Koiran kipu

Juttu on itsessään aika nolla sisällöltään. Sen piti olla aikoinaan aloitus laajemmalle kipusarjalle, mutta dumppasin ajatuksen myöhemmin.

Ehkä ei olisi pitänyt. Nimittäin Katiskan haetuin ja luetuin juttu on miten käyttää ihmisten kipulääkkeitä koiran akuutin kivun hoidossa. Se, että miksi sitä haetaan niin paljon, on aika masentavaa. Se johtuu aivan nykyisestä lainsäädännöstä JA eläinlääkärien haluttomuudesta antaa kivunlievitystä. Kun omistajalla on kotona buranaa äkillistä tarvetta varten, niin koiran kanssa pitäisi lähteä päivystysaikana yksityisen päivystyshintaan hakemaan viiden euron arvosta kipulääkkeitä.

Siis jos edes pääsee lääkärille, edes rahalla. Suurimmassa osassa Suomea ei pääse. Tämä on asia, jonka esimerkiksi Ruokavirasto voisi ottaa silmätikukseen.

Laki määrää, että koiran kipua on hoidettava. Mitä tehdään, kun se on mahdotonta eläinlääkestatuksella?

Täällä Metassa taasen eniten haettu ja luettu aihe on Onko gabapentiini kipulääke. Se taasen kertoo siitä kroonisen kivunhoidon tarpeesta, sekä jossain määrin myös vaihtoehdottomuudesta, joka koirien kivunlievitystä piinaa. Vaihtoehtoja on vähän, ja usein ne ovat toinen toistaan huonompia.

Ei sen puolesta, en min√§ tied√§ onko ihmisill√§k√§√§n asiat sen paremmin. Turhan usein t√∂rm√§√§ aiheeseen, ett√§ l√§√§k√§rien ei koeta suhtautuvan riitt√§v√§ll√§ vakavuudella kivun lievitt√§miseen ja hoitoon. Minulla ei ole omakohtaista kokemusta kuin kahdesta kerrasta, enk√§ kummallakaan kertaa saanut apua enk√§ lievityst√§ ‚ÄĒ ainoastaan kannustavan ja v√§syneen kehoituksen yritt√§√§ kest√§√§.

En ole aina ihan niin varma, ett√§ tukeeko l√§√§k√§rien p√§√§sykoevaatimusten matemaattinen osaaminen er√§√§nlaista ty√∂ss√§ vaadittavaa empaattista asiakasl√§ht√∂isyytt√§ ‚ÄĒ kun naiivimpi voisi kuvitella, ett√§ l√§√§k√§rit ovat potilaita varten, ei p√§invastoin.

Aina sanotaan, että koiran kipua on vaikea lukea. Ei se ole, mutta sitä pitää lukea hieman eri tavalla kuin ihmistä. Siksi toiseksi, kuinka hyvin muka ihmisistäkään aina kipua näkee?

2 Likes

Kyllä vois tietyt koirien lääkkeet olla reseptivapaita ja apteekista saatavia. Aina on jokaisella omistajalla joku tuntuma oman koiran painosta.
Ja annetaanhan me aikuiset ihmiset myös pienille lapsille särkylääkettä eikä ne puhumattomat lapset osaa kertoa mihin sattuu joten eiköhän koiran lääkitys onnistuisi myös ilman elliä.

Mä en usko että kovinkaan moni näkee vaikka mun selkäkipuja. Niihin on itsekin jo niin tottunut kun menee hammasta purren päivästä toiseen ja vasta kun lattialta ei pääse ylös niin tulee mieleen että pitäiskö ottaa vähän Buranaa.
Lääkäriin turha mennä kun sanoo vaan että otapa lisää sitä Buranaa ja pikkusen vahvempaa vaikka :woman_facepalming:

1 Like

Mä oon miettinyt tätä melkein aina kun selkäkipukausi on päällä. Pystyn töissä pitämään kivut omana tietonani ja poissa näkyvistä noin 2 viikkoa, sitten alkaa jo väsyttämään ja vituttamaan niin paljon, että kerron muille. Koska vitutus näkyy naamasta, vaikka kipuja ei edelleenkään kukaan näe.
Joten jos oletuksena on, että eläin pyrkii pitämään kivut piilossa, yhtälailla oletan, että kivun huomaaminen ei aina ole itsestäänselvyys.

Toki erona on se, että tunnen koirani paremmin kuin työkaverit tuntevat minut. Hankaluus on tilanteissa, joissa joutuu arpomaan, että onkohan koiralla kipuja vai johtuuko sen hieman poikkeava käytös jostain muusta. Silloin ei haittaisi, jos asiaa voisi testata kipulääkkeellä.