Koiran närästys

Kysyttiin:

KOSTEUS JA KYLMYYS??
Voitko auttaa ääliötä, miten tämä vaikuttaa närästykseen?

Ja vastasin:

Koirat reagoi vatsallaan. Useimmiten siksi, että vatsalaukku ei ole suojattu samalla tavalla rasvalla ja kudoksella kuin ihmisillä, ja vatsalaukun erilainen asento vaikuttaa myös.

Mutta suurimmaksi osaksi siksi, että kylmyys siirtää verenkierron painopistettä pois ruuansulatuksesta, jolloin ruoka sulaa huonommin, jonka takia suoliston toiminta sekoaa. Melkoinen/joku osa siitä mitä me tulkitaan närästykseksi on oikeammin huonovointisuutta - näkyvät oireet on vaan samankaltaisia.

Ja kyllä, kaikki tuo oli enemmän teoriaa ja pähkäilyä kuin aitoa tutkittua asiaa, kun ei sitä ole kukaan koskaan tutkinut. Mutta se tiedetään, että koirat reagoi kylmään, viimaan ja kosteuteen vatsallaan ja suolistollaan (usemmiten menee löysäksi) ja kokemusperäisesti aivan samalla tavalla myös tiedetään, että samanlaiset kelit pahentavat närästysoireilua.

Ei siinä tuon kummallisempaa ole taustalla.

1 Like

Bongasin tämän närästys jutun kun olen pähkinyt mikä meillä on… En ole törmännyt aiemmin koirillani närästykseen ja koiria on tullut reilussa kymmenessä vuodessa rutkasti kohdattua, muutama pentue takana joista kaikki koirat itsellä tai perheessä.

Nyt 3/7 pennusta (n. 6kk ikäisiä) on ollut vaikeita närästys oireita. 2/3 oli operaation vaatinut suolitukos, vain toinen pentu selvisi ja 1/3 saatiin vierasesine ruiskeella liikkumaan. Kaikki uroksia. Olen pannut merkille että pentujen ulostaminen on joko ajoittain epäsäännöllistä tai ovat syöneet pötkönsä. Ulkokoiria. Hypoteesini on, että maha vaivojen vuoksi syöneet vierasesineet - yhdellä Kivi, toisella lapsen lelu. Kolmannella suolitukoksen aiheutti luun palanen. Tämä hämmensi suuresti, olen luita syöttänyt aina koirille.

Olen ruokkinut raakaa yli 10v. Pohjaliha on rasvaista, jänteistä ja rustoista sika-nautaa, päälle kasvi- ja lohiöljyt, merilevä. Lisinä kananmuna, maksa / kerran viikkoon, kasvissose / Lohi / broileri / epäsäännöllisesti. Välissä rusto / luu päiviä, kalkkunan koivet vakiona muutamina päivinä kuukaudessa. Raaka ei ole tuottanut ongelmia, ikääntyneiden kanssa vähennetään valkuaisen määrää ja saavat riisiä / puuroa. Pennut ja vanhat syö kahdesti päivässä, muut kerran. Ruoan seassa vesi koska eivät välttämättä kaikki muutoin juo. Talvisin kylmillä aamuvelli kaikilla joka siis vettä, hieman rasvaista lihaa ja puuroa.

Nyt toinen pennuista, joka siis operoitiin luunpalasesta aiheutuneen suolitukoksen johdosta (30cm ohutsuolta pois) on oireillut. Leikkauksen jälkeen pari viikkoa meni hyvin sitten tuli jäätävä vatsakipu, niin ettei syönyt. Lääkäri määräsi närästyslääkkeitä ja ruoka maistui taas. Ruokana mennyt kypsä broileri, piimää, kananmuna (välillä riisi). Lopetin närästyslääkkeet luettuani katiskan jutun. Pentu on luonnollisesti sisällä, syö useita pieniä annoksia / päivä ja ulostaa 1-3 kertaa päivässä. Nyt reilu vuorokausi ilman närästyslääkkeitä ja alkaa ripuli tasaantumaan.

Onko pennuissa rakenteellinen vika? Voiko olla sattumaa että 3/7 pennusta on mahavaivoja? Lisäksi yhdellä narttu pennulla on selkeästi ajoittain kakka kovalla ja taitaa syödäkin sitä ajoittain. Tätä olen pähkäröinyt, narttu ei ole alunperin omia koiria. Se on syönyt aiemmassa elämässä nappulaa, pari vuotta ollut meillä ja raakaruokinnalla. Tottui lihaan ja sai tiineysajankin lihaa, ei ole koskaan ollut ruokahaluton. Narttu on “hyvässä lihassa”. Uros oli meillä kasvanut, ei koskaan mitään mahavaivoja. Olen aivan ymmällä mitä näiden kanssa tehdä. Eläinlääkäri ketju (=kartelli :slight_smile: varmasti lähtisi tekemään kaikenlaista tutkimusta, kylän ell ohjasi närästyslääkkeitä näkemättä koiraa. Spesialistille? Vai onko tämä ratkaistavissa ruokavaliota muuttaen?

Jatkan myös pähkäilyllä ja kysymyksellä tähän samaan närästys ketjuun.
Kyse on nyt tällä kertaa toisesta koirasta, ei siis tästä “tutusta” jonka ien on halki, joka on syönyt lääketuubia ja jonka verikoetuloksia, suolisto-oireita ja mitä milloinkin täällä on käsitelty.

Koira, jota tämä koskee on alle vuoden ikäinen narttu. Saa ruuan illalla sekä aamulla.
Syö kuivaruokaa (Royal Canin puppyä) ja pääsääntöisesti ihmislaatuista lihaa raakana. Lisänä maksalaatikkoa noin 1rkl/päivä. Liha-kuivaruuan suhde noin 50/50. Jättää usein osan kuivaruuastaan kuitenkin syömättä. Sinkki jätetty pois, testimielessä, jos aiheuttaa oireita. Ei saa merilevää eikä öljyjä, eikä oikeita luita tai rustoja. Nahkaluut ja muut koirenherkut kuuluu ruokavalioon, mutta ei välttämättä päivittäin.

Oireena tällä on että öisin nuolee peittoa, patjaa tai ihmisen ihoa.
Ei ole muuten levoton, eikä oksentele. Ei röyhtäile. Ei ripuloi.
Välillä nuoleminen menee ohi hetkessä, joskus on jatkunut pidempääkin. Ilmeisesti tätä on jollain tasolla joka yö jossain vaiheessa. Tämän nuolemissession jälkeen jatkaa unia.
Oireena ainoastaan tuo outo nuoleminen. Tätä peittojen nuolemista ei ole päivällä. Koira on muuten kuitenkin kova nuolemaan, esimerkiksi monesti alkaa nuolla ihmisen ihoa kun sitä rapsuttelee tai tulee syliin ja nuolee hetken ihmisen käsiä. On kokeiltu antaa iltaruoka aikaisemmin, kypsentää liha, jätetty mahdolliset puruherkut pois illasta. Ei ole vaihdettu kuivaruokamerkkiä. Ei ole siirretty kokonaan lihalle tai kuivaruualle.

Voisiko tuon tulkita närästykseksi?
Jos iltaruoka vaikka jätetään pois kokonaan ja silti nuolee yöllä, niin onko silloin närästys poissuljettu? Mutta jos sillä onkin huono-olo muusta syystä, mistähän?
Voisiko olla joku kipuoire, jos olisi niin mihin sillä voisi koskea ja miksi oireet esiintyy vain yöllä?
Mitä tuo voisi olla ja miksi, olisiko syytä mennä el vastaanotolle tutkituttamaan jotakin, mitä?

Alle vuoden ikäinen narttu… saattaa olla ihan tutin imemistä, sijaistoiminto siis. Onko kiima ollut jo?

Ei noilla oireilla voi tutkia lekurissa mitään.

On ollut yhdet juoksut, kiima oli hieman ennen joulua.

Tuota öistä nuolemista on siis ollut nyt jo pidemmän aikaa, ei ole alkanut vasta nyt- nyt itse oon alkanut enemmän pohtia mitä se oikein on, kun tosiaan vielä millään (pienillä) muutoksilla ei tunnu olevan vaikutusta. En osaa sanoa onko kuitenkaan ihan pennusta asti, mutta pidempään kuin muutaman kuukauden.

Tuo ei vaan kuulosta närästykseltä. Enemmänkin siltä, että herätään yöllä ja on tylsää, kun on pimeää ja kukaan ei seurustele.

Mutta olet varmaan jo kokeillut mitä tapahtuu kun annat ihan pahuksesti ruokaa myöhään illalla.

Miksi ei kuulosta närästykseltä siun mielestä? Jos olisi närästystä niin mitä oireita pitäisi olla lisäksi, pitäisikö olla pidempikestoista tai jotain?

No viimeaikoina on lähinnä tullut vähennettyä iltaruokaa.
Jos koira sais päättää, niin hän kyllä söisi illalla sen ison annoksen.
Voisi sitä taas kokeilla, viimeeksi kun sai illalla reilun annoksen niin tuntui nuolevan yöllä enemmän, mutta jos se ei ole närästystä, onko ollut vain sitten sattumaa.

Mä jättäisin nappulat kokeilumielessä kokonaan pois (koska meillä nappulat närästää). Joku muu ehkä jättäisi lihan kokonaan pois, koska kyseinen liha saattaa närästää. Jos jättää illalla ilman ruokaa, tyhjä vatsa saattaa närästää.
Tsemppiä syyllisen etsintään :see_no_evil:
Tuo Jagsterin ehdottama tylsistyminen on hyvin toivottava syy :+1:

Edit. Anna sille illalla Pepcid tai muu närästyslääke. Jos yhä nuolee, niin sitten kyse ei ole närästyksestä.
Tai siitä, että kyseinen lääke ei auta :sweat_smile:

1 Like

Ihmiset yleensä kuvailee selvemmin epämukavuutta. Minulla on koko ajan sellainen olo, että sinä kuvaat… mukavuutta. Siltä puuttuu kokonaan levottomuus, asennon vaihtaminen, liikehdintä jne.

Ala laittamaan oireet kalenteriin. Silloin ei tarvitse niin vahvasti luottaa tuntemuksiin.

2 Likes

Närästylääkkeiden jättämisen jälkeen muutettiin myös ruokavaliota hieman. Lisättiin nautaseos jossa aiempaan lihaan verraten vähemmän rasvaa. Seoksessa on valmiina öljy ja merilevä. Pentu vaikuttaa olevan aivan ok, kakka kiinteytynyt ja kulkee ilman suurempia ponnisteluja. Kuitenkin nyt on tullut satunnaista puklailua tilalle, pentu saa ruoan nyt kahdesti päivässä ja melko välittömästi ruoan jälkeen saattaa puklata pienen määrän ruokaa. Olisi heti syömässä puklaamansa ruoan. Refluksi? Olen ihan idiootti ja vaikka olen lukenut juttuja täältä ja katiskan artikkeleita en ymmärrä. Tämä on uutta meillä. Huomasin että saman pentueen narttu on myös pariin otteeseen puklannut. Jos oikein summailin ruokavaliosta olisi hyvä jättää rustot, öljyt ja merilevä pois? Osaako joku tässä auttaa?
@Jagster?

Meidän närästävä puklailee jos ruoka on kylmää/liian viileää. Tosin sillä on ennemmin tullut kaikki ulos, ei vain pieni määrä.

Tämä on hyvä alku. Suosittelen myös soittoajan varaamista Jagsterille👍

1 Like

Useimmiten tuo seuraa ahnehtimisesta. Se ei ole refluksityyppistä, koska se on koiralle itseasiassa aika luonteenomaista.

Mutta… on muutama asia, jotka altistavat moiselle ja jotka hieman rikkovat tuota kaunista teoriaa ahneudesta. Rustot ja luut tietysti, mutta ne ovat määritelmällisesti enemmänkin vieras esine -akselia. Mutta merilevä ja kalaöljy varsinkin, joskus jopa ylipäätään öljy. Mutta öljyn kohdalla yleensä kyse on erikseen lisätystä öljystä.

Merilevä aiheuttaa minulle päänsärkyä. En ymmärrä koirien reaktiota siihen, kun määrät ovat yleensä aika mitättömiä. Mutta niin vaan käy.

Joten — karsi tosiaan rustot, merilevä ja öljy, ja yritä hidastaa syömistä vaikka lisäämällä reippaasti nestettä. Osalla kysymys on myös syömiskorkeudesta.

Niin suosittelisin minäkin. Se ei vaan juuri nyt ole mahdollista.

1 Like

Syömisen hidastamiseen on tosi näppärä ahmimisenestokuppi. Ärsyttävä se on pestä kun on sata pientä kulmaa ja nurkkaa mutta hidastaa todella paljon syömistä. Meillä ahmija syö ruuan yleensä varmaan max 20 sekunnissa, ihan sama vaikka vettä olis kuinka paljon mutta tolla kupilla syömiseen menee reilusti pidempi aika :+1:

1 Like

Kysyn täällä ketjussa koska närästys tuli itelle mieleen ekana vaikkei ehkä sitä ole.

Koiran keppien syönti. Lunten sulattua kun keppejä tulee maasta esille, se syö niitä. Todellakin syö, ja sit kakkaa keppikakkaa :woman_facepalming:
Itse mietin voisko närästää mutta ei oo mitään muuta oiretta, tai en ainakaan oo tajunnu.

Tän toimen aloitti viime kesänä mutta talvella sitä ei oo esiintynyt ja nyt jatkoi samaa touhua sujuvasti.
Koiralla ikää 3vuotta että aikuinen eikä mikään pentu.

En usko närästykseen. Luultavammin maatuvan haju houkuttaa.

Aa no mutta totta, ne kepit on nimittäin ihan puoli lahoja. Ja niin polleena niitä kuskaa ees taas ku olis isommankin aarteen löytäny ja pois ei anna ei sitten millään :grin:

1 Like

2 viestiä erotettiin uuteen ketjuun: Vatsaongelmainen oksenteleva koira

Mites muuten kun nyt on nämä helteet päällä, voiko aiheuttaa närästystä?
Kylmä ja kostea kun aiheuttaa niin mietin että voisko tää painostava ja hiostava ilmakin tehdä samaa. Vai viekö vaan ruokahalun ja sen myötä sitten närästää ja sit vetelee heinää ja sit mennään jälleen ellin luo ku heinät tarttuu nieluun kiinni :woman_facepalming:

Kuonokopan hankin tolle tollolle.

Arvauksesi syy- ja seuraussuhteista on aika lähellä totuutta. Pieni ylijuottaminen kylmällä voi auttaa.

Mutta lähteä lääkärille, kun oletetaan jonkun heinän jääneen kurkkuun kiinni, on se minulle vaikein käsitettävä asia. Anna juoda tai juota, tai ruoki, niin ei siellä sen jälkeen mitään heinää ole kurkussa kiinni.

Se ilmisesti yskii, köhii ja/tai yökkäilee? Jospa se ei olisikaan heinä kurkussa, vaan huonovointisuutta ja närästyksen aiheuttamaa poltetta kurkussa?