Koiran hammashuolto

Kuuntelin tossa kennelliiton webinaarin joka käsitteli koirien hammashuoltoa. Paljon tuli tuttua juttua mutta myös sellasta mitä aloin miettimään tarkemmin.
Koska olen mukavuuden haluinen :face_with_hand_over_mouth: niin hyvin alkuvuodesta aloitettu koirien hammaspesu loppui jostain syystä ja nyt niitä en oo saanu pestyä taas aikoihin. Mutta ei huolta, koska hammashuollon voi suorittaa myös antamalla nakerreltavaa vähintään 10 minuutiksi päivittäin niin meinasin tätä alkaa suorittamaan :rofl:
Onhan ne kierreluita saanu aina mutta nyt tiuhempaan tahtiin mutta havahduin että ei ne niitä noin kauan syö. Isoinki katkasee sen kahtia ja nielaisee minuutissa :woman_facepalming:

Kysymys kuuluukin: mitä kukakin antaa koiralleen ja kuinka useasti ja onko hampaat pysyny puhtaina ja hyvässä kunnossa?
Eritoten kiinnostaa pienten alle 10kg koirien jutut.
Rustoluut tiedän mutta kaikki mitä oon löytäny on järkyttävän kokoisia, tyyliin oman nyrkin kokoisia möhkäleitä joten tollasen 3 kilosen koiran on aika hankala sellasta järsiä. Sitten taas kanankaulat on liian heppoista hommaa.

Näitä kyselyitä löytyy pilvin pimein tuolta facen puolelta, sillon kun ne haluaa näkyä, siksi tein aloituksen tänne mistä vastauksia ja ajatuksia löytyy aina koska kysyjiä riittää.

1 Like

Hampaiden pesun hyödyistä ei ole mitään näyttöä. Se on käsitys, joka on otettu ihmispuolelta. Ongelma on vaan siinä, että koiran hammaslaatu kuin myös suun ympäristö on hyvin erilainen kuin ihmisillä.

Itseasiassa kokemusperusteisesti koiran hampaiden pesu ei auta yhtään mitään. Jos koiralla on geneettinen alttius — muutoin tai pään rakenteella — hammaskiveen ja siitä seuraaviin ongelmiin, niin ei lääkärikäynneiltä välty. Sama juttu merilevän kanssa.

Myöskään ruoka ei vaikuta sen suhteen, että onko mukana sokereita vai ei — taas ollaan takaisin suun erilaisessa entsyymi- ja bakteerikannassa. Siksi paskalla kuivamuonalla syövällä on hyvät hampaat ja saman rodun raakaa syövällä nypitään per rokotus hampaita ja rapsutellaan hammaskiveä.

Paimenilla on usein pahuksen hyvät hampaat, samaten terriereillä. Vinttikoirilla ja nipulla seurakoirarotuja sen sijaan taistellaan koko ajan huonojen hampaiden kanssa. Se perimä ja pään malli…

Mutta on ruualla silti merkitystä, mutta se menee akselille hammashuolto.

Mitä enemmän vastusta ruoka antaa, niin sitä suuremmat mahdollisuudet on saada pidettyä hampaat kunnossa. Ei se, että hammasongelmat näyttäisivät olevan kasvussa liity mitenkään kuvamuoniin — se tapahtuu kaikilla ruokailutavoilla. Ongelman juontavat suurella todenäköisyydellä ruuan ulkoiseen koostumukseen. Koirat syövät pääosin puuroja nykyään, koska lihat jauhetaan tuotantoteknisistä syistä ihan mössöksi ja kuivamuonat turvotetaan. Yrjölän puuro ja vastaaat viritykset ovat aina olleet ongelma.

Ruoka jää hampaisiin kiinni ja altistaa sitä kautta. Samaten mekaanista puhdistusta ei tule.

Märkyydellä voi auttaa, mutta se onnistuu käytännössä vain kuivamuonilla. Ei turvoteta, vaan syötetään isolla määrällä vettä. Saadaan ainakin huuhtelua aikaiseksi. Itseasiassa tuo on ollut tehokkain tapa pitkäkuononoisilla.

Joten hammashuolto tehdään päinvastoin kuin mitkä altistavat. Kuivamuonien turvottamattomuus tulikin jo. Palaliha isoilla kimpaleilla olisi toimivaa, mutta ei sellaista mistään saa.

Joten palataan rustoihin. Mutta aina kun laitetaan koira käyttämään hampaitaan, niin jyrsittävän pitäisi olla sellaista, johon hammas uppoaa; saadaan vastusta. Kovat luut ovat stressin poistoa, mutta eivät hammashuoltoa. Ei siinä painetta tule kuin purupinnoille.

Rustot kannattaa antaa jäisenä. Paitsi että jäiset suttaavat vähemmän, niin koira joutuu käyttämään voimaa saadakseen hampaan uppomaan ja rusto puree hampaasen kiinni. Kylmyys turruttaa ikenet ja sallii koiran käyttävän enemmän voimaa. Sen sijaan pienet, kuten siivet ja jopa kaulat sekä jossain määrin myös selkäranka ovat turhan helppoa syötävää.

On niissä toinenkin ongelma. Juurikin se, että ne syödään.

Nyt saa kysyä, että jos kerta kuitenkin mekaaninen puhdistus vaikka jäisillä rustoilla auttaa taistelemaan koiran hammaskiveä vastaan, niin miksi ei sitten hampaiden harjaus.

Ensinnäkin ei ole myöskään aitoa näyttöä sille, että (jäiset) rustot auttaisivat yhtään mitään. Kyseessä voi olla hyvinkin valikoiva havainnointi ja rusinoiden poimiminen pullasta. Mutta jos ne auttavat, niin se voidaan selittää ajalla ja teholla. Kukaan ei pese koiransa hampaita yhtä kauan kuin mitä se järsii, ja taatusti ei yhtä huolellisesti ja kattavasti.

Mutta yksi asia on varma: pysykää kaukana Dentastixeistä. Ne eivät puhdista hampaita ja aiheuttavat helposti vatsassa kaikkea jännää.

Kuva on vain siksi, että saan artikkelikuvan :joy:

En tiedä mutta paljon puhutaan myös sukuvioista eli olisiko osa hammasvaivoista joillain roduilla vältettävissä jos jalostukseen ei käytetä hammasvaivaista koiraa.

Mä laitan vettä ihan lihankin joukkoon. Nykyään syövät molempia samaan aikaan ja veden kanssa.

Karjalanpaistia tai lihasuikaleita vaan kaupan hyllyltä :grin:
Tai mites jäisenä/kohmeisena annettu lihapallero?

Mä en ole rustoihin kauheasti perehtynyt joten en niistä sen kummimmin tiedä. Jos lukee rustoluu niin onko se kokonaan sellasta mihin hammas uppoaa vai onko siinä tavallista kovaa luuta myös? Sitä nimittäin en halua.
Periaatteessa kierreluut, nahkaluut ym millä nimellä nyt kutsutaankin niin jos on tarpeeksi iso ja pehmiää helposti niin hammas sinne uppoaa. Mutta helposti se menee sellaiseksi pienten suirujen repimiseksi ainaki meillä eikä kauheasti aja asiaa.

Joskus näitä antanu ku jostain saatu mutten oo ostanu. Kuullu niin paljon huonoa etten oo viitsiny edes rahoja niihin tuhlata.

Oon nyt yllättävän reipas ollut koirien hampaiden harjauksen kanssa, verrattuna aiempaan, kun siitä on ollut näkyvää hyötyä. Jos ei harjata tai syödä riittävän usein puruluita, alkaa toisella tulla ientulehdusta/verenvuotoa ikenistä. Näkyvää hammaskiveä ei silläkään ole, mutta eipä sitä toki ientaskuihin näe.

Puruluita syövät 3-5 krt viikossa. Jokapäiväinen hampaidenharjaus on vähän lipsunut siihen, että harjaan vähintään niinä päivinä kun ei syödä luita, mutta vähintään ehkä 4 päivänä viikossa tulee harjattua joka tapauksessa.

Koirat 17kg ja 21kg.

1 Like

Meillä kahdelta koiralta on hampaat ihan suht helppo pestäkin mutta reilu 3 kilosella on niin pieni kuono että takahampaisiin on hirveän hankala päästä, edes sellasella pienille koirille ja kissoille tarkoitetulla harjalla. Tällä samaisella on hammaskiveä poistettu loppu vuodesta ja nyt on takahampaat taas siinä kunnossa että pitäis mennä, pari kertaa tullu verta puruluuhun.

Nuorin ja vanhin on samaa rotua ja sukua toisilleen ja kummallakin hammasvaivaa ja vielä sitä ei niin kivaa eli paroa.

Mitä puruluita teillä on?

Mulla 2 kääpiömäyräkoiraa,harjaan hampaita Virbacin tahnalla koska se on koirien mielestä ainoa hyvän makuinen.Yritys on joka toinen päivä.Kehuja ovat saaneet puhtaista hampaista,toki kummallakaan ei ole hammaskivi ollut ongelma ikinä.Vanhemmalla sen sijaan on 2 isoa poskihammasta jouduttu poistaa kun yksi halkesi ja toisesta lohkesi kruunusta pala.Ell mukaan paras välttää aitoja luita.Saavat näitä nahkatikkuja/rullia ankkafileellä, naudankorvia,Dentastixejä koska herkkua.Dagsmarkin tikkurila on yks mikä sopii pienelle koiralle.

Meillä on kahdelta kleiniltä poistettu useampi hammas paron takia, ovat 3 ja 5 vuotiaita.

Aitoja luita meilläkään ei oo syöty koska hampaat putoaa muutenki suusta niin ettei sit mee vielä luiden takia poikki.

Meilläkin ankkarullia/tikkuja, ankaton/kanaton syö hhc:n riista kierretikkuja. Tikkurilat menee niin äkkiä ettei niistä ole vastusta, niitä Luumäki hirvirullia meillä ollut S-kokoa mutta nekin syöty suht äkkiä jos ei ota pois jonkun ajan kuluttua plus aika hintavia vaikka oon tilannut niitä kakkoslaatuisina. Millasia noi naudan korvat on? Sitkeitä? Joskus ostin sonnin suteja, sitkeitä kyllä ja herkkua mutta jestas mikä lemu :face_vomiting:

Tuo pätee kun koiralla on lähtöjään hieman heikko hammaslaatu. Jota ei sitten tiedä ennen kuin joku murtuu. Mutta vaikka vanhojen isojen maaeläinten isot luut ovat riski, niin yleistyksenä tuo ei päde. Sen sijaan per koira, kuten vaikka parondoniitissa, ohje on ihan pätevä.

Mutta kannattaa jollain tapaa pitää mielessä pari asiaa:

  • luut eivät ole hammashuolto, ne ovat ajankulua ja joskus harvoin kalsiumin lähde
  • koiraeläimiä ei ole suunniteltu käyttämään isoja luita ravintona, jolloin käytettäisiin paljon voimaa; koira ei ole hyeena, joka eroaa koirasta monessakin oleellisessa suhteessa

Kai niitä sitkeiksikin voisi kuvailla. Itse sanoisin kylläkin, että rapeita. Mutta ei niilläkään hampaita puhdisteta. Ei mikään kovasta purtavasta vaikuta kuin purupintoihin, ja ne hoituu muutenkin.

Mutta jos idea on löytää jotain koiralle mielenkiintoista jyystetävää, joka ei tipauta parindoniitin raiskaamia hampaita, niin siihen nuo toimivat.

Meillä kaikki on mielenkiintoista nakerreltavaa, oli se sitten millaista tahansa.

Mutta ne rustot taitaa olla paras juttu hammashuoltoa ajatellen. Täytyy pussi ostaa kunhan kaupunkiin jaksaa lähteä, oman kylän yhdessä ainoassa kaupassa muistaakseni niitä ei ole.

Vaihtelee tosi paljon. On Rauhin ja Dagsmarkin puruluita (kun ne vähän kestääkin) , ja sitten ihan jotain halpis puruluurullia. Naudan päänahat on olleet meillä tosi mieluisia, samoin sonninsudit.

1 Like

Naudan rustoluut ostettu. Kirveellä pienemmäksi. Syöntiajat 10 minuutista tuntiin.
Saa nähdä pysyykö mahat normaalina vai tuleeko ripaskaa.

Kuinka monta kertaa viikossa näitä uskaltaa antaa? Itse ajattelin jos pari kertaa antais. Joka päivä ei ainakaan koska aika rasvaisia ja sit vie turhaa kaloreita paremmalta lihalta.

Kivoista nakerreltavista, ostin ekaa kertaa turvotettuja sian neniä :smile: luin arvosteluista että nirsotkin on tykänny niin kokeiluun otin.Ja kyllä vaan kelpaa ja pienillä koirilla kuluu kivasti aikaakin.Ei kovia, mielummin sitkeitä.

2 Likes

Näen silmissäni sellasia sian sieraimia (neniä) täällä pitkin lattioita pyörimässä ja jostain syystä asia on niin huvittava :see_no_evil:

Mut täytyy tutkia ja käydä ostamassa :+1:

1 Like