Koiran, kissan ja siilin kuivamuonan turvottaminen

Kuivamuonavalmistajat ovat iät ajat muistaneet mainita, että koiralle on ruuan lisäksi oltava riittävästi raikasta vettä saatavilla. Osa kuivamuonista jopa haluaa, että nappulat turvotetaan kunnossa. Kun turvottamatonta kuivamuonaa syönyt koira (tai kissa) juo enemmän, niin vanhan kansanuskomuksen mukaan se johtuu siitä, että kuivamuona turpoaa vatsassa. Ja sitten koira kuivuu tai räjähtää.

Ei turvotus liity kuivamuonan vatsassa turpoamiseen mitenkään.

Kuivamuona ei vedä nestettä elimistöstä. Sillä ei ole mitään sisäänrakennettua tarvetta tai tavoitetta turvota ensin, ja vasta sitten alkaa sulamaan. Se alkaa heti sulamaan.

Kuivamuonan turvottaminen liittyy yhteen oleelliseen ravitsemukselliseen tarpeeseen ja yhteen koiralle tekniseen suoritukseen:

  • nestesaanti
  • syömisen helppous

Kun koira syö turvottamatonta kuivamuonaa ja sille tulee jano, niin se johtuu vain siitä, että ruuassa ei ole ollut vettä. Koiran ja kissan — koskee oikeastaan ihan kaikkea elävää — luontaiseksi kutsuttu ravinto sisältää vettä 50 - 80 %. Ruoka on eräs tärkeimmistä tavoista saada nestettä.

Mutta kuivamuonassa on vettä vain 10 %.

Kun omistaja kaataa litraan kuivamuonaa (toivottavasti) litran vettä, niin vaikka se on turvonnutta, niin koira saa ruuallaan litran vettä. Lihassa tismalleen sama pätee, mutta yhdellä erolla: omistajan ei tarvitse lisätä vettä.

Kun omistaja antaa se saman litran turvottamattomana — leikitään, että se painaa 450 grammaa — niin koira saa vettä vain noin puoli desiä. Siitä se jano tulee.

Asiaa kärjistää hieman lisäksi se, että ruuansulatusjärjestelmä sekä hiilihydraattien aineenvaihdunta, puhumattakaan noin 40 % proteiinilla olevista kuivamuonista, kuluttaa vettä enemmän kuin mitä perustason nestetasapaino vaatisi, ja jonka takia lihalla olevat tarvitsevat kokonaisuus huomioiden nestettä vähemmän, jonka takia kuivamuonien nesteen nettohyöty on matalampi ja lihoilla korkeampi kuin mitä laskukaavat sanovat. Mutta tuossa mennään jatkokurssimateriaalille, ja ohitetaan se,

Joten kyse on koko ajan samasta: koiran ja kissan on saatava päivässä määrä X nestettä ja on aivan herttisen yhdentekevää saadaanko se syömällä, juomalla vai molemmista — mutta jos toinen jää vajaaksi, niin toisen on lisäännyttävä, muutoin käsissä on kuivuva ja janoinen eläin.

Kissanomistajia asia huolestuttaa koiranmaailmaa enemmän, koska kissoissa on vuosia opetettu, että kissa on evoluution umpikujassa ja kykenemätön tuntemaan janoa — näppärästi ne silti juovat, kun kuitenkin tulee jano.

Mutta toki kissan elimistö poikkeaa jossain määrin koirasta, jonka takia ne ovat herkempiä mm. munuaiskiville — se on perusteltu syy huolehtia hieman koiraa tarkemmin nestesaannista. Jatkokurssimateriaaliin kuuluu taasen pohdiskelu, että noinkohan kissojen munuaisongelmat kulkevat käsi kädessä kissan kyvyn sairastua kakkostyypin diabetekseen kanssa — eli ongelman villakoiran ydin (pun not intended) ei ole nestemäärä, vaan se mitä ruokana tarjotaan.

Syömisen helppous kulkee käsi kädessä ahneuden kanssa. Ahneen koiran on helpompi olla ahne turvotetun ruuan kanssa. Ruoka ei lennä niin kauas kiposta ja koira ei tukehdu hotkiessaan pientä napukkaa keuhkoihinsa.

Ohitetaan mahdolliset ongelmat vatsalaukussa, joita turvotettu kuivamuona saattaa aiheuttaa vapauttaessaan eräällä tavalla liian nopeasti veden, jolloin happamuus vähenee ja ruuansulatus pitenee — se koskee osaa närästäviä koiria.

Mutta näyttäisi siltä, että turvotettu kuivamuona saattaa aiheuttaa helpommin hammaskiveä. Se tarttuu tehokkaammin hampaisiin kiinni ja kun koiralle ei tule samalla tavalla jano, niin hampaiden huuhtelukin jää vähemmällä. Turvottamaton taasen ei jää samalla kiinni purupintoihin ja antaa hieman — aika mitättömästi kylläkin — mekaanista vastusta hampaille. Samalla sitten juominen lisääntyy ja hampaat saadaan huuhdeltua.

Tismalleen samaan päästään kun antaa kuivamuonan ns. pitkässä vedessä eli kaadetaan vesi joukkoon, eikä turvoteta, vaan tarjotaan heti.

Siili pääsi otsikkoon siksi, että nyt kun siilien ruokinnassa suositaan kissojen ja koirien täysravintoja, niin varoitukset turvottamattomasta kuivamuonasta ovat nouseet otsikoihin.

Laitetaan siksi tällainen artikkelikuva:

1 Like

Tuossa kun toisaalla on parikin todennut, että koirien (ja kissojen) kuivamuonat ovat täysin poikkeuksellisia, niin…

  • älkää koskaan syökö näkkileipää ja tai voileipäkeksejä, koska ne ovat kuivattuja ja turpoavat
  • missään nimessä ei saa syödä kuivalihaa, koska se on kuivattua ja turpoaa
  • kuivatuista hedelmistä ja rusinoista varsinkin kannattaa pysyä kaukana
  • teinitytöt (ja ehkä osa aikuisemmistakin) ovat hirvittävässä vaarassa syödessään pikanuudeleita snackeinä

Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka. Kuivaaminen kun ei ole mikään uusi juttu. Itseasiassa se on ihmiskunnan vanhin tapa säilöä tarkoituksellisesti ruokaa. Ja ei, ne eivät turpoa vatsassa ja aiheuta hengenvaaraa. Ne sulavat.

:man_facepalming:

1 Like