Koiran tarpeet: NRC

Kysyttiin:

Katiskan sivuilta luettuna niin en nyt ymmärtänyt että paljonko rasvaa on hyvä koiralle? Toisaalla luki 1,8g /kg ja toisaalla 7g/kg. Mitä mä nyt en ymmärrä? :thinking:

Vastasin:

Ne ovat eri asioita eri asiayhteyksissä. Mutta ensinnäkin, se 1,8 g/kg ei ole elopainosta, vaan metabolisesta painosta eli paino potenssiin 0,75 (joka aiheuttaa sen, että per elopainokilo se onkin enää alle gramma).

Nuo ovat eräänlaisia minimimääriä, jotka kuivamuonan on annettava. Ne ovat niitä lukuja, joita tarkoitetaan kun puhutaan koiran tarpeista, tai jos sanotaan, että NRC määrää tarpeeksi jotain.

Minimi on kuitenkin eri asia kuin että mikä koiralle on hyväksi. Ja silloin ollaan korkeammissa määrissä, vaikka siinä 7 g/kg.

Jos leikitään, että 20 kg koira syö 300 grammaa kuivamuonaa, jossa on 15 % rasvaa, niin se saa silloin 45 grammaa rasvaa. Se tekee 2,25 g/kg.

Joku agility-koira, joka painaa 10 kg, taasen voi syödä 20 % rasvalla olevaa lihaa 500 grammaa ja saa silloin rasvaa 100 grammaa. Sillä saanti olisi jo 10 g/kg ja jos se söisi vähemmän, niin se laihtuisi.

Joten jos 15 kg koira tarvitsee pysyäkseen painossa 7 g/kg rasvaa, niin se vaatisi ruuastaan 105 grammaa rasvaa. Silloin tarvitsisi vaikka 20 % rasvalla olevaa lihaa sen puoli kiloa päivässä.

Joten se 7 g/kg on lähellä sitä määrää mitä keskikokoinen koira aidosti tarvitsee rasvaa painonsa takia.

Toki kaloreissa rasvaa voidaan vähentää, jos mukaan tuodaan hiilareita — ja näinhän kuivamuonissa tehdään.

On olemassa pari muutakin raja-arvoa. Yleisesti sanottuna jos koiran ruuassa on 10 % tai alle rasvaa, niin sille alkaa hissukseen tulla puutosoireita. Ja 4-5 % alle ei saisi koskaan mennä, koska se on vaarallista.

Jos nuo prosentit siirretään koiriin ja johonkin aitoihin kuivamuonien syöntimääriin, niin ollaan 10 % kanssa aika lähellä 1,8g/kgME saantia.

Eli kaikki tarpeet riippuvat siitä asiayhteydestä missä niitä käytetään.