Koirilla on kielipäätä: koira erottaa omistajansa äidinkielen muusta puheesta

Jokainen, joka on elänyt tuontikoiran kanssa, tietää, että koiralla menee aikansa oppia uusi kieli. Tietysti kyseessä on komentojen muuttuminen. Joka tietysti tuo mukanaan sen hassun piirteen, että koira oppii vieraan kielen nopeammin kuin ihminen — tai siis nopeammin kuin aikuinen ihminen.

Mutta aika usein on käytetty alkuperäkieltä, jos sitä on osattu. Espanjalaisten, englantilaisten ja jopa saksalaisten tuontikoirien omistajat ovat olleet helpommassa asemassa kuin vaikka ranskantuontien. Ainakin minusta, Tuossa on usein törmätty erikoiseen tilanteeseen: koira ymmärtää ”äidinkielellään” annetun komennon, mutta toiminta ei ole aina ollut aivan yhtä luotettavaa.

Porukoissa päiviteltiin vuosikymmeniä sitten, että koira reagoi oman alkuperämaansa puhujiin (pääsääntöisesti) paljon innokkaammin kuin muihin ihmisiin. Lainattu tutkimus selittäisi osaksi miksi: koira ymmärtää paremmin.

1 Like

Kyllä koira minua mulkaisee vähän pahasti jos alan suomea puhua, elämme Saksassa ja se on saksankielisessä ympäristössä myös syntynyt ja kasvanut. Voisi kuvitella että äänen painosta ymmärtäisi tarkoituksesta, mutta oletan että äänenpainokin on hiukan kieliriippuvaista tai itse käytän kieliä eri tavalla. Aivan selvä reaktio kuitenkin.