Koiran lievä alilämpöisyys

Mistä kaikista syistä koiran ruumiinlämpö laskee normaalilämmön alarajalle ja hieman sen alle?

Esimerkiksi ihmisillä ruumiinlämpö laskee nukkuessa. Koirilla varmaan tapahtuu sama? Mitkä muut asiat vaikuttaa?

Meidän kolmivuotiaalla tuli alilämpö mittaustulokseksi ensimmäistä kertaa tänä kesänä, kolmesti. Yksi tapaus oli illalla mitattu lämpö, koira oli ollut levossa jo pidemmän aikaa, syynä mittaukselle koiran outo käytös valeraskauden aikana. Toinen oli myös illalla, takana vielä pidempi lepo (tosin ei nukkuminen) syynä kakominen ja yökkäily. Kolmas oli tästä seuraavana iltapäivänä ellin suorittamana, koira ollut hereillä ja pääsääntöisesti jaloillaan useamman tunnin. Syynä todennäköinen kennelyskä.

Meinasin jo skipata aloituksen tekemisen kuunneltuani Veriarvojen tulkinta-ketjun podcastin, mutta ehkä en ole ainoa utelias. To do-listalle pääsi mitata oman rekun lämpötila eri tilanteissa :+1:

Yleisin syy lienee mittavirhe ja se mikä on alilämpöistä, onkin peräsuolen ilman lämpötila :wink:

Kuten sanoitkin, niin ruumiinlämpö ei ole ylipäätään vakio, vaan vaihtelee sille yksilölle normaaleissa rajoissa. Se sitten riippuu ihan siitä, että miten elimistö tekee mitäkin työtä tai ei tee — edelleenkin työstä seuraa aina hukkalämpöä. Ja siihen päälle sitten vielä lämmönsäätely, niin aivojen kuin hormonien puolelta.

Aika tyypillisesti koirien lämpö vaihtelee melkoisesti niin vuorokauden sisällä kuin päivien välilläkin. En itseasiassa tiedä miksi, kun se ei niin paljon kiinnosta ja osaksi koska aiheesta ei oikein löydä mitään — koirien fysiologiasta tiedetään aika hemmetin paljon vähemmän kuin ihmisistä.

Villi veikkaus on, että kyseessä on simppeli verenkiertokysymys. Eli oikeastaan lämpö ei suuremmin vaihtele, vaan verenkierron määrä eri paikoissa vaihtelee. Samalla sitten einen hukkalämmön kerääntyminen tai poistuminen muuttuu.

Se selittäisi senkin, että miksi vahvaturkkisilla on tasaisempi ja korkeampi lämpö kuin etelän hetelmillä (en minä tiedä voiko tuota yleistystä edes tehdä).

Se myös selittää miksi aika ajoin peräsuolen lämpö on eri kuin korvassa (josta koirilla ei muuten lämpöä kannata mitata, vaikka monet eläinlääkärit mittaakin).

Koirien lämmönsäätely merkityksessä palelu/hikoilu lienee ihmistä paljon tehokkaampi hikoilun ja vaatetuksen puuttumisen takia, jonka takia hiusverisuonia supistetaan ja laajennetaan tarpeen mukaan. Ja juurikin hiusverisuonien tuomaa lämpöä mitataan. Jolloin alilämpö tarkoittaisikin, että syystä tai toisesta koira blokkaa verenkierron pintakerroksista.

Hitto kun käsissä ei ole sopivan reaktiivista koiraa. Voisi mitata muuttuuko lämpö fight or flight reaktion mukaan, jolloin stressihormonit painaisivat verenkierron pois pintaosista lihaksistoon. Jolloin koira näyttäisi alilämpöiseltä.

Tuo on siis sellainen hypoteesi :rofl: En minä tiedä vaikuttaisiko se mitattavaan ruumiinlämpöön. Sen tiedän, että adrenaliinipohjainen reaktio supistaa pintaverenkierron (ja syöminen laajentaa, esimerkiksi), joten olisihan se mahdollista — jolloin alilämpöisyyden syy olisi koiran pelko/stressi.

Onhan noita lämpökamerakuvia koirista. Ne ei vaan tuppaa olemaan riittävän tarkkoja ja diagnostiikassa ne eivät ole sitten ihan niin näppäriä kuin palvelua myyvät väittävät. Mutta ne kuvaavat sitä kuinka tolkuttomia lämpötilaeroja kropan eri paikkojen välillä on.

Silloin kun tuli mikrochipit, joissa oli lämpö mukana, niin kyllähän niistä odotettiin sellaista elämän helpottajaa. Aika äkkiä selvisi, että se oli/on ihan turha ominaisuus. Vähän niinkuin meidän covid-5G.

Minä olen omillani törmännyt alilämpöisyyteen kahdessa yksilötapauksessa ja yhdessä melkein säännönmukaisessa. Kai niitä enemmänkin on ollut, kun ei meilläkään lämmönmittaaminen mitään rutiinia ollut.

Yhdellä koiralla vaan oli matalampi lämpö. On sellaisia ihmisiäkin. Mutta sillä oli matalampi lämpö aina.

Toisella lämmönlasku oireili alkavan sairautena. Tai siis oli se aina jo sairas siinä vaiheessa, kun lämpöä mitattiin, mutta sillä lämpö romahti aina silloin kun sen teorian mukaan olisi pitänyt tulehduksen takia nousta. No, se rekku oli niin monella muullakin tavalla rikki.

Minua on tuo keissi hieman häirinnyt, koska en ymmärtänyt miksi noin tapahtui. Mutta ei se niin paljon häirinnyt, että olisin selvitellyt sitä :joy:

Se säännönmukaisempi alilämpöisyys tuli vastaan Irlannissa. Hetken aikaa se jaksoi kiinnostaa, mutta ei sitten enempää, kun en saanut siitä mitään hyötyä. Mutta tarha-greyhoundeilla peräsuolen lämpö tipahti aina kun oli viileää tai kylmää. Se antaisi viitteen siitä verenkierron muuttumisen merkityksestä, kun ei kuitenkaan mistään hypotermista kärsineet.

1 Like

Kerrotko vielä miten se oli rikki? Uteliasta kiinnostaa :laughing:

Meillä on ollut koiralle kuumemittari vasta vuoden verran. Tai puolitoista, en muista, mutta vähemmän aikaa kuin koira. Joten mittarin näyttäessä alilämpöä mietin ensin, onkohan mittarissa vikaa. Tuon kennelyskämittauksen perusteella vaikuttaisi siltä, että lämpö laskee juurikin silloin, kun sen olettaisi nousevan.

Ne mittaukset mitä on tehty aikaisemmin, on tapahtuneet muistaakseni iltasella, kun koira on lojunut sohvalla jo pidemmän aikaa. Tulos on ollut normaali.

Meiltä löytyy reaktiivinen yksilö, pääsen siis testaamaan tätä hypoteesia :+1:

Koira on varmaan riemuissaan kun pääsee mukaan toteuttamaan omistajansa hirmutärkeitätutkimuksia :rofl:

Joo, julman näköisenä kauhea karjaisu “mitä helvettiä sä saatanan kusipää olet taas tehnyt”.

Ja sitten ottamaan lämpö koiralta. Ja isännältä.