Koiran vatsalaukun kiertyminen, ja kaasuuntuminen

Muualla kysyttiin:

Olen saanut monenlaista tietoa tästä asiasta, mikähän olis se oikea tieto. Syvärintaisen koiran ruokinta ennen lenkitystä montako tuntia syömisen jälkeen voi lenkjeilyttää. Kyse vatsalaukunkiertymä pelosta. Entisellä koiralla kiertymä leikattiin 3vuotiaana.

Ja vastasin:

Ennen lenkitystä ruokkiminen ei päde millään koiralla.

Mutta jos sitä pelkää, niin koiraa ei saisi juoksuttaa läkähdyksiiä kahta tuntia ennen syömistä. Aika harva koira väsyttää itseään niin paljon.

Ei se kylläkään vatsalaukun kiertymään vaikuta, vaan palautumisnopeuteen.

Tuo toinen vastaava uskomus on, että koiraa ei saa liikuttaa pariin tuntiin syömisen jälkeen.

Ongelma on sitten siinä, että ruuansulatus ei ole edes käynnistynyt kahdessa tunnissa. Joten jos ei halua liikuttaa koiraa ruokaa vatsassa, niin 10 tuntia on sitten minimi ruokinnan jälkeen. Toki jos antaa oikein pieniä annoksia, niin sitten voi riittää 6-8 tuntia.

Mutta ei tuokaan kiertymää aiheuta.

Kiertymä syntyy rakennevirheestä. Yksi altistava tekijä on kaasuuntuminen ja sitä sitten yritetään vältellä hiukan ruokavaliolla, hiukan estämällä ahmimista, hiukan käyttämällä kosteampaa ruokaa ja hiukan nimenomaan liikuttamalla koiraa ruuan jälkeen.

Suurin osa ohjeista on ikivanhaa taikauskoa ja loput on sitten leikkauksen jälkeistä toipumista, joka on ihan eri asia kuin estäminen.