Koiran energiantarve ja E%

Haarautin ketjun aiheesta “Kuinka paljon rasvaa on koiralle liikaa”. Ihan siksi, että aletaan siirtymään laajemmin ylipäätään energiansaannin teoriaan.

Koska koira saa liikaa rasvaa?

Jos teoria ei kiinnosta, niin ohita tämä ketju.

Eli lähtöasetelma oli, että kun lasketaan ravinnosta saatavia energiaprosentteja, niin laskut näyttävät huimia prosentteja raakaruokinnassa. Niiden mukaan koiran pitäisi suunnilleen kuolla tavallisella ylläpitoruualla.

Lyhyt selitys on, että kuivamuonissa on rasvaa, proteiinia ja hiilihydraattia, sekä vain vähän vettä. Lihassa on rasvaa ja proteiinia, mutta ei hiilihydraattia, ja paljon vettä – itseasiassa tyhmänä vertailuna, niin lihan vesi korvaa osan kuivamuonan protskuista ja koko hiilihydraattiosa, jos verrataan grammoja.

Molemmissa on kuitenkin usein prosentteina sama määrä rasvaa. Silloin myös saatava energia on sama, paitsi että lihassa on tosiaankin suurempien syötävien grammamäärien takia enemmän energiaa rasvasta. Mutta kun muita energiaravintoaineita ei ole, paitsi alempi proteiini, niin silloin rasvan prosenttiosuus nousee huimaavaksi osuutena kokonaisenergiasta – silti aidot kalorit eivät oikeastaan muutu.

Ennen kuin jatkan, niin laitan kuunneltavaksi yhden lyhyen vajaan 9 minuutin audion. Se on vanhempaa perua ja on julkaistu johdannoksi yhdessä suljetussa koulutuksessa (siksi siinä viitataan tuleviin ruokintasuunnitelmiin ja asiakkaisiin).

Aiheena on koiran energian perustarve 500 - 550 kJ/kgME ja miksi se ei päde raakaruokinnan suunnittelussa. Se pohjustaa (ja aika pitkälle samalla selittää) energiaprosentin perusongelmaa:

E% on tismalleen sama asia. Kun energiantarve kertoo sen mitä koira tarvitsisi yhteensä kaloreita päivässä, niin E% kertoo miten ne kalorit saadaan eri energiaravintoaineista, ei sen enempää.

Sekavaa selitystä, kun ei illalla(kaan) enää irtoa:

Lyhyesti:

  • E% on vertailuarvo, jossa täytyy tietää ruoka ja syödyt määrät
  • E% “oikeat” arvot riippuvat siitä mihin pyritään ja millaisella ruualla
  • ainoastaan samalla tavalla laskettuja E%-arvoja voi verrata keskenään; kuivamuonia kuivamuniin, ja lihaa lihaan
2 Likes