Koirarotujen muuttuminen ajan myötä

Se, että koirarodut ovat muuttuneet ajan myötä, itseasiassa osa hyvinkin nopeasti, on yleisessä tiedossa. Suurimmalla osalla ei kuitenkaan ole varsinaista mielipidettä asiasta.

Toisaalta, mielipiteillä ei ole merkitystäkään. Yhtä vähän kuin että meillä ihmisillä turkin katoaminen tai nykyään (naisilla) silmien suureneminen ja siirtyminen petojen mallista kaurismalliseen saaliseläintyyppiin ei ole mielipidekysymys.

Se on makukysymys. Muoti ja makuasiat ohjaavat niin eläinten (pakotettua) jalostusta kuin ihmisten (vapaaehtoisempaa) parinmuodostusta.

Anteeksi, minulta ei irtoa tuon parempaa ketjunaloitusta tänään. Ihan siksi, että olen käyttänyt säännönmukaisesti ominta rotuani, greyhoundia, esimerkkinä siitä miten matadorjalostus tai geneettiset pullonkaulat eivät ole haitallisia automaattisesti. Eivät niin kauan kun jalostuskriteerit pysyvät muuttumattomina.

Ja vastaavasti olen käyttänyt englanninvinttikoiraa esimerkkinä siitä mitä tapahtuu kun jalostusta ohjaa makuasiat ja muoti.

Noista kahdesta ääripäästä greyhound ei ole esimerkki yleisellä tasolla rotujen tilanteesta. Englanninvinttikoira taasen kuvaa sitä mitä tapahtuu jenkkien AKC:ssä, brittien kennelclubissa ja pienimpänä, mutta ei vähäisimpänä, FCI:ssä.

Tein tämän kuvan aikoinaan vastaavaan keskusteluun.

kuva