Koiran lihaksiston rutiinitarkastus

2 Likes

Sitä on tottunut ajattelemaan, että hieronta ja venyttely on vain urheilukoirien juttu. Sitten yhtenä päivänä pätkähti päähän, että tuo piskihän liikkuu aika paljon. (Kotikoira otsikossa on lainausmerkeissä, sillä sehän voi olla mitä vaan 24/7 samettityynyllä makaavasta fifistä hyvinkin aktiiviseen koiraan.) Ei kai sillä suurta eroa ole, hyppiikö, juokseeko ja pujotteleeko se koira agilityradalla vai metsässä? Pitäisikö lihashuoltoon uhrata jokunen ajatus? Ei siitä varmaan haittaakaan ole.

Tarve on hyvin paljon sama kuin ihmisilläkin. Eli se riippuu. Mutta aktiiviset, aivan riippumatta harrastaako vai rasittuuko muuten vaan, pitäisi venytellä. Joskus ehkä käydä jollain niksauttajalla tai lihasrunttaajalla.

Kotonahan voi k√§sitell√§ muuten vaan. Ainakin se opettaa koiralle k√§sittely√§, ja useimmiten rekut tykk√§√§, kun omistaja kiinnitt√§√§ huomiota ‚ÄĒ mutta ei kaikki.

Meillä russelit liikkuu koko ajan. Hyppii, pomppii, ryömii ja kaivaa. Ne eivät kuitenkaan tarvitse erillistä lihashuoltoa. Tuohon on kaksi syytä.

Pieni koko suojelee paljolta, koska massa on alempi ja vaikka vauhtia n√§ytt√§√§ piisaavan, niin usein suhteellinen vauhti on kuitenkin alle isomman ‚ÄĒ eli t√∂rm√§yksiss√§ tai putouksissa ei tule niin helposti vammaa ja vauriota.

Toinen syy on liikkumistapa. Ne puuhaa monipuolisesti ja joka suuntaan. Sananmukaisesti joka suuntaan. Joten ne eräällä tavalla lihashuoltavat itse itseään.

Sitten meillä on yksi vanheneva greyhound. Greyhound on ihan pahuksen laiska, ja haluaa maata suurimman osan ajasta. Sitten kerran tai kaksi käytetään päivässä käytetään maksimivoimaa, ja se on pääsääntöisesti poikkeuksetta juoksua, eli edetään eteenpäin.

Koska voimantuotto ja nopeus per painokilo on kovempi, ja koska liikkumistapa on yksipuolinen, niin se menee jumiin helpommin jo ihan kotipihallakin. Ja jos törmätään johonkin, niin 32 kiloiseen sattuu enemmän kuin 7 kiloon.

Joten lihashuollon tarve riippuu, mutta se ei tosiaankaan ole harrastusriippuvainen asia. Mutta osa harrastuksista altistaa helpommin jumeihin, koska liike on yksipuolista tai koira pakotetaan liikkumaan maksimirajoilla.

Muutoin ‚ÄĒ saisi koiria nyppi√§ ja t√∂kki√§ mieluummin hiukan enemm√§n kuin v√§hemm√§n. Viitsimiskysymys.

1 Like