Koiran refluksi

Koska en löydä guuglettimesta selkeää vastausta, kysyn täältä:

 1. olenko ymmärtänyt oikein, että refluksista kärsivillä saattaa olla täysin oireettomia kausia?
 2. Oireita aiheuttavien/pahentavien listaan kuuluu myös stressi?
 3. Oireet voivat alkaa / loppua, vaikka ei ole mitään muutosta tekemisessä tai ruoassa/ruoka-ajoissa (ainakaan sellaista jonka ihminen ymmärtäisi)?

Tausta: koiraa on närästänyt jo kaksi vuotta. Närästystä aiheuttaa huonosti sulavat asiat ja jokin muu, joka on yhä löytämättä.

Refluksin mahdollisuutta olen vaiheittain epäillyt jo 1,5v ja nyt kun koira on pitkän tauon jälkeen alkanut taas köhimään tällä viikolla, tämä tuli taas mieleen.

Ellit ovat upeasti osanneet poissulkea allergian ja atopian mahdollisuudet. Koira on tähystetty reilu vuosi sitten, ei ollut rakenteellisia muutoksia, mutta tähystyksen yhteydessä elli kertoi, että refluksille on oma testinsä, eikä se välttämättä selviä tähystyksessä.
Tähystystä ennen oli puolisen vuotta tutkittu muita asioita ja koko sen puolen vuoden ajan olin kysellyt refluksin mahdollisuutta. :woman_facepalming:

Kyllä. Ja ei.

Kun tässä on kyse kahdesta samankaltaisesta asiasta, jotka eivät ole sama.

 • Refluksi on ylemmän tai alemman vatsaportin rakenteellinen virhe, jonka takia ne vuotavat vatsalaukun hapanta sisältöä joko nieluun, jolloin käsissä on närästävä koira, tai ohutsuolen alkupäähän, jolloin hoidetaan IBD-tyyppistä koiraa, jota myös närästää.
 • Refluksityyppinen oireilu on koiran normaaliin rakenteeseen liittyvä ylemmän vatsaportin vuotaminen, joka aiheuttaa närästystä. Mutta se johtuu siitä, että ylempi vatsaportti on luontaisesti löysä, koska koira on oksentajaeläin.

Ero on enemmänkin määritelmällinen (paitsi alemman vatsaportin kohdalla) kuin tekemiseen tai hoitoon vaikuttava. Toki koira voidaan tähystää ja sitten löydetään syöpymisiä ja tulehduksia sieltä mistä ei kuuluisi, tai ylempi vatsaportti on väärän mallinen, kuten esim. löysä tai kuin romahtanut. Mutta hoitoonhan tähystys ei vaikuta mitään. Tai vaikuttaa, eläinlääkäri voi luopua allergia-ajatuksesta; samaa hypo-ruokaa hän kuitenkin suosittaa.

Tähystyksestä on aika harvoin kenellekään hyötyä. Löydökset on ennakoitavissa oireperusteisesti. Mitään erityistä hoitoa ei ole ja ollaan tilanteessa, jossa lääkäri haluaa tehdä 1000 - 3000 euroa maksavan tähystyksen uskaltaakseen kokeilla kortisonia tai Tylosinia.

Ainoa mitä voidaan tehdä, on ruuan, ruokinnan ja olosuhteiden säätämiset. Ja siitä päästään aloitukseen.

 1. Oireettomia kausia voi olla, kun kyse on refluksityyppisestä oireilusta, ja myös refluksissa voi olla oireettomia kausia, kun ulkoiset tekijät muuttuvat. Alemman vatsaportin refluksi on vaikeampi, mutta sitäkin voidaan saada hieman kuriin ruuan kanssa.
 2. Stressi on yksi oireille altistava tekijä, koska se vaikuttaa hieman vatsalaukun JA koiran käyttäytymiseen, asentojen vaihtamiseen jne. Mutta jos oireilu on vahvasti stressiin liittyvää, niin se harvemmin on varsinainen refluksi.
 3. Oireet voivat alkaa tai loppua ilman mitään muutosta, omistajan ymmärtämää, refluksityyppisessä, mutta ei refluksissa. Mutta kyllä, vatsalaukku toimii päivästä ja ruuasta riippuen hieman eri tavalla, ja se voi vaikuttaa oireiluun.

Refluksi löydetään aina ja poikkeuksetta tähystyksellä. Ylemmässä nielussa on ärtymää ja tulehdusta. Alemmassa vastaava löytyy ohutsuolesta heti vatsaportin jälkeen.

Kyllä, vastaavia muutoksia löytyy muistakin ongelmista johtuen, mutta aina refluksissa. Sillä, että johtuuko ne nimenomaan refluksista vai jostain muusta, on aivan toissijaista — koska hoito ei muutu. Eli ruoka, ruokailu, ympäristö JA kortisonikokeilu.

Asiaa vaan mutkistaa se, että närästys ei ole ole aina närästystä, vaan näkyvää oireilua huonovointisuudella, suolistokrampeille jne.

Elli selitti reilu vuosi sitten, että tähystyksellä ei välttämättä nähdä ylemmän vatsaportin vikaa, koska koira on nukutettu ja täysin rento. Tämän takia ylemmän vatsaportin vuotamisen selvittämiseen on oma kokeensa. Silloin siis otti päähän se, että miksi tätä testiä ei voitu tehdä, vaikka oma epäilys oli refluksi.

Ja refluksin / refluksityyppisen oireilun mahdollisuuden haluaisin selvittää / saada suljettua pois juurikin sen takia, että osaisi hoitaa oikein. Eikä tarvitsisi yhä miettiä, että onko jotain mitä en itse ole keksinyt selvittää/tutkituttaa. Liittyy vahvasti myös tähän

Stressi on yksi epäilty, koska närästelyn syy on epäselvä. Olen tehnyt taulukkoseurantaa monista eri asioista, eikä mikään vaihtoehto tekemisessä tai olosuhteissa tai missään ole noussut selkeästi esiin. Poikkeuksena on juoksujen rauhoittava vaikutus käytökseen, mutta silloinkin saattaa närästää.

Viimieset puoli vuotta on menty satunnaisilla närästysoireilla, kerran yhdessä tai kahdessa kuukaudessa, johon on annettu pepcidiä yhtenä tai kahtena päivänä. Mutta nyt kun oireita alkaa taas olemaan useampia ja harkinnassa on aloittaa myös vatsansuojakuuri, pitää taas alkaa miettimään mikä on jäänyt keksittämättä.

Vasta kun oon sen keksinyt, harkitsen ellille uudestaan menemistä :woman_facepalming:

Olen joskus verrannut eläinlääkäreitä diplomi-insinööreihin (anteeksi DI:t :wink: ). Lekurien koulutus on itse asiassa eräällä tavalla vähemmän vaativa, mutta toki kahta totaalisen erilaista alaa on aika hedelmätöntä verrata. Kyse on siitä, eläinlääkärit keskittyvät eräällä tavalla teoriaan ja rakennekaavioihin. Ja sitten unohtuu ne aidot merkit.

Yleistyksen disclaimer

Ja minua vituttaa suunnattomasti se, että joudun aina erikseen mainitsemaan, että eivät kaikki eläinlääkärit ole kädettömiä. Osa osaa hommansa ihan jumalattoman hyvin. Mutta en tiedä toista ammattikuntaa, jossa kollegiaalinen mielensäpahoittaminen olisi yhtä vahva piirre.

Jos refluksi ei aiheuta vammaa eikä vauriota, niin on ihan se ja sama miten sitä lähdetään diagnosoimaan. Kun edelleenkin koiran ylempi vatsaportti on luonnostaan löysä ja sallii ruokasulan nousun nieluun.

Miksi kutsutaan tutkimusta, joka ei anna minkäänlaisia työkaluja hoitoon? Ei, turha ei ole oikea vastaus. Oikea vastaus on hyvä tuotto ja vakuutuskaton syöjä. Puhutaan hinnakkaasta tutkimuksesta, jonka takia asiakkaan on pakko tulla takaisin, koska hoitoa ei saatu tutkimuksen tuloksesta huolimatta.

Tuolla esiintyvyydellä ei tehdä yhtään mitään. Se, että tilanne on muuttunut nyt syksyn myötä, kertoo oma tarinaansa. Nimittäin olosuhteet muuttuvat siitä mitä on ollut keväällä ja kesällä. Jos ja kun ruoka ei ole muuttunut, niin silloin ruoka ei ole varsinainen syyllinen. Kuin ei myöskään syöminen yleisesti, jos mikään ei ole tosiaan muuttunut.

Se mikä on muuttunut, on varmuudella

 • lämpötilat
 • kosteus
 • auringonvalo

Se mikä on saattanut muuttua, on ehkä

 • tekemisen määrä
 • ihmisten läsnäolo
 • rutiinit

Minulla oli aikoinaan kisakoira, jolla oli lievää mystistä epäpuhtautta liikkeessä. Syytä ei löytynyt ja kun ei ole syytä, niin ei ole työkaluja. Asia ratkaistiin maallikkojen mielestä ei-niin-kivalla tavalla: koira sai reippaasti latua, että saatiin paikka menemään rikki. Koska sen jälkeen oli jotain mitä korjata.

En ole ainut, joka on vastaavan tehnyt. Minulle opetettiin se. Ja se oppi saatiin aikoinaan greyhoundeihin ihan toiselta puolelta — valjakoilta itseasiassa, jotka ovat ymmärtääkseni kopioineet sen aikoinaan hevospuolelta.

Vaihtelevissa närästyksissä tehdään sama. Pyritään saamaan koiralle närästys, monilla eri asioilla ja tavoilla. Sen jälkeen tiedetään kohtuullisella varmuudella ne asiat, jotka taatusti ovat ongelmia. Ongelma sitten puretaan sitä kautta.

En ole toteuttanut tätä montaakaan kertaa omilla asiakkailla. Ihan siksi, että se vaatii hieman luonnetta ja kohtuullista objektiivisuutta. En pysty yhden puhelun aikana varmistumaan asiakkaan kyvyistä toteuttaa moinen. Sama ongelma siis kuin anorektikon korjaaminen nälän kautta.

Sitten on vielä yksi kysymysmerkki — okei, montahan niitä on… — mitä jos ongelma onkin keuhkoissa?

1 Like

Koiran turhaksi kiusaamiseksi, parisuhdeongelmien aiheuttajaksi ja omistajan mielenterveyden heiluttamiseksi. Muun muassa. Tavallaan naurattaa, mutta oikeasti ei.

Ei niin eikä ole tehty. Aloitus oli yleistys kaikesta mitä on tehty kahden vuoden aikana → vaikka itse ei keksi mikä on muuttunut, oirekuva ja niiden määrä muuttuu. Se, että muutetaan tekemistä tai syömistä, saattaa vaikuttaa, mutta ei vaikuta ensi kerralla. Tai ei vaikuttanut alunperinkään.

Tällä viikolla on muuttunut se, että käytiin Lidlissä ja pitkän tauon jälkeen koira sai Orlandoa. Mutta on se ennenkin syönyt Orlandoa, eikä ole köhinyt. Köhinää ja pää sohvan käsinojalla nukkumista on ollut kausittain vuodenajasta, säästä, tekemisestä ja ruoasta riippumatta. Se on myös oire, joka on nyt ollut pisimpään poissa.

Vuosi sitten pohdin nenäpunkin mahdollisuutta. Silloin koira oli köhinyt jo yli puolen vuoden ajan (eikä elli reagoinut asiaan mitenkään). Köhinä loppui jossain vaiheessa syksyä ja unohtui. Viimeksi sitä on ollut merkittävissä määrin alkuvuodesta pysähtyneen suoliston jälkeen. Silloin koira söi Litalginia useamman viikon.
Edit. Ja sai Advocaten, Dronbitsin sekä pitkän kuurin axiluria sekä tylosin-kuurin ja pahoinvoinninestolääkekuurin.

Näitäkään syitä en pysty kokonaan sulkemaan pois, vaikka kaikista yrityksistä huolimatta en löydä mitään selkeää kaavaa oireiden vaihtelulle. Ehkä se on jokin muutos minkä hiffaa vain koira?

Niimpä. Keuhkot ja sydän on tutkimatta. Yksi syy sille, miksi haluaisin syyn närästykselle: ei tarvitsisi enää miettiä, onko tarvetta tutkia vielä jotain.
Vuosi sitten pohdin nenäpunkin ohella keuhkomatojen mahdollisuutta (tms yms kaikki muut mahdolliset keuhko-ongelmat). Päädyin poissulkemaan lihasperäiset ongelmat.

Totaalinen repeäminen. Oikeasti. Tuo naurattaa niin hemmetisti siksi, että se osui ja upposi niin täydellisesti.

1 Like

Niputan hiukan refluksijuttuja samaan aiheeseen. Kysymys esitettiin Facebookin puolella ja kopioin sen julkeasti tänne. Kyseessä vanhempi uros, refluksiepäily ja kipulääke auttaa.

Alkuperäinen kysymys

11.5 vuotias kastroitu uros kyseessä, ja apuja kaipailisin.
Reilu vuosi sitten ell käynnillä refluksioireiden vuoksi käyty, ja Zitac kuuri sieltä mukaan saatu, ja oireet helpotti. Veriarvot kuin nuorella koiralla.

Hypoallergeeni ruoka aloitettiin myös.

Oireet alkoivat nyt taas, eli maiskutusta, irvistelyä, nuolemista, ja nyt lisänä pitää kaulaa suorana ja vähän pysty asennossa, eikä avaa suutaan, ja selvästi kipeä.

Kaularanka, kurkku, hampaat ,kieliluu, korvat sun muut röntgenillä kuvattu, ja mitään ei löytynyt. Norocarp 100 mg kerran pvässä niin koira normaali, kipu Poissa, ja koira leikkisä oma itsensä.

Onko kellään ollut vastaavaa, ja voiko olla refluksi vaivaa tuo kaikki? Onko mitään millä voisi helpottaa vaivaa vielä? Vanha koira niin lähinnä nyt vaan oireiden helpotusta etsin, ja vertaistukea.

Kolmen ell ohje, että syötä Norocarpia kun kerran auttaa. Kuinka pitkään olette tulehduskipulääkkeitä syöttänyt ennenkuin tullut niistä vaivaa?

Ja oma vastaus, joka valitettavasti herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa apuja:

Jos kipulääke auttaa, niin se ei ole refluksia eikä refluksityyppistä. Syy on silloin syvemmällä suolistossa, haimassa tai sappirakossa.

Se miten tuosta kannattaa edetä sitten riippuu aika monestakin. Kuten että onko edes jonkinasteista käsitystä siitä mikä käynnistää oireet — kuten surkeasti sulaa ruoka, kuten nuo mukamas-hypot, rasva, syömiskerrat ja -määrät, vesi, mitä muuta on ruuassa, kelit, stressi…

Mahdotontahan niitä on tässä arvailla ja valitettavasti vertaistuki auttaa aika harvoin. Tai kun kaikilla on samankaltaisia oireita, niin se on sitten ihan tuurista kiinni auttaako juuri joku määrätty vertaiskokemus — vai pahentaako.

Kipulääkkeillä voi mennä aika kauankin. Riippuu ihan koirasta ja kuinka paljon sekä varsinkin kuinka usein troppeja joudutaan käyttämään.

Väännetään vielä rautalangasta: refluksi löydetään tähystyksellä, miten on refluksityyppisen oireilun kanssa?
Vuosi sitten tehdyssä tähystyksessä ei ollut näkyvissä edes nielun ärtymistä, mistä yllätyin, koska oireilua sekä närästystä oli ollut hyvin pitkään.

Tällä viikolla on köhimisen lisäksi mennyt pepcidiä useampana päivänä (jo ennen Orlandoa), joten valmistaudun siihen, että taas tarvitsee alkaa miettimään syitä ja seurauksia. Käsi pamipurkilla ja sormet ristissä odottelen, josko ensi viikko olisi taas oireeton :crazy_face:

Sama juttu. Mutta se riippuu ihan siitä, että kuinka usein koira oireilee. Ja onko se kuitenkin ns. tavallista närästystä. Mutta löytyyhän noiltakin nielusta punoitusta aika usein.

1 Like

Voiko siis oireista päätellä jotakin,onko refluksissa erilaista oiretta kuin perusnärästyksessä?
Mulle tohtori sanoi että koiran yöllinen närästys viittaa refluksiin,toisaalla taas sanotaan että syöty ruoka voi laukaista närästyksen 12 h sisällä syömisestä.
Meillä oireet tulee lähes sata % yöllä,maiskuttelua ja valvomista.Ei mitään ruohon syöntiä eikä paikkojen nuolemista.
Jotakin tarttis pian tutkia,ehkä suunnataan verikokeisiin.Viimeksi ei suostunut vielä ottamaan kun koira ei oksentele eikä pökäleet ole löysiä.Lääkitys auttaa mutta ei se ole pitkän ajan juttu.

Aika useasti öinen, ja varsinkin aamuöinen, närästys on refluksityyppistä — joka on hieman eri asia kuin varsinainen refluksi.

Koira on altis refluksityyppiselle närästykselle, koska se on luontaisesti oksentajaeläin. Joten aika usein tuo jaetaan — tai ainakin minä jaan, niin, että

 • vakioaikaan yöllä tapahtuva on refluksityyppistä ja kulkee käsi kädessä sulamisajan ja nukkumisasennon sekä rentoutumisen kanssa
 • vakioaikaan, mutta pidemmällä välillä, kuten vaikka 8 - 12 tuntia, tapahtuva vuorokauden ajasta riippumaton, jossa on aina ärsytystä nielun loppupuolella, olisi sitten refluksia

Ei noiden hoito sinällään paljon eroa. Refluksityyppinen on usein helpompi, koska se saatetaan saada kuriin ruokamäärää ja ruokinta-aikaa muuttamalla koskematta sinällään ruokaan.

1 Like

Ehkä meillä on toivoa löytää vielä ruoka-ajoista rukattavaa kun tuntuu ettei sillä niin ole väliä mitä syö.
Liha tosin ei enää maistu,nappulalla lähes täysin menty.Jos kokeilis vielä iltaan jotakin muuta kuin nappulaa,miten vaikuttaa,eipä tässä mitään häviä. :+1: