailla typeriä mainoksia ja Facessa jopa kommentoida niitä, Siten saan taattua mainos/klikkiseurannan avulla, että minulle näytetään tulevaisuudessakin moisia mainoksia. Se, että tuo maksaa mainostajalle, on vain ekstraa. Mutta siitä syystä minulla näkyy vissiin poikkeuksellisen paljon nivellisiä ja nimenomaan rustopohjaisia. Eli kollageenia.

Kerrataan ensin perusteet. Nivelkollageeneja on myynnissä kahta laatua:

  • denaturoimattomat, jotka ovat jauhettua kananrustoa
  • kollageenipeptidit, jota ovat protskujauhoa

Denaturoimattomuus tai denaturalisoimattomuus tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että kyseessä on ns. raaka tuote. Ei protskujauhe.

Denaturoimattomien kohdalla väitetään, että käsittelemättömän ruston (jostain syystä puhdistus, desinfiointi ja jauhatus kuuluvat akselille ei käsitellä) aminot jotenkin täsmäohjautuvat nivelrustoon. Eli maksa ei osaa käyttää lihasta saatua isoleusiinia niveliin, mutta jollain mystisellä tavalla kylläkin tunnistaa rustosta saadun isoleusiinin syöjän nivelrustoon kuuluvaksi.

Mutta, kuten aina mainos-tv markkinoinnissa, niin eihän se tähän jää – vaan saat vielä tämänkin samaan hintaan. Nivelrikko onkin allergiapohjainen autoimmuuniongelma, jossa oma elimistö hyökkää nivelrustoa vastaan. Ja kuten aina vaihtoehtomarkkinoilla, niin tätä ohjaa paksusuolen bakteerikanta.

Kun syödään sulamatonta rustoa (älkää kysykö, miksi yhtä äkkiä sulava muuttui sulamattomaksi) pääsee paksusuoleen asti, niin bakteerit syövät sitä ja oivaltavat, että tämä onkin terveellistä. Sen jälkeen samat bakteerit kipittävät kertomaan immuunipuolustukselle, että top tykkänään ja sitä polven tai lonkan nivelrustoa ei saakaan hajoittaa.

Jos tuo kuulostaa sadulta, niin kannattaa pitää asia mielessä kun on ostamassa kaupasta tai netistä sitä Kiinan kautta kiertänyttä nivelkollageenia.

Kollegeenipeptidit eivät ole yhtä hauskoja, vaan kyse on tylsemmästä selittelystä.

Ensinnäkään ei ole olemassa mitään kollageenipeptidiä. Yhtä vähän kuin olisi lihapeptidejä, papupeptidejä tai kananmunapeptidejä. Peptidi on pieni proteiini, yleensä siinä on alle 50 aminohappoa. Nimeltään yleisesti tunnetuin lienee insuliini. Välittäjäaineet, kuten endorfiini, ovat myös peptidejä.

Proteiinin koolla ei ole mitään väliä, vaan se pilkotaan ruuansulatuksessa. Jos moinen proteiini pääsee suoliston läpi verenkiertoon, niin seurauksia on kaksi ja vain kaksi: allergia tai myrkytys. Joten riippumatta proteiinin koosta, oli se ns. iso tai pienempi peptidi, niin se pilkotaan aminoikseen ja sitten siirretään suoliston pinnan läpi ja maksalle jatkoduuniin. Kuten aina ja kaikessa ruuassa.

Nyt kollageenipeptidiä myyvät väittävät, että moinen rustosta saatu peptidi imeytyykin suoliston läpi sellaisenaan ja jollain täysin tuntemattomalla tavalla liimautuu nivelrustoon ja korjaa sen. Parasta nivelille on tietysti juuri sen nimenomaisen myyjän kollageenijauhe, mutta tuolla väitteellä ratsastavat hyvin usein tuotteet, joiden mukaan syvänmeren kaloista saatu rustojauhe olisi tehokkain paikkaamaan nivelrustoa.

Eli kun syöttää turskan jauhettua rustoa ja ruotoja, niin se sitten korjaa omistajan polvet ja koiran lonkat. Koska kalan rustosta eristetyt peptidit ovat jollain, taas tieteelle tuntemattomalla tavalla, paras mahdollinen pakkeli nivelille.

Kollageenipeptidit ovat aika usein tismalleen samaa kuin denaturoimattomat. Osa on kuitenkin protskujauhetta. Eli samaa kuin kaupan urheilulisähyllyltä löytyvä hera – mutta vaan huonompaa aminohappokoostumukseltaan. Sorry, niin kaipa sitten herankin potskut imeytyvät sellaisenaan, mutta en sitten tiedä mitä ne tekevät – kasvattavat rintoja?

Kollageenotuotteet ovat tolkuttoman halpoja valmistaa, joten niiden vähittäismyynnissä on aivan tolkuton kate. Se, että miksi osa ihmislääkäreistä ja niin tolkuttoman moni eläinlääkäri suosittaa niitä, on jännä kysymys. Kannattaa kysyä suosittelijalta miksi.

Mutta jos kollageeniin jollain tapaa haluaa uskoa, niin silloin tehokkaimmat niveltuotteet olisivat

  • broikun nahka
  • broikun ranka ja luut
  • kalan perkuujätteet

Jos haluaa nuo ruuasta, niin mikä tahansa broikku- tai kalaruoka tarjoaa yllinkyllin kollageenia. Ruuassa sitä vaan kutsutaan aika usein paskaksi laaduksi ja huonosti sulavaksi ruuaksi, joka aiheuttaa mm. hiivaa ja suolsito-oireita.

Meillä oli tänään koirilla sellainen nivelhuoltopäivä. Saivat broilerin jämät.

Kyllä. Grillattua.

Mutta pointti on, että saivat nyt(kin) enemmän kollageenia nivelilleen kuin noista purkeista koskaan. Samaan muuten sitten menee aivan jokainen kanapohjainen kuivamuoja JA jokainen broileripohjainen lihapötkö, jossa on rasvaa enemmän kuin 5 prosenttia.

Eli maassa ei pitäisi olla yhtään niveliltään oireileivaa koiraa.

Että sellaista kollageenipeptidiä.