Koiran turkin väri muuttuu

Muistan joskus kauan aikaa sitten lukeneeni Katiskasta, että koiran turkin väri ei voi muuttua aikuisena. Sotkenko asian siihen, että klippaamisen johdosta väri ei muutu?

Sirpa on musta valkoisilla sukilla ja rintamuksella. Pentuna sillä oli hännän alla punertavan ruskea täplä, joka oli karkeampaa karvaa kuin muu turkki. Päälle vuoden ikäisenä täplä muuttui valkoiseksi ja karva pehmeni.

Kaksi vuotta sitten (sirpa vajaa 2v), ihmettelin, kun koivissa turkin väri muuttui rusehtavaksi. Päättelin sen johtuvan auringosta, hankihan heijastaa valoa tosi hyvin jalkoihin.

Vuosi sitten ihmettelin, kun ruskeaa ilmestyi myös poskiin. Jaloissakin ruskea väri vahvistui. Pakko olla hangen heijastamaa aurinkoa.

Kesäisin selkäkin on aina alkanut ruskean punertaa, selkeästi siis auringosta, mutta myös aina vaihtunut myöhemmin takaisin täysin mustaksi. Koivet ja posket eivät ole, vaan ne taittuu nykyään ruskeaan ympärivuotisesti. Oon yrittänyt selittää asiaa itselleni sillä, että ehkä niissä ei karva vaihdu niin säännöllisesti kuin muualla.

Nyt alkuvuodesta, Sirpan ollessa 3v 9kk, sille on ilmestynyt ruskeaan taittuvat läntit kylkiin, vasemmalle tosin sen verran haaleasti, ettei sitä näe kuin hyvin kirkkaassa valaistuksessa. Oikeakin puoli vaatii hyvän valaistuksen näkyäkseen.

Koska tänä vuonna aurinko on paistanut max kolmena päivänä, ei kyse voi olla kulottumisesta. Kiima sillä on parhaillaan, kahtena aikaisempana vuonna kiima on alkanut tammikuun lopussa ja huhtikuussa.

Johtuuko värin vaihtuminen kiimasta? Muuttuko meidän musta koira ruskeaksi?
Sinällään asialla ei ole mitään merkitystä, mutta oon yllättynyt siitä, että kohta nelivuotias vaihtaa väriään :sweat_smile:

Turkin väri ei voi muuttua klippaamisen myötä, eikä ruualla (unohdetaan heikosta kunnosta johtuva haalistuminen, eri asia). Väri ei voi myöskään muuttua yli koiran geneettisen värin. Sen sijaan sävy voi muuttua iän myötä. Tyhmä vertaus, mutta tuon syyn takia Suomessa(kin) myydään niin paljon blondaustukkavärejä :wink:

Myös kaikki perhanan läikät ja laikut voivat muuttaa väriään ja vähentyä tai lisääntyä. Mustapilkkuisilla ihan tuttua juttua. Mutta kyllähän merkkivärisilläkin ruskean ja mustan suhteet ja rajat voivat, ja aika usein muuttuvatkin, siirtyä iän myötä.

Mikä sen sen sitten aiheuttaa? Ei kukaan oikein tiedä. Ikääntymisen aiheuttamat muutokset solutasolla ja pigmentissä esimerkiksi. Tai ne hormonit. Tyhmä vertaus tämäkin, mutta hieman samalla mekaniikalla kuin että raskaus usein muuttaa naisten hiusten sävyjä — harvemmin kylläkään nartuilla, siis koirasellaisilla. Tai sitten samaa systeemiä kuin harmaantumisessa, mutta värin kautta.

1 Like