Koiran jatkuva kutina

Koira alkoi kutiamaan luovutusikäisenä. Niin alkoi pentueen viisi muutakin koiraa. Yhdellä oli jo jotain iho-oireita ennen luovutusta ja yksi pentu alkoi kutisemaan muutaman kuukauden jälkeen luovutuksesta. Koirilla on esiintynyt ihottumaa siellä sun täällä pitkin kehoa. Rupia ja keltaista “hilsettä”. Hiivakorvia ollut muutamalla. Nyt koirat ovat kahdeksan kuukauden ikäisiä. Kahdella pentueen koirista oireet ovat hävinneet. Muilla ne jatkuvat. Meidän koira ei ole ollut päivääkään ilman kutinaa. Iho on kauttaaltaan siisti, ollut jo pitkään. Kapia ollaan kahteen kertaan jo yritetty häätää. Ensin Bravectolla ja sen jälkeen myöhemmin Interceptorilla. Ei vaikutusta. Madotettu on moneen kertaan. Ei vaikutusta. Kilpirauhasarvot otettu meidän koiran veljeltä. Arvot normaalit. Samaiselta veljeltä otettiin koepalat ihosta. “Epäspesifejä kroonisia dermatiittimuutoksia”. Muutamalle sisaruksista laitettu Cytopoint -injektioita, jotka ovat kutinaan auttaneet. Me aloitettiin eilen kortisonikuuri, sillä koira ei nukkunut kunnolla kahteen yöhön kutinan takia (en minäkään). Kutina ei senkään avulla täysin ole vielä loppunut. On kyllä hieman ollut hillitsevää vaikutusta. Mikä tätä (ja näitä) koiraa vaivaa? Niin. Meillä syödään nyt 50/50 systeemillä. Hau hau:n pentunappulaa ja kennelrehun lihoja. E, D, Sinkki ja maksa menee lisänä. Tähän alle kirjoitan vielä koepalojen tuloksen:

Näytteissä ihoa kattava epidermis on akantomatoottisesti hyperplastinen ja parakeratoottisesti hyperkeratoottinen. Osassa näytteistä todetaan eosinofiilisista granulosyyteistä koostuvaa eksosytoosia ja eosinofiilista pustulaatiota. Paikoin todetaan serosellulaarista rupea, joka koostuu tiiviisti pakkautuneista eosinofiilisista granulosyyteistä. Akantolyyttisiä soluja ei todeta.
Ylädermiksessä todetaan perivaskulaarialueilla lähinnä lymfosyyteistä ja histiosyyteistä koostuvaa soluinfiltraatiota, johon sekoittuu eosinofiilisia granulosyyttejä. Karvatupet edustavat karvankasvusyklin kaikkia vaiheita, myös angeenivaiheen karvanjuuria esiintyy yleisesti. Karvatuppiin liittyy normaalilta vaikuttavat hiki- ja talirauhaset. Osassa karvatupista todetaan suppuratiivista follikuliittimuutosta. Mikrobeja tai ulkoloisia ei todeta.

Lääkärin kommentti: Löydökset ovat epäspesifejä kroonisia dermatiittimuutoksia. Tavallisimmin tällaisia muutoksia tavataan allergisen dermatiitin yhteydessä. Pinnallinen eosinofiilinen tulehdus liittyy usein ihon pinnasta tulevaan yliherkkyysreaktioita ylläpitävään antigeeniin. Tällaisina antigeenina voivat toimia esimerkiksi hiivat tai ulkoloiset. Vaikka ulkoloisia ei todeta, histologinen löydös sopii erityisesti syyhypunkkitartuntaan.

Yliherkkyysreaktio ei sitten tarkoita tässä allergiaa, jos joku sen niin tulkitsee. Ollaan samassa kuin että mäkärän purema, hyttysen pisto, kapi tai vaikka se syyhypunkki aiheuttavat aina allergisen reaktion.

Se siitä.

Hoidettiinko sitä hilsepunkkina, joka lienee todennäköisempi kuin syyhy eli kapi? Tai voi se olla kapikin, jos emä on sarjaa luolakoira. Voi se olla sikaripunkkikin, mutta hilsepunkki on helpommin hoidettava.

Ei ole hoidettu hilsepunkkina. Hoidettu vain kapina. Täytyykin tutustua noihin hilsepunkkiin vaikuttaviin lääkkeisiin. Osaatko sanoa auttaako Bayvantic hilsepunkin häätöön? Tarkoitus laittaa tämä meidän koiriin punkkien häätöön.

Taitaa tarvita jytymmän ja pidempikestoisen aineen :thinking:

En löytänyt mitkä olis hyviä valmisteita hilsepunkin häätöön. Jostain kyllä luin, että tuo Bayvantic tehois myös. :thinking:

Okei, voihan se sit olla.
Meillä ei oo niitä koskaan ollu mutta jotenkin vaan tuli heti ajatus että vaatii tehokkaamman hoidon.

On sitä käytetty. Mutta ymmärtääkseni kokemukset on olleet aika ristiriitaisia. Joko Stronghold saattaisi toimia paremmin.

Paljon riippuu siitäkin, että millä kapia häädetään. Mutta harvoin, jos koskaan, siinäkään yksi hoitokerta auttaa. Ja oireet tuppaa kapissa aina pahenemaan ensimmäisellä hoitokerralla, kun syyhy/kapipunkki kuolee tunneleihinsa ihossa.

Mutta oliko emällä minkäänlaisia, edes hiukan, kapiin liittyviä oireita? Kun sitä kautta tartunnan on täytynyt pentuihin tulla. Hilsepunkki taasen voi helpostikin olla oireeton aikuisella.

1 Like

Emällä ei ollut minkäänlaisia oireita. Joten tuskin siis kapi oli kyseessä. Yhdelle pennuista on annettu tuo Stronghold kahteen kertaan.

Paraniko se pentu ollenkaan?

Ei parantunut.

Joten heivataan ulkoloiset syrjään.

Mikä rotu ja mitä syö?

Rotuna Tiibetinterrieri ja syö 50/50 systeemillä Hau hau pentunappulaa ja kennelrehulta sika-nauta, possu ja kalkkuna vaihtelevasti. Maksa, D ja sinkki menee lisänä. BE-liuosta ei suostu kurkusta alas nielemään, onhan se pahaa. Ja sitten tietysti kaikki ihmisten jämät.

Emän emällä ja emän emän emällä todettu varasto- ja pölypunkkiallergia, joten sielläkin suunnalla kutinaa ollut. Yksi meidän pentueen pennun omistajista on jo tyytynyt atopia diagnoosiin. Mutta kun oireet eivät helpottaneet talvella. Monet ovat ehdottaneet syyksi myös “pentukutinaa”, mutta minulle tuo ei riitä syyksi, sillä en ymmärrä mihin se kutina perustuu. Eläinlääkärit ovat nostaneet jo kädet pystyyn.

Jättääkö siis ruoan syömättä jos siihen on lorauttanut liuosta?

Joo :roll_eyes: oliskohan siihen tilalle joku paremman makuinen vaihtoehto?

Meillä on pelkkää E-liuosta heppapuolelta. Tähän mennessä ainaki kelvannut.

Ja tosta ruuasta, noi kaikki taitaa olla sellaisia että jokainen voi aiheuttaa kutinaa.
Jos kokeilet ottaa vaan yhden lihan ja nappulat täytyy varmaan pitää kyljessä kun pentu. Jollet sitten anna kaikkia lisiä erikseen. Ei kai tohon listaan enää tarviis lisätä kuin kalsium. Silloin ehkä huomaisit mikä sitä kutinaa aiheuttaa.

Ja jos atopiaa ajattelee niin ihmisilläkin se on talvella pakkasilla pahempi, tai näin ainakin meillä.

Ihmisten atopia on aika tavalla eri asia. Kun atopia itsessään tarkoittaa oiretta, kutisevaa, kuivaa ja hilseilevää ihoa, ei syytä sen takana. Vähän samalla tavalla, vaikka esimerkki onkin huono, heinänuha kuvaa oiretta.

Ihmisillä syy on muutamassakin perussairaudessa JA ihon rasva-aineenvaihdunnan ongelmassa (jossa muuten yksi perussyy on light-syöminen).

Koirilla atopia johtuu myös useammasta syystä, mutta jos pidetään ajatuksen kärkenä — kuten eläinlääkärit tuppaavat tekemään — että atopia on oma itsenäinen sairautensa ja aina allergiaa, niin silloin syy on käytännössä aina pölyallergia. Ja kun kuvioissa on mukana, aika harvoin tosin, myös ruoka-aineallergia, niin niillä koirilla on myös allerginen atopia pölyille.

Siksi koirilla allerginen atopia helpottaa talvella. Jos ei, niin allergia on viimeinen ajatus. Plus että tuossa selvittäminen on jossain määrin helppoa — ei siihen tarvita kuin viikon kortisonikuuri. Hiukan paljon samaa pohjaa kuin että jos nuha loppuu antihistamiineilla, niin se on vahvalla todennäköisyydellä allergista, mutta jos ei, niin syy on sitten vaikka polyyppikasvusto nenässä.

1 Like

Tiibetinterrierit ovat kutinaherkkä rotu. Minä syytän siitä turkkia ja näyttelyjalostusta — mutta tuo on tietysti ihan puhdas mielipide. Olen itseasiassa käyttänyt rotua esimerkkinä siitä, että keskittyminen mopseihin ja kingcharleseihin on silmien sulkemista ympäröivältä todellisuudelta.

Anteeksi, jos tuo ajatus loukkaa rodun harrastajia, mutta tiibetinterrierit eivät ole terve rotu. Ja jos helpottaa, niin minä ajattelen hyvin pitkälle samalla tavalla kaikista sylikoon seurakoirista, varsinkin karvaisista.

Njooh. Kuten olen usein puhelimessa sanonut, että tuo on enemmänkin meta-aihetta, joka ei auta koiraa, koska geenimanipulaatiota ja perimän vaihtoa ei voida tehdä.

Nyt sitten viimeistään voidaan hylätä kapi, ja lääkityksellä olisi hoitunut myös hilsepunkki.

Oletan, että paino on kunnossa ja suolisto toimii. Joten minä heivaisin ensimmäiseksi Hauhaun ja siirtäisin sen pelkästään sikanaudalle. Silloin luultavasti selviäisi myös, että onko ongelma BE-vitamiinien kanssa

  • se aiheuttaa koiralle huonon olon ja siksi kieltäytyy
  • se vain etoaa koiraa

E-vitamiini olisi hyödyllistä, ehkä. Voit tietenkin kokeilla ilmankin, josko syy olisi rasvan vähyydessä, ja jossain määrin myös proteiinien laadussa ja määrässä. Voit tuhlata 20 euroa ja ostaa pelkän E-vitamiinin, litkuna tai pillerinä. Mutta sen verran varoituksen sanaa, että pilleri/kapseli maksaa ihan tolkuttomasti käytössä, koska pakkaukset on niin pieniä.

Pentukutinalla tarkoitetaan kahta asiaa:

  • pentukarvan vaihtumista
  • hormonaalista kutinaa

Mutta hormonaalinen kutina useimmiten tulee teineille, vähän kuten finnit, näput ja akne ihmisteineillä.

On myös kolmas selitys ns. pentukutinalle — mutta tämä on sitten vain ihan ajatusleikkiä. Kyse onkin vastaavasta kuin kasvukivut ja tulee ihon kasvusta.

Sitten on vaihtoehtona turkkirotujenkin ikiaikainen vitsaus: turkin (ja ihon) jatkuva käsittely ja pesu.

Ja luovutusikäisenä kutinalle altistaa likaisuus — riippuu aika pitkälle miten kasvattaja on pikkupennut pitänyt, mutta sanomalehtikuivitus oli aikoinaan yksi suurimia syyllisiä luovutusiän kutinoille.

1 Like

Taas opin uutta, myös tässä asiassa:

Tämän laitan omakseen, vaikka foorumin automaatti urputtaakin vastaamisesta yhdellä kerralla.

Kortisoni. Sitä kannattaisi kokeilla.

Ja välihuomautuksena. Koska nyt selitän foorumilla saamatta rahaa, niin vinkuminen lääkeneuvoista Ruokavirastolle on ihan totaalista ajanhukkaa. Se on laillista, ettekä voi mitään. Ja jos ärsyttää, arvon eläinlääkärit, niin hoitakaa ne perkeleen asiakkaanne, kun kerta rahaakin pyydätte, niin tällaisen maallikon ei tarvitsisi selittää perusasioita.

Kyytabletissa on kortisonia 50 mg. Koira lienee 10 - 15 kg painoluokkassa. Tarkoittaa sitä, että mennään puolikkaalla pillerillä esimerkiksi neljä päivää — siihen hukkaantuu kaksi pilleriä siitä kolmen tabun pakkauksesta. Sitten annetaan kaksi päivää 1/4 osa tabu ja sitten kaksi päivää taiteillaan 1/8 osan kanssa — murskaaminen helpottaa tuossa elämää.

Silloin jäljelle jää yksi kokonainen ja hiukan hippuja. Ne hiput hävitetään ja se yksi jää ensiapuannokseksi vaikka ampiasten varalta. Tai mäkärähyökkäykseen.

Tuon idea on kahdessa:

  • ensin sammutetaan reaktio, tai kokeillaan saadaanko se edes sammumaan
  • vasta sen jälkeen tiedetään, että palaako oireet, vai onko kutina ollut itseään ruokkivaa

Jos kutina ei tuon viikon aikana lopu tai vähene selvästi, niin se ei ole millään mittarilla allerginen reaktio. Silloin voidaan alkaa miettimään muita ulkoisia tekijöitä, kuten turkin käsittely, ympäristö, ravitsemus, hormonaaliset syyt jne.

1 Like

Meillä on ihmis-atopian kanssa riidelty aika paljonkin. Tuo nyt täysin epärealistisia kuvitelmia aikuisuudesta viljelevä vartin vajaa 17 vee on ollut pahin. Sille auttoi tonni perusrasvaa ja kakaran dippaaminen rasvaan suihkun jälkeen JA ruuan eläinrasvan lisääminen.

Eikä olla ihan ainoita, jotka huomasivat saman. Itseasiassa teoria tuon takana on sama kuin koirillakin, ja tulee tavasta, jolla rasva (ja kolesteroli) toimii ihossa. Eli eräällä tavalla säänsuoja ja kosteuseristys on jäänyt vajaaksi.