Koiran ripulin kotihoito

Alunperin julkaistu: Koiran ripulin kotihoito | Katiska

Ripuli on yksi yleisimmistä koiria kiusaavista vaivoista – harvalla koiralla ei ole ikinä ollut ripulia. Pitkittynyt ripuli kielii kuitenkin vakavammista vaivoista, ja sitä on syytä lähteä tutkimaan ja selvittämään lääkärin tai asiansa osaavan ruokintasuunnittelijan kanssa.

 • Maitohappobakteerit ja ripulivalmisteet sopivat koiran ripulin tukihoidoksi
 • Jos on epäilys, että koira on syönyt jotain mahdollisesti myrkyllistä, anna lääkehiiltä ja ota yhteys lääkäriin tarkempia ohjeita varten
 • Ripuli voi olla merkki myös isommista ongelmista, esimerkiksi suolitukoksesta – jos koira on selvästi kivulias, ota yhteys lääkäriin

Kotioloissa ripulia voi kuitenkin hoitaa niin kauan, kun koira on pirteä ja oma itsensä. Jos koira selvästi nuupahtaa eikä jaksa touhuta, on vajetta energiasta ja todennäköisesti koira on päässyt kuivumaan. Sen vuoksi nesteyttäminen onkin ripulin ykköshoitokeino.

 • Juota koiraa usein pieneiä määriä lihaliemellä tai riisin keitinvedellä, jossa on litraa kohden 1 tl suolaa ja 1tl sokeria tai hunajaa, sekä 500 mg kaliumia.
 • Nestettä tulisi mennä n. 1 l/10 kg /vrk
 • Kuivumista voi seurata painamalla sormella ientä ja rypistämällä koiran nahkaa – kummankin pitäisi palautua nopeasti normaalin näköiseksi

Perustervettä koiraa voi paastottaa huoletta 24 – 48 h, pennun kanssa paaston pituus olisi hyvä olla kuitenkin alle vuorokauden. Ruokaa ruvetaan antamaan vähitellen, kun kaikkein akuutein ripuli on loppunut. Ruokaa annetaan aluksi pieniä määriä, ja seurataan, kuinka koira reagoi ruokaan.

 • Anna mieluiten ruokaa, johon koira on tottunutlihaliemi
 • Vältä rasvaa
 • Älä anna ensimmäisten päivien aikana lisiä tai luita
 • Hiilihydraatti on suositeltavaa, esimerkiksi kaurapuuro tai keitetty riisi käy hyvin
 • Laadukas liha on erittäin hellävarasita lihansyöjän ruuansulatukselle, varsinkin kypsänä
 • Muista neste ja elektrolyytit!

Seuraa koiran vointia, älä pidä turhaa kiirettä ruokamäärien nostamisessa, ja anna koiralle aikaa toipua. Kun kakka alkaa ensin tulla, ja sitten muistuttaa normaalia, ruokaa voi taas lähteä muuttamaan takaisin normaaliin.

Ripulin kesto on usein vain pari päivää – lopullinen toipuminen ja elimistön palautuminen vaatii kuitenkin jopa viikon varsinaisen ripulin loppumisen jälkeen

1 Like

Eri yhteyksissä on selvinnyt, että ihmisille on hieman paljon epäselvää miksi syöttäminen akuutin ripulin aikana on niin toivotonta, jopa turhaa. Tuo johtunee siitä, että ollaan unohdettu mitä ripuli on.

Ripuli on tila, jossa suolisto pakolla tyhjentää itsensä. Silloin ei ehdi olemaan mitään ruuansulatusta, tai se on marginaalista. Ja ripuli on märkää sekä vetistä siksi, että vesi ei ehdi imeytymään.

Tuossa vaiheessa on totaalisen yhdentekevää onko annettu ruoka riisin keitinvettä, seitiä tai mitä tahansa muuta. Aidosti se, että ulostetta ei suuremmin tule moisilla ruokavalioilla, ei johdu mistään kuvitellusta hyvästä sulavuudesta – se johtuu ruuan vähyydestä.

Jos haluaa antaa jotain mistä on edes teoriassa hyötyä, niin annetaan:

 • glukoosia, koska glukoosi imeytyy ilman ruuansulatusta ja saadaan edes hiukan energiaa
 • paljon kuitua, joka imee vettä sisälleen ja sitä kautta tekee ulostevelliin edes jotain rakennetta, jolloin suoliston toiminta einen hidastuu plus on edes jokin mahdollisuus saada vettäkin imeytettyä

Suurin osa koirien(kin) äkillisistä vatsataudeista kestää vain vuorokauden. Joten maitohappobakteerien auttaminen auttaa yhtä paljon kuin flunssassa C-vitamiini, jolla saadaan 14 päivän tauti supistettua kahteen viikkoon.

2 Likes

Lisäksi kannattaa muistaa, että suolistosairauksissa on löydetty yksi ja vain yksi ravintoaine, joka auttaa toipumisessa: A-vitamiini.

Se ei ole maitohappobakteerit, kuten usein luullaan. Kun ne auttavat, niin ne auttavat yhdessä ja vain yhdessä ripulin erikoistapauksessa: kun ongelmat johtuvat paksusuolen bakteerikannasta.

Kun yhdistetään:

 • nopea energia helposti sulavista sokereista
 • hitaat hiilarit helposti sulavasta lähteestä, kuten ylikypsästä elintarkikelaatuisesta riisistä
 • hieman hyvälaatuista proteiinia
 • suolaa

niin ruokakuppiin ilmestyy yksi ja vain yksi ruoka: maksalaatikko.

1 Like

Meillä edelleen löysää vatsaa ja syömättämyyttä joten kävin jälleen ostamassa maksalaatikkoa ja sitten ostin myös glukoosisiirappia. Ja tadaa, maistui.

Mutta toi ohje ripuliruuasta on varmaan 30kg koiralle että muokkaan sen 3.5kg koiralle etten yritä saada kurkusta alas paketillista maksalaatikkoa päivän aikana :woman_facepalming:

Ou, onko siitä jäänyt kokoluokka pois. Täytyy laittaa. Mutta kyllä 3,5 kiloinen laatikollisen maksalaatikkoa syö, helpost :wink:

Juu söis varmaan mutta samaa tahtia se tulis molemmista päistä sitten ulos :grimacing:

Tää meiän on kyllä siitä ihmeellinen tapaus että lopettaa syömisen kun maha ei enää vedä mutta maksalooran kohdalla vois kyllä olla eri juttu :sweat_smile:

Kyllä se maksalaatikko vaan on ihmeellinen ruoka.
Ei oo eka kerta kun sitä alkaa antamaan niin löysät läjät loppuu. Mahtaako olla vaan sattumaa vai mitä mutta ei väliä :+1:

2 Likes

Ei se ole sattumaa.

1 Like

2 viestiä erotettiin uuteen ketjuun: Eliminaatiossa hevonen ja suolisto-ongelmia