ūü¶∑ Koirien hammashoito

Facebookin puolella kyseltiin koirien hampaiden poistoista. Lähinnä ajatuksella, että onko poistamiset normaalia tavallisilla eläinlääkäriasemilla ja onko esimerkiksi molemmin puolisilla poistolla riskiä vaikka leukaluun murtumiin.

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen on kyllä ja toiseen ei.

Vertaus ihmispuolen hammashoitoihin on hieman hedelmätöntä, mutta toiminnee esimerkkinä. Akuutissa hoidossa, joka siis nykyään tarkoittaa hampaan poistoa, se tehdään hammaslääkärissä ilman sen kummempaa operointia puhtaalla raa’alla väkivallalla, ja myös ilman röntgeniä.

Koiran leukaluut, ja myös hampaat, on suunniteltu kestämään satojen kilojen murskausvoiman. Tuo kestävyys heijastuu, paitsi hampaiden rakenteeseen, myös hermotukseen.

Koiralla ei tiettävästi ole tarvetta hammastahnoihin, jotka poistavat vaikkapa kylmän aiheuttamaa vihlontaa.

Kun selitell√§√§n, ett√§ koira on sekasy√∂j√§, niin t√∂rm√§t√§√§n taas lajityypillisen ruokavalion vaikutukseen evoluutiossa. Meid√§n hammaskalustomme on suunniteltu pehme√§√§n ruokaan ‚ÄĒ hedelmiin, pehme√§√§n lihaan jne. ‚ÄĒ sek√§ jauhamaan kasvissy√∂jiien tapaan. Siksi meill√§ on nivelet leuassa, jotka sallivat sivuttaisliikeen.

Koirat eivät pysty jauhamaan ruokaansa. Sen sijaan ne pystyvät repimään, raastamaan ja murskaamaan. Paitsi että sitä ei tehdä, jos hampaisiin vihloo pikkujutut, niin se myös vahingoittaa hampaita. Jos eläin ei pysty syömään siksi, että se ei ole kestänyt syödessään sitä mitä pitäisi, niin se poistuu muonavahvuudesta nopeasti eikä jatka sukua.

Otetaan toinen tyhmä vertaus. Tämä alkaa olla akselia jonnet ei muista, mutta kuinka moni tuntee jonkun, jolla on takahammas murtunut, kun on avannut (olutpullon) kruunukorkin hampaillaan? Se kannattaa suhteuttaa hirven reisiluuhun. Keskustellaan sen jälkeen uudestaan aiheesta ihmisen ja koiran hampaat ovat samanlaisia.

Silti on olemassa erikoistuneita koirien hammaslääkäreitä. Tietysti on. Jos voidaan luoda bisnes, jossa ei ole suuremmin kilpailua ja vapaa hinnoittelu erikoishoidon nimissä, niin totta ihmeessä moinen kannattaa perustaa. Ja sen jälkeen luoda tarve.

Koirien erikoishammashoito on palvelee oikeastaan aina vain sitä lääkäriasemaa. Ei aitoa tarvetta.

Tarpeettomuus perustuu koirakannassa yleisesti ajatellen muutamaan syyhyn.

A) koirilla ei tarvita kosmeettista hammaskirurgiaa,
B) koirien hampaat kestävät juurihoitoja ja kruunuja vielä huonommin kuin ihmisillä ja
C) se mitä tehdään onnistuu ihan tavallisellakin asemalla.

Suurin osa koirien erikoishammashoidoista on tarpeettomia. Sitten mukaan tulee vielä se, että erikoisasema(t) rakentaa tarvetta ongelmaan sinne missä sitä ei ole. Kuten vaikka kärjestään katkenneet kulmurit.

Tai maitohampaiden oikomiset ja ‚ÄĒ t√§m√§n on omalla tavallaan hulluinta ‚ÄĒ suurin osa maitohampaiden poistoista.

2 Likes

En löytänyt muuta keskustelua aiheesta hammastahna ja kysyn tässä kun täällä se mainittiin.
Onko koirille oikeasti hyötyä edes hammastahnasta vai riittäiskö pelkkä harjaaminen? Ja tietysti ostin tätä virbacin entsymaattista tahnaa kun sitä kehutaan niin paljon.
Meillä otettiin harjaus käyttöön kun hammaskiveä tulee pikkukoirille niin helposti, ennemmin harjaan niiden hampaat kuin maksan kerran vuodessa satoja euroja hammasputsiin. Jos tälleen riittäis käydä vaikka kolmen vuoden välein :woman_shrugging:

Virbac tekee mit√§ vaan mit√§ voi myyd√§. Se entsymaattinen puhdistus on n√§pp√§r√§, ihmislekurit ‚ÄĒ ja hammastahnafirmat ‚ÄĒ olisivat onnessaan moisesta. Yleist√§n pikkuisen: ihmisille voi myyd√§ mit√§ vaan, kun mainitaan entsyymit. Niin ja feromoneilla.

Hampaiden pesun hyödyllisyydestä ei ole koirilla mitään näyttöä. Ajatus perustuu ihmisiin, mutta ihmisen ruoka, hampaiden rakenne, entyymit sekä ylipäätään bakteriologinen maailma on erilainen (asiaan liittymätöntä, mutta asiaan liittyvää: ihmisen puremasta tulee suuremmalla todennäköisyydellä paha tulehdus kuin koiran puremasta).

Omassa kokemusmaailmassa koiran hampaiden pesu ei vaikuta hittoakaan hammaskiven syntyyn, vaan pesijät joutuvat lekuriin ihan yhtä usein.

Sen sijaan lihapohjainen ja turvottamaton kuivamuona, mutta paljon vettä joukossa, saattaa auttaa hidastamaan hammaskiveä. Ei kummassakaan mitään sen kummallisempaa taikaa ole, vaan ruokaa ei jää hampaisiiin kiinni samalla tavalla ja niitä huuhdellaan.

Oma vakaa käsitys on, että koirien suurin ongelma hammasterveydellä on hienot mössöruuat.

1 Like

Eli jos nyt hampaita niiltä haluan harjata niin ilman tahnaa sama onnistuu myös.

Mutta itseasiassa jos nyt oikein mietin niin yksi koirista on hirveä hotkija ja huono juomaan (tätäkin asiaa mietin jossain ja oon nyt lisänny suolaa ruokaan niin vesi maistuu paremmin) ja sen ruokaan oon lisännyt vettä ja sillä taitaa olla vähiten tullu samassa ajassa hammaskiveä mitä kahdella muulla.
Taidan opettaa toisille myös ruuat vedellä, tietty kyseessä pikku koirat niin vettä nyt ei hirveää määrää voi laittaa.
Ja lihaa meillä syödään ja nappulat kuivina (yksikään ei oo suostunu syömään turvotettuna), nahkaluita, broilerin siipiä ja kauloja sillon kun niitä muistan antaa.
Nuorimmalla koiralla paroa mutta siihen nyt ei taida harjauskaan auttaa kun taitaa olla helposti ‚Äúsukuvika‚ÄĚ.