Koiran päivittäinen liikuttaminen

Ihan mielenkiinnosta kyselen minkä verran omistajat liikuttavat koiria päivässä normaalisti.

No, nyt en tarkoita näitä @Jagsterin tai muiden kisaavia tai aktiivi harrastuskoiria. Lähinnä näistä kotikoirista joiden elämäntehtävänä on koirana oleminen. Koolla ei väliä :blush:.

Itse aamulla töistä tullessani teemme noin tunnista tai kahteen lenkin. Lenkin pituus ei välttämättä ole pitkä (2-3 kilometriin), mutta aika menee lähinnä tutkiskeluun, haisteluun ja koira päättää yleensä missä kuljetaan.

Päivällä koira saa olla pihalla jos haluaa.

Iltapäivällä metsäsälenkki vaihtelevassa maastossa vapaana. Aika ja matka riippuu siitä, mihin aikaa työt alkavat.

Illalla lyhyt hihnalenkki. Lähinnä pissatus, kun ei suostu tekemään omalle pihalleen tarpeitaan.
Lyhyt ja lyhyt, ei aina ole lyhyt jos koiran mielestä pidempi on kiinnostavampi.

Ja nämäkin lenkit ja reitit vaihtelevat päivittäin.

Millaisia lenkkejä muilla on?

Aamulla korttelin ympäri, 5-20min. Pituus riippuu siitä kuinka ajoissa saan itseni sängystä ylös sekä säätilasta. Jos sataa, aamu-ulkoilu on lyhyimmillään ollut 2min.

Joka toinen viikko:
Mies tulee kotiin kahden jälkeen, syö ja lähtee koiran kanssa ulos. Pellolle tai metsään, koira vapaana tai liinassa, 1-3h. Joskus menevät koirapuistoon jos sattuu löytymään kaveri.
Illalla vielä korttelin ympäri tai pidempi tutkimusmatka, 5-30min.

Joka toinen viikko:
Mies menee töihin vasta kahdeksi. Ulkoilevat 1-2h aamupäivällä, pellolla tai metsässä. Ite tuun kotiin kuuden jälkeen ja lähden koiran kanssa ulos, pellolle liinassa tai koirapuistoon koirakaverin kanssa.

Lauantaisin yleensä lähdetään heti aamupäivästä liinassa pellolle samoilemaan tunniksi tai pariksi. Alkuillasta toinen tunti joko pellolla tai pitkin kyliä, ja illalla korttelin ympäri.
Sunnuntaisin lojutaan sohvalla :joy:

Meillä on tässä ympärillä paljon peltoja ja metsälänttejä, joissa koira ennen juoksi vapaana kavereidensa kanssa. Alkuvuodesta (1v 8kk) neiti päätti, ettei sen tarvitse enää kuunnella käskyjä, vaan että se on ihan jees perseillä menemään pitkin junarataa ja ihmisten pihoille. Mutta jos lähdetään autolla omaa kylää kauemmas, niin kuulo toimii taas ja käskyjä noudatetaan. Joten pellolla mennään liinassa ja vapaaksi pääsee muualla.

Lisäys. Peltolenkki on 2-6km, tai enemmän jos pyöritään puun ympäri kymmenen minuuttia.
Metsälenkin kilometrimääristä en osaa sanoa muuta, kuin että koiralla ne on enempi kuin ihmisellä.

1 Like

Unohtui, tuokin tykkää hengata pihalla. Piha on sen verran pieni, ettei siinä juoksennella, vaan oleminen on naapureiden kyttäämistä. Ja reviirihän tietysti yltää taloyhtiön piha-alueen yli, autotien, nurmialueen ja toisen autotien yli :joy:
Kesän aikana oppi jo melko hyvin, ettei naapureille huudeta. Mutta jos näkee koiran kulkevan nurmialueen toisella puolella, sille aivan varmasti huudetaan :man_facepalming:t2:

1 Like

Vastaan silti. Ei yhtään enää nykyään. Piha riittää ja russelit osaa halutessaan mennä laitumille.

Kääpiöistä nuorempi kulkee arkisin n. 1,5 - 2 tunnin lenkin. Kilometrimäärät vaihtelee suuresti koska meilläkin pikkuherra saa periaatteessa itse päättää mihin lenkkeillään, millä vauhdilla jne. ja kuljettu matka voi vaihdella tosi paljon sen perusteella huvittaako enemmän varsinainen liikunta vai hajujen haistelu. Tokikaan en päästä sitä mihinkään kiellettyyn paikkaan hillumaan ja lisäksi estän sitä valitsemasta mitään 20 kilsan lenkkiä kun sitä me ei tuon ajan puitteissa mitenkään ehdittäisi kulkea ja arkena vapaa-aika on rajallista.

Viikonloppuna, jos vaan sää ei ole ihan kamala tai ole jotain poikkeusmenoja, se saa sitten valita vaikka sen 20 kilsan lenkin jos siltä tuntuu mutta useimmiten herralle riittää suunnilleen 3 tuntia tai 15 km.

Jo hieman raihnainen vanhempi kääpiö on myös näillä lenkeillä mukana mutta liikkuu mitä liikkuu ja muun ajan katselee maisemia kantolaukusta. Se osaa itse pyytää laukkuun ja pois ja vaikka tiedän että liikunta on tärkeää vanhuksillekin niin tällä on tosiaan jo vähän vaivoja enkä halua sitä pakottaa. Ja kyllä se pari kolme kilometriä kävelee kaikkein huonoimpinakin päivinä.

Lenkillä käydään normaalisti vain kerran päivässä, muuten pääsevät melko isolle, aidatulle pihalle. Siellä viihtyvät vaihtelevasti, hyvällä säällä touhuilevat omiaan, kaivavat poteroita vattupensaisiin ja leikkivät keskenään, huonolla säällä ei ole kuulemma hätä ollenkaan (paitsi sille lenkille halutaan) mutta tyhmä omistaja pakottaa käymään ainakin pari kertaa oven ulkopuolella :laughing:

2 Likes

Aamu- ja iltaulkoilut on nopeita, koira pyörähtää pihan perällä pöpelikössä asioillaan. Sen lisäksi kaksi vaihtelevan pituista lenkkiä. Päivittäinen liikunnan määrä vaihtelee meillä suuresti, joten kerron viikoittaisen.

Useampana päivänä viikossa koira juoksentelee 0,5-1,5 h metsässä irti. Sen lisäksi tehdään muutama 20-60 min. hihnalenkki. Joskus on päiviä jolloin väsyttää tai on huono ilma yms. ja ulkona käydään oikeastaan vaan tarpeilla.

1 Like

Väitän, että liikutat enemmän kuin 90 prosenttia koiranomistajista :wink: