Koiran IBD ja sen hoito

Koiralla epäilyksenä IBD ja hoidoksi eläinlääkäri suositteli allergiaruokaa. Koira on koko elämänsä syönyt raakaa, mutta eläinlääkärin ensireaktio jo ennen tutkimuksia oli se, että pitäisi lopettaa raakaruuan antaminen ja nappulalle siirtää. Sisäelinultrassa käytiin ja siinä kaikki muuten normaalia, paitsi sappirakossa hieman sakkaa ja suolenseinämät inasen paksuuntuneet.

Tämän verikokeen perusteella elli käski antaa foolihappoa sekä B12-vitamiiniä lisänä.

En haluaisi nappulalle tuota siirtää, mutta mitä sille nyt kannattaa syöttää? Tällä hetkellä syö Kennelrehun nautaa, broitsua, kalkkunaa ja maksalaatikkoa sekä lisinä kalkki, sinkki, merilevä, kalaöljykapselit ja D-vitamiini.

Oireita en ole koiralla huomannut. Tutkimaan päädyttiin, koska koiralla oli tammikuussa 2020 T4 tyroksiini 11,6 nmol/l ja TLI 41,4 μg/l ja sitten edelleen elokuussa 2020 T4 tyroksiini 11,7 nmol/l ja TLI >50,0 μg/l.

Uteliaisuudesta kysyn, perusteliko se elli sitä, miksi ruoka tulisi vaihtaa? Varsinkaan jos koira ei oireile? Tosin noihin löydösten merkitystä ruoan valintaan en osaa arvioida.

“Kaikille koirille ei se raaka sovi” oli lähinnä perustelua mitä sain. Se oli sitä mieltä, että tässä on nyt myös joku herkistyminen taustalla ja siksi suositteli näitä allergiaruokia, koska siinä sais “kaks kärpästä yhdellä iskulla verrattuna siihen, et rupeis syöttään jotain suolistoruokaa”.

Hämmentävällä itsevarmuudella tehnyt elli päätelmän, kun IBD nyt ei kuitenkaan ole mikään selkeä testattava diagnoosi. Ja sen perusteella allergianappula ikänsä raakaa syöneelle suolistoa korjaamaan kuulostaa kummalliselta. Millä allergianappulan teho havaitaan, jos koira ei nytkään oireile? Omaani en kyllä nappulalle siirtäisi, paremmin sulavalle lihalle ennemmin.

2 Likes

Mikä sitten on sitä paremmin sulavaa lihaa? Ja pitääkö jättää noi lisät pois nyt pariksi kuukaudeksi?

Tähän minäkin kaipaisin vastausta, mikä on hyvin sulavaa lihaa? Sen verran tosin osaan vastatakin, että lihan sulavuutta heikentää ainakin sekaan jauhetut luut, rustot, jänteet, henkitorvi, kurkku, nahka jne. Koirille tarkoitetuissa lihoissa on varmaan lähes aina edellä mainittuja mukana, mutta laatueroja löytyy.

Mä en ymmärrä mihin se koira tarvitsisi allergia- tai suolistoruokaa, jos sillä ei ole ruoansulatuksessa ongelmia :man_facepalming:t2: itselle tulee siis vaan mieleen, että jälleen on elli, joka ei oikeasti osaa ruokintaa.

Tuota nykyistä ruokaa saat paremmin sulavaksi kypsentämällä sen. Ja kuten Karo mainitsi, rehulihat sisältää kaikenmoista sulamatonta tavaraa, joten liha jossa on pelkkää lihaa, on paremmin sulavaa :slightly_smiling_face:

Lisien pois jättäminen olisi ruokinnan huononnus. Jos koira oireilisi jotenkin, yrittäisin selvittää, aiheuttaako jokin lisä sitä oireilua. Mutta nyt oot tilanteessa, jossa tosiaan ei tiedä, onko muutoksilla oikeasti mitään merkitystä :see_no_evil:

1 Like

Meidän koiraa on närästänyt vuoden verran, viimeiset puoli vuotta tutkittiin sitä sun tätä ja lopputulema lääkärien puolesta oli samanlainen oikeestaan-ei-yhtään-mitään ja vähän turhaa pelottelua perään. Hoidoksi tarjottiin ruokaa, joka oli jo todettu sopimattomaksi, täysin järjettömin perusteluin.

Mun suositus on varata puhelinaika Jakelle niin ei tarvitse itse yrittää arpoa :ok_hand:

1 Like

No juu, puhelinaika vois olla hyvä. Eläinlääkärikäynti vaan söi kaikki säästöt niin ei ainakaan tän kuun aikana onnistu. :slight_smile:

2 Likes

Jos epäily on ns. IBD, niin kyseessä on suoliston tulehdusreaktio. Ei siinäkään hypo-ruuat auta – tai no, osalle auttaa ja silloin vaan lisätään sulamattoman osuutta, eli samaa kuin lihapohjaisessa kuidun lisääminen tekisi.

Totta, kaikille ei vaan raaka sovi. Mutta kun raaka ei edelleenkään tarkoita mitään. Ruuissa on aivan tolkuttomat vaihtelut. Hieman samaa kuin että sanottaisiin, että kuivamuonat ei sovi, koska Luppa tai Orlando ei sovi.

IBD tarkoittaa oikeastaan vain kysymystä otetaanko kortisoni käyttöön vai, tai yritetäänko ensin tylosiinilla. Mutta kun diagnoosi on tehty ilman koepaloja, niin eihän se mitään tarkoita. Tai tarkoittaa – useimmilla eläinlääkäreillä IBD on synonyymi merkitykselle “jotain on suolistossa”…

Folaattien mittaaminen tulee testissä ns. kaupan päälle, mutta ei se mitään mistään kerro, paitsi että suolistossa brakaa joku. Ja sehän tiedettiin jo etukäteen.

Noissa tapauksissa lähdetään yleensä ensin selvittämään mitä ruokaa koira ylipäätään kestää ja jos ongelma ei ole ruuassa, vaan syömisessä, niin ollaan lääkekuurin kynnyksellä.

Tuolla T4:llä ollaan vajaatoiminnan kynnyksellä, mutta T4 tosin heiluu ihan pahuksesti syömisen, rasituksen, kellonajan ja stressin mukaan – eli jos koira on saanut aamulla ruokaa, päässyt riehumaan ulkoilutuksessa, säikkyy eläinlääkäriä (tai autoa) ja T4 tutkitaan illalla, niin taatusti on alhaalla ja ihan ilman vajaria.

Jatkan tähän samaan ketjuun kun liippaa samaan aiheeseen.

En tiedä mitä pitäisi tehdä.
Käytiin sapen kontrollissa ja samalla otettiin veriarvot, koska sapessa edelleen sakkaa. Koiralla ollut koko ikänsä suoliston kanssa jotain häikkää, mutta voinut nyt minusta pidemmän aikaa, hieman alle vuoden? ihan hyvin.

Perusveriarvot ok sekä T4 viiterajoissa. Tässä muut:
B12-vitamiini (S/HP, paasto) 794.0 pg/ml
viite (200.0-800.0)
Folaatti (S/HP, paasto) 6.2 ng/ml
Viite (8.0-24.0)
Kolesteroli (S/HP/EP) 4.5 mmol/l
Viite (2.4-8.6)
Triglyseridit (S/HP/EP) 0.33 mmol/l
Viite (0.00-2.00)

Eli folaatti alle viitearvon.
B12 kuitenkin viitearvon ylärajoilla. Onko tämä outoa, mistä johtuu? Voiko tästä päätellä jotain?
Folaatti arvon alhaisuus on kyllä pettymys, luulin että koira voi nykyisin paremmin.

Eläinlääkäri sanoi, että koiralla on tulehduksellinen suolistosairaus tai allergia. Tästä johtuu kuulemma myös sapen ongelma sakan kanssa. Ja ehdotti siirtymistä RC, Hills yms. anallergenic ruokiin.

Sapen kohdalla vähärasvasempi ruoka voisi ymmärtääkseni vähän auttaa.

Koiralla tulee välillä löysempää ulostetta. Olen ajatellut että tämö johtuisi välillä lihan runsaammasta vesimäärästä ja välillä ihan kylmästä ja liikunnasta. Koira ei kuitenkaan ripuloi vesiripulia tai esimerkiksi ulosta sisälle. Muutamien kerran on tullut ihan löysää ja limaistakin. Koiran vointi mielestäni normaali. Koira syö nutriman health digestion nappulaa ja kennel rehun kalkkunaa kypsänä sekä hieman päivittäin maksalaatikkoa.

En nyt tiiä mitä teen, olisiko se sitten se tähystys?

Jätänkö lihan tai nappulat pois. Miten edes tiedän ruokavaliota muuttamalla ja esimerkiksi kakan koostumuksesta, että se voisi paremmin jos ei kuitenkaan oikeasti voi.

Onko se nyt sitten siinä, kortisoni käyttöön kun tylosiniakaan ei saa. Ja kohta koira hautaan kun ei kestä kortisonia…

#joulupilalla

Laitanpa nämäkin tähän.
Ilmeisesti, jos oikein olen ymmärtänyt nämä kulkee jollain tavalla käsikädessä b12 ja foolihapon kanssa :thinking:

HCT 50.1 % (37.3-61.7)
HGB 18.2 g/dL (13.1-20.5)
MCV 67.0 fL (61.6-73.5)
MCH 24.3 pg (21.2-25.9)
MCHC 36.3 g/dL (32.0-37.9)

B12 kanssa siltä osin, että sitä tarvitaan punaisten verisolujen rakentamiseen. Folaatit ei liity asiaan. Mutta noiden arvojen mukaan mitään ongelmaa punasoluissa ei ole.

Hematokriitti (HCT) kertoo verisolujen määrän, se loppu on nestettä. Tuo on ihan normaali. Hemoglobiinia en selitä sen enempää, ja jos ollaan koulussa nukuttu niin gooogle auki :wink: mutta se kulkee käsikädessä hematokriitin kanssa. Jos koira kuivuu, eli hematokriitti nousee, niin hemoglobiini nousee myös — vaikka punasolujen määrä, koko ja muoto pysyy silti samana. Ja samalla tavalla kun hematokriitti laskee, niin hemoglobiini näyttäisi laskevan, vaikka mikään ei ole punasoluissa muuttunut.

182 on aika hyvä hemogloniini.

Folaatit ja B12 on vaan väsyttävä tulos. Ne kertovat vain sen, että koiralla on löysyyttä tai ripulia, ja se tiedettiin muutenkin. Ne eivät silti tarkoita sitä, että koiralla olisi kummastakaan puutetta. Verikoe kertoo mitä on matkalla pisteestä A pisteeseen B. Osa arvoista, kuten B12 tai D-vitamiini, kuvaavat myös varastoja, mutta vain, jos elimistössä ei tapahdu jotain muuta sillä hetkellä. Folaatit reagoi heti, koska ne tuotetaan bakteereilla.

Eläinlääkärit ohittavat oudosti sen, että koiralla on 1- 3 vuoden varastot B12-vitamiinista, ja kun jo päivänkin ripuli näyttää laskenutta B12:sta koska juuri sillä hetkellä ei ole imeytetty, koska veressä näkyy vain ja ainoastaan kuljetuksessa oleva, niin sitten aletaan höpisemään puutteesta.

Alleviivaan edelleen sitä, että noilla veriarvoilla koiralla on siedettävän hyvä kunto, eikä veriarvoissa ole yhtään mitään huomautettavaa.

1 Like

Vaihda eläinlääkäriä.

Olet jo haarukoinut mikä vatsan löysyyttä aiheuttaa. Fiksaa ne. Ja heivaa se Nutrima.

Tähystys ei edelleenkään muuta mitään, ei edes hoitoa — sitä vähää, johon eläinlääkärit kykenevät. Eli neuvomaan hyporuuan ja miettimään kortisonia. Kumpaakaan ei tarvita tähystystä.

Se on tutkimuksena aivan yhtä aivokuollut (pun intended) kuin epileptikon magneettikuvaus.

Esimerkiksi siitä, että koira voi paremmin? Ei koiraa hoideta jonkun turhanpäiväisen folaatin perusteella, joka vaihtelee päivän sisälläkin paljon aina sen mukaan miten aktiivinen bakteerikanta on.

Sapessa on aina sakkaa. Sitä kuuluu olla siellä. Kysymys on laadusta ja määrästä, mutta nyt tulee koko ajan lääkäriltäsi niin omituisia asioita, että itse en luottaisi siihen yhtään. Siksi toiseksi olihan se aito paastotutkimus? Ja edelleenkään 12 tuntia ruuatta ei ole paasto, se on tutkimus ruuansulatuksen ja aineenvaihdunnan kiihkeimpänä aikana.

Lue tuo nyt sillai huolella, vaikka muutaman kerran,

Lue sitten tämä:

Mieti sen jälkeen uudemman kerran, että onko se joulu pilalla vai :wink:

Kiitos, hyvä että punasoluissa ei ole ongelmaa ja veriavojen perusteella vaikuttaa hyväkuntoiselta.
Tämä koira ei ole kyllä tosiaan sohvaperuna.

Olen vaihtanut jo monet kerrat. Koiran oireillessa nuorempana enemmän yritin metsästää Tylosinia ja siinä tuli “tutustuttua” useampaan eläinlääkäriin. Alkaa olla vaihtoehdot täällä paikkakunnalla nyt jo vähissä.

Katiskan foolihappo artikkelista lainattu “Foolihappo ei ole koiralle vitamiini, eikä siitä ole puutetta kuin enintään pahoissa suolistosairauksissa.”
Miten puutetta sitten mitataan tai tulkitaan, jos veriarvon alhainen folaatti ei kuitenkaan kerro puutteesta?

Mikä vaikuttaa siihen millainen bakteerikanta on?
Miten sitä voisi parantaa, auttaisiko esimerkiksi kuidun lisääminen?
Vai onko se vain yritettävä parantaa etsimällä vielä sopivampaa ruokaa?

Koira oli ollut syömättä noin 11h. Ohjeeksi sain 10-12h syömättä. Kaunako pitäisi olla, 24h syömättä?
Eli sakka lisääntyy kun koira saa ruokaa tai ruuansulastus alkaa.
Eläinlääkärin mukaan sakka oli heikosti liikuvaa, sappi noin 60% täyttynyt, mutta sakka ei laskeutunut rakon pohjalle. Koira jännitti paljon, en tiedä vaikuttaako tämä. Eläinlääkärin mukaan ei vaikuta.
Olen ymmärtänyt että sappi voi olla oireetonkin, vaikka olisi mukoselee, mutta yhtäkkiä sitten tilanne eskaloituu.
Voikohan ne ajoittaiset löysyyden ulosteessa johtua sapesta, jos sappi ei kykene jotenkin käsittelemään rasvaa oikein? Täten mietin josko vähärasvainen ruoka auttaisi sappea ja suolistoa, tosin koira on energinen, niin sitä rasvaa tai jotain energiaa se tarvitsee.
Voisiko eläinlääkärin puheissa olla perää, että jos suolisto on tulehtunut ja turvoksissa, niin sappitiehye? suoleen ei toimi tästä syystä kunnolla ja näin kerää sitä sakkaa?

Vastasin El sähköpostiin tuloksista ja kerroin, että koiralla oli ennen verikoetta ollut löysyyttä ja folaatin alhainen arvo kertonee tästä, eikä koiralla todennäköisesti ole kuitenkaan puuteta folaatista.
Eläinlääkärin mukaan “Folaatin puutos kertoo yleensä kyllä pidempiaikaisesta imeytymishäiriöstä”
ja siksi suosittelee nyt ultraäänitutkimusta koiralle (johon en nyt ainakaan ole menossa, sapen osalta kyllä sitten taas jonkin ajan kuluttua).

Katiskan foolihappo artikkelista lainasin aiemmin, että
“Foolihappo ei ole koiralle vitamiini, eikä siitä ole puutetta kuin enintään pahoissa suolistosairauksissa.”
Miten puutetta sitten mitataan tai tutkitaan, jos veriarvon alhainen folaatti ei kuitenkaan kerro puutteesta?
Haluisin vielä vastata (lue päteä) eläinlääkärille jotain tuohon.

1 Like

Ei mitenkään, koska se on merkityksetön. Tuo labra tulee ihmisten tarpeista (eikä se hyvin toimi silläkään puolella) ja oikeastaan ainoastaan raskaana olevilla naisilla. Tai on yksi mittari, ja sitä nimenomaan käytetään ihmisillä foolihappopuutoksen diagnosointiin: anemia. Eli käske lekuriasi vilkaisemaan verikokeen M-arvot ja kertomaan, että missä kohtaa se pitkäaikainen puutos näkyy.

Folaattien vajaasaanti näkyy muuten verikokeissa vastaavalla tavalla kuin B12-puutos. Niitä ei oikein pysty erottamaan toisistaan punasoluja kuvaavien arvojen kautta ja siksi anemian aiheuttaja haetaan mittaamalla rauta, folaatit JA B12.

Nimittäin ei pitkäaikainen puutos folaattien määrää laske, koska folaatit eivät varastoidu. Pitkäaikainen folaattien puutos näkyy siellä missä folaatteja käytetään, eli anemiana.

Jos lekuri haluaa ultrata ulkoisten oireiden takia ja tietää mitä etsiä ja miten ultran tulos vaikuttaa hoitoon, niin silloin hän tekee töitään. Mutta jos hän ei osaa vastata noihin kahteen kysymykseen ja ultran syy on verikokeen folaatit, niin minä menisin lääkärille, joka osaa edes perusteet työstään.