Koiran oksentelu iltapäivällä

Nyt on pakko jo kysellä apuja. Ollaan testailtu lukuisat määrät eri nappuloita ja nyt vihdoin ja viimein siirrytty raakaan. Tätä kokeilua ei ole vielä takana pitkä aika, vaan oikeastaan nyt viikon sisällä jätetty nappula kokonaan pois.
Koiran mahalaukku on tähystetty, sappiultrattu, verikokeet otettu, virtsanäyte otettu ja tuloksena oli mahalaukussa jokin tulehdus - tulehdus oli vielä lievä ja epäiltiin ruoka-aine allergiaa. Hetken koiran oksentelu oli jo jopa 5 viikon tauolla, kunnes nyt ollaan taas kerran viikossa oksentelun oravanpyörässä. Viime syksynä oksennuksen mukana tuli ihan ruokaa ja koira ei saanut lihasta kasvatettua. Nyt ruoka on imeytynyt ja massaa on tullut hyvin. Nykyisellään oksentelu on keltaista vaahtoa ja melkeinpä aina taitaa olla iltapäivästä.
Nappulan kanssa kokeiltiin 3 x päivässä ruoka, nyt raakaruokinnassa ollaan vain 2x. Itsellä alkaa keinot loppua ja turhauttaa. Raakaruokinnalle annan toki vielä aikaa, koska eihän sen tulokset vielä näy. Nyt kokeilussa pelkkä kalkkuna.

Onko mitään vinkkejä apuja antaa jo tässä vaiheessa mitä tulisi tehdä toisin? Eläinlääkärin seuraava toimenpide olisi kortisoni kuuri, johon en kyllä mielellään haluaisi ja toivon, että oikealla ruualla tämän saisi balanssiin.

Mahdollisia syitä on useampi:

  • vierasesine
  • alkueläin tai heliko
  • rakennevika tai määrittelemätön autoimmuuniongelma
  • krooninen närästys

Mutta koskaan se ei ole allergia. Eläinlääkärimaailma on keksinyt omin päin, että tulehdustila ja oksentelu on allergiaa ilman mitään näyttöä. Itseasiassa se mitä koirien allergioista tiedetään juurikin alleviivaa sitä, että se ei ole allerginen reaktio.

Homma muuttuu mielenkiintoiseksi siinä vaiheessa, kun päätetään jonkun olevan allergiaa, ja sitten sitä ei edes hoideta allergiana.

Njooh.

Mutta yleisellä tasolla:

  • usein olisi syytä aloittaa lääkityksellä
  • ruoka yksinkertaistetaan totaalisesti
  • ruokakokeilut ovat eräällä tavalla ääripääkokeiluja, jotka kaventavat vaihtoehtoja koko ajan
  • ruoka-ajat on mietittävä, koska jos ongelma on vatsalaukussa itsessään, niin syöminen itsessään on ongelma, ei enää niinkään se mitä syödään

Keltainen vaahto kulkee käsi kädessä sen kanssa, mitä kutsutaan tyhjän vatsan oksenteluksi. Jos se muuttaa aikatauluaan sen kanssa mihin aikaan ja kuinka paljon olet antanut aamulla, niin aletaan lähestyä refluksityyppistä oireilua. Ja sitä sitten hoidetaan sen aamuruuan määrällä ja aikataululla, ja pienillä välipaloilla.

Sitten noissa ”aikatauluttuneissa” oireissa kannattaa miettiä myös ulkoisia syitä. Jos koira syö samaa ruokaa kaksi kertaa päivässä, mutta oireilu on kerran päivässä, niin silloin kuuluu kysyä, että

  • miksi se toinen ruoka aiheuttaa ongelmia
  • miksi se toinen ruoka ei aiheuta ongelmia

Muutoin… muistutan edelleenkin tästä:

Tarkoitatko tässä lääkitykselle siis tuota kortisonia vai jotain muuta?

Täytyy kokeilla antaa iltapäivästä välipala. Itseasiassa ilta ja aamu ruuan välillä on vain 10 h, kun taas aamu ja ilta ruuan välissä on 14 h.

Kortisoni yleensä tehokkain on, koska se sammuttaa suurimman osan reaktioista. Sillä varmistetaan se, että saadaan sitten kokeiluissa eräällä tavalla aito reaktio, ei elimistön kiukustumisen aiheuttama.

Käytän tätä usein esimerkkinä, vaikka asiayhteys on tällä kertaa väärä.

Kun 12 vuotiaana, noin, jouduin allergiatesteihin eli raapetesteihin pahan heinänuhan takia, niin se meni peppulleen, koska puhdas kontrollinaarmu antoi sen aikaisen +++ reaktion. Eli koko kroppa oli niin ylikiihtyneessä tilassa, että mikä tahansa käynnisti reaktion. Kahden viikon (tai kuukausi, en minä todellakaan muista) antihistamiinien jälkeen reaktiot saatiin kuriin ja testi alkoi antamaan järkeviä tuloksia.

Se on sitten oma juttunsa josko se tarvitsisikin jotain muuta troppia — yksinkertaisimmillaan vatsansuojan (joka toimii koirilla usein aika kehnosti) tai antibiootit — mutta sitä ei vielä tiedetä.