Koirien paikantimet ja tutkapannat

Sivuten ”aita ei pysäytä koiraa” -aihetta.

Oletko törmännyt somessa ilmiöön, jossa karkurieläimen omistajaa kehotetaan heti ottamaan yhteyttä johonkin etsijäkoirayhdistykseen tai henkilöön saadakseen apua? Onko sinulle ehkä jopa syntynyt käsitys, että paras tapa varustautua koiran katoamisen varalle, on ottaa siitä karvaa etukäteen talteen?

Valitettavasti sinulle on saattanut syntyä hieman virheellinen mielikuva. Varsin harvoin etsijäkoirayhdistyksistä nimittäin lähdetään paikan päälle etsimään, vaan apu on enimmäkseen puhelinneuvontaa. Taitavan ja empaattisen neuvojan rooli on tärkeä paitsi karkurin kiinni saamisen, niin myös omistajan jaksamisen kannalta, joten yhteydenotto neuvontanumeroon on erittäin perusteltua.

Itse asiassa etsijäkoirasta on edes teoriassa apua karkurin kiinni ottamisessa lähinnä silloin, kun kadonneen arvellaan pysyvän paikallaan eli etsitään kuollutta, vahingoittunutta tai paikalleen syystä tai toisesta jumittunutta eläintä. Ja vaikka etsijäkoirasta saattaisikin olla apua, niitä on hyvin rajoitetusti saatavilla etsintöihin.

Vapaasti liikkuvia karkureita ei saada kiinni takaa-ajamalla. Ne saadaan kiinni houkuttelemalla. Jotta karkurin houkutelu ihmisen, toisen eläimen tai ruoan luokse onnistuu nopeammin, on paikannettava karkuri eli saatava siitä havainto. Ilman tuoretta havaintoakin voidaan houkutella, mutta tehokkainta houkuttelu on, jos karkurin sijainti on selvillä.

Karkurit alkavat etsiä ruokaa ja turvaa jossakin vaiheessa, ja ajan myötä niistä tehdään havaintoja ja havainnot tulevat omistajan tietoon, jos havainnon tekijä tietää, kenelle havainnosta ilmoittaa.

Luotettavin havainto saadaan terävästä (riista)kamerakuvasta. Vieraiden ihmisten ja etsijäkoirien tekemien havaintojen luotettavuus on kehnompaa, toisinaan jopa yllättävän epätarkkaa ja hyödytöntä karkurin tunnistamisen tai kiinnisaamisen kannalta.

Tehokkain keino lemmikin paikantamisessa eivät olekaan karvat. Vaan teknologia. Nykyään on saatavilla edullisia, kevyitä ja nimenomaan tähän tarkoitukseen suunniteltuja paikantimia. Joista etsijäkoirayhdistysten ohjeistuksissa esim. uuden vuoden alla en jostain merkillisestä syystä ole nähnyt mainintoja.

Ole sinä kuitenkin fiksu. Tee kuten kuvan koiranomistaja ( lupa julkaisuun on ), ja hanki paikannin siinä vaiheessa kun koira on vielä tallessa. Hankinta ei kaduta kun koittaa se ensimmäinen kerta, kun koira katoaa omasta pihastaan, hoitopaikasta tai lenkillä pelästyttyään tai havaittuaan jotain ah, niin puoleensa vetävää. Tai kun koiravanhus dementoituu, eikä enää muista, missä sen koti on.

Ja kyllä, tiedän, että joskus joku etsijäkoira löytää jonkun kadonneen. Omanikin on löytänyt. Mutta mieluummin lukisin useampia tarinoita siitä, kuinka ajoissa hankittu paikannin on estänyt jo alkuunsa surua ja ahdistusta, eikä karvoja ole tarvinnut alkaa kaivaa esiin pakastimesta.

kuva

Aloitus ei ole minun, vaan kopioitu Katiskan FB-ryhmästä. Tämä on ainoa tapa, jolla hyödylliset aiheet pysyvät löydettävissä tulevaisuudessakin. Siirrän ketjun aloituksen aidolle aloittajalle, kunhan ilmottautuu. -Jakke

Ketju sai Facebookissa liudan avuliaita vastauksia. Kopioin ne perään erillisinä lainauksina ilman kirjoittajatietoja.

Tractive on tosi hyvä! Käytän koirilla ja hevosella. :raised_hands:

Tractive GPS Dog LTE – koiran GPS-paikannin – Verkkokauppa.com

Signaali pannasta menee puhelinverkkoon eli toimii aina kun laite saa yhteyden puhelinverkkoon riippumatta siitä, missä omistaja on.

Niina voit seurata kotoota koiran ollessa vaikka Kiinassa. :smile: Premium-tilauksella (10 €/vuosi enemmän) maailmanlaajuinen kattavuus ja laitteen seurannan voi jakaa usealle henkilölle.

Tractive-tilaus – mitä kuukausimaksu kattaa? | Tractive

Yepzon on meillä ollut eläkeläiskoiralla pari vuotta. Tuo hyvin lisävarmistusta metsässä liikkumiseen.
Ja esim mökillä koira saa pihalla mennä päikkäreille sinne mihin haluaa. Sijainnin näkee riittävän tarkasti kartasta, vaikkei toinen heräisi huuteluun, kun kuulo on huonontunut.
Ihan älyttömän halpa ”vakuutus”.

2 Likes