Koiran kapi, mutta karkoite ei autakkaan enää oireisiin

Koiralleni ilmestyi pari kuukautta sitten aika voimakasta ihottumaa/ihotulehdusta vatsan seudulle ja myös samaan aikaan karvapeitteessä alkoi näkymään pieniä alueita, joissa karkea karva oli lähtenyt. Esim. hännässä on edelleen tällaista, mutta vähemmän kuin alussa. Koira myös rapsutteli itseään aika paljon. Hoitokokeiluksi sain sitten hommattua Strongholdia karkottamaan mahdollisen syyhypunkin ja pipetin antamisen jälkeen vatsan iho paranikin täysin ja karva alkoi kasvamaan takaisin. Nyt edelleen vatsan iho on pysynyt kunnossa. Selvästi Stronghold siis auttoi ja koira sai ohjeen mukaisesti 2. annoksen. Ja ympäristöstä muuten kuumennettiin kaikki tekstiilit hoidon alettua.
Ongelmana on se, että edelleen koiraltani lähtee karkeaa karvaa voimakkaasti selän kohdalta ja se rapsuttelee itseään aika ajoittain normaalia enemmän. Annoin sitten 3. pipetin vielä n. 2 viikkoa sitten, kun osa oireista ei ollut helpottanut. Nyt vaikka strongholdin kuuluisi ainakin 3 viikkoa tehota, tuntuu että koiran rapsutteluun se ei enää tehoakkaan edes 1 viikkoa ja karvan lähtö tuntuu voimistuvan pipetistä huolimatta. Koiralla näkyy myös kainalon kohdalla karvat ohentuneen ja häntäänsä se kynii, selvästi sitä kutittaa. Outoa, en tiedä mitä pitäisi tehdä ??

Diagnosoitiinko kapi, vai arvattiinko oireiden perusteella?

Stronghold ei omien kokemusten mukaan ole ihan tehokas kapiin. Ivermektiini toimisi paremmin.

Sitten on sellainenkin mahdollisuus, että nykyinen oireilu ei sinällään liity mitenkään kapiin. Kun selkäoireilu ei ole ihan tyypillistä, jos sillä on karva ja iho muualta kunnossa.

Koiralta ei mitään raapenäytettä otettu syyhypunkin etsimiseksi, mutta oireet olivat tarpeeksi kapiin viittaavat, että ell. kirjoitti Stronghold reseptin. Ja sitten koska se lääke vei n. 2 viikon kuluessa pipetin antamisesta vatsan alueen ihotulehduksen pois, niin ajattelin että se on nyt varmaa, että koiralla tosiaan oli syyhypunkkitartunta. Ja myös ihon kutina ja karvanlähtö väheni silloin pipetin antamisen jälkeen ehkä n. 3 viikoksi ja sitten koiran kutina alkoi taas voimistumaan ja 4 viikon jälkeen annoin Strongholdia toisen pipetin. Joka taas auttoi oireisiin mutta vain n. 2 viikoksi ja sitten hieman myöhemmin annoin vielä Advocateakin pipetin eikä sillä taas tuntunut olevan mitään vaikutusta…

Koira on muuten sileäkarvainen collie, niin en varmaan tota ivermektiiniä uskaltaisi kokeilla?

Ja ehkä kannattaa mainita vielä se, että koiralla on ollut kohtalaisen voimakasta hilseilyä jo ennen koko tätä kapihommaa, pidemmänkin aikaa mutta tosi vaihtelevasti. Erityisesti karvanlähdön yhteydessä.

Tilanne ei ole tällä hetkellä siis kovin vaikea, koiran rapsuttelu ei ole mitenkään koko ajan tapahtuvaa, ja niin hilseilee kyllä edelleen ja karkeaa karvaa saattaa lähteä tuppoina myös muualta kuin selästä. Mutta ei mitenkään mahdottoman paljoa ainakaan vielä… ja hännästä karvapeite on vähän epätasaista edelleen, mutta on se parempi kuin ennen pipettien antoa. Niin ja rapsuttelun lisäksi koira myös kynii häntäänsä ja takapäätä silloin tällöin. Mitä ei oo ennen paria edellistä kuukautta tapahtunut. :woman_shrugging:t3:

Onko sinulla itselläsi taiveihottumaa? Jos on, niin kyseessä voi olla ihan tavan hilsepunkki.

Onko tavanomaiset syyt suljettu — kuiva sisäilma, rasvan vähyys jne.?

Voithan sinä kokeilla mitä kortisoni tekee. Neljä päivää 10 mg ja sitten kaksi päivää 5 mg ja sitten kaksi kertaa joka toinen päivä 5 mg.

Kyytabletti on 20 mg niin ei siinä sen korkeampaa matematiikkaa tarvita, että osaa puolittaa ja laittaa neljäsosaan :wink:

Itselläni ei ole mitään iho-oireita ja rasvaa koira saa mielestäni tarpeeksi, kalaöljyäkin lisään ruokaan.
Eipä ole kortisoni tullut mieleen, voisipa sitä kai ottaa kokeiluun :smile_cat: