Koiranpennun on-off ripuli

Okei, nyt alkaa olemaan keinot vähissä. Pakko kysyä fiksummilta ideoita, koska eläinlääkärit kohauttelee olkapäitään ja multa on ideat loppu.

Koiranpentu, narttu, syntynyt lokakuussa. Ripuli alkoi alle 2 pvä kotiintulon jälkeen. Ripuli on tyyliä on-off. Muutama päivä ripulia, muutama päivä normaalia ulostetta. Sama toistuu aivan koko ajan. Parhaimmillaan ollut viikon normaalia ulostetta. Tätä seurasi viikon raju ripuli.

Ripuli mallia vesi, pahimmillaan 20 kertaa päivässä. Ei limaista, ei oudon väristä, joskus seassa kirkasta verta joka selvästi vuotaa peräaukon suulta. Yhdessä vaiheessa ripuli oli mustaa ja tervamaista, mutta ulosteesta ei löytynyt verta, eikä syy koskaan selvinnyt. Ripuli alkaa ns. tyhjästä. Ei mitään yhdistävää tekijää.

Ruokahalu normaali, pirteä, just ja just normaalipainoinen. Muuten täysin normaali pentu. Jaksaa touhuta, keskittyä ja harrastaa. Harrastaa eli touhuta kotona, koska halleihin tms. ei viedä.

Syö lihaa ja nappulaa, mallia 70/30, kerran päivässä. Pelkällä lihalla ei meinaa paino pysyä, pelkällä nappulalla syö omaa ulostettaan, myös ne ripulit. Eläinlääkäri käskee syöttämään "lääke"nappulaa mihin en suostu, koska tuloksena nälkäinen pentu joka syö omat ja muiden ulosteet.

Ei närästä, ei oksentele.

Saanut 10 ja 21 pvän Axilur-kuurin giardian hoitoon (dg annettiin oireiden perusteella). Ab-kuuri annettu suolistotulehdukseen joulukuussa.

Pentueen ainoa jolla ongelmia ruuansulatuksen kanssa. Rotuina saksanpaimenkoira ja labradorinnoutaja.

Kotona aikuinen, oireeton koira joka sai Axilur-kuurit giardiaan samaan aikaan varmuuden vuoksi.

Mitä kuivaa ja lihaa se saa?

Mutta minä tekisin kolme asiaa:

  • vaihtaisin pelkälle lihalle ja laittaisin reippaammin kuitua joukkoon ja katsoisin mitä tapahtuu, ja jos ei toimi, niin kokeilisin pelkällä kuivalla
  • testauttaisin giardian Ruokavirastolla
  • keskustelisin eläinlääkärin kanssa Tylosinista

Nyt on ollut Smurre käytössä. 30/24 jos oikein muistan. Yleensä 25/16 nappula lihan kaverina. Lihana menee sikanauta tai sika, riippuen mitä liikkeessä on. Suht hyvälaatuista tavaraa.

Kokeiltu liha + kuitu. Ei vaikuttanut ripuliin. Pelkkä kuiva nostaa ulostemäärät taivaisiin ja pentu alkaa syömään ulosteita. Saa syödä sen verran mitä napa vetää.
Giardian testauttaminen kuulostaa hyvältä.
Tylosinkin itseasiassa oli. Ei vaikuttanut suuntaan eikä toiseen. Ripulointi jatkui sen aikana ja jälkeen samalla tyylillä.

Giardia testattiin ja tuli negana takaisin. Eläinlääkärikäynnillä saatiin ruokintaohjeet, vaikka en niitä todellakaan halunnut. Ohjeet oli syöttää niin vähärasvaista (alle 5%) lihaa kuin mahdollista ja antaa lisänä vain luuta. En totellut, vaan jatkoin 50/50 mallilla. Tai no, ehkä 70/30 on tarkempi. Ruokin 2 x päivässä ja kuituna meni ensin kaurapuuro, ja sitten nappula.

Ripuli on selkeästi vähentynyt ja suolistotulehdus on saatu aisoihin. Nyt mennyt pari viikkoa ilman ripulia, ja toivottavasti ongelma ei enää jatku. Paino alkanut nousemaan kohisten ja pennun vointi kohentunut.

Ongelman ydin ei ollut enää giardia kun postauksen tein, vaan oletan että suolisto oli/on yksinkertaisesti vain sekaisin hankalan giardian + tulehduksen jäljiltä.

Voin sanoa että välillä teki mieli itkeä kun heräsi yöllä siivoamaan ripulia sen viistoista kertaa. :smiley:

1 Like

Kuukausi mennyt. Onko muuttunut?

On muuttunut, ja parempaan suuntaan. Viikko sitten kun sanoin, että ripulia ei ole ollut pariin viikkoon, piti paikkansa ehkä päivän. Sitten oli taas ripulia. Kerran. Voi olla että liittyi johonkin mitä sai ruuaksi, tai sitten ei.

Hoikkahan toi vielä on, mutta painoa tulee lisää koko ajan.