Koiran askellajit: peitsaaminen

Koska en ole hevosihmisiä niin en ole tiennyt mitä peitsaaminen tarkoittaa kunnes näin asiasta videon.

Asiaa kun hieman tutkin niin toisessa paikassa se oli hirveän paha juttu että ei missään nimessä saa niin kulkea ja toisessa sitten taas mietittiin että voi johtua monestakin syystä ja tietenkin hyvä selvittää mistä johtuu muttei kuitenkaan paha juttu.

Meillä yhden koiran askellus menee kävelyvauhdissa niin että voisi ajatella että peitsaa.
Onko peitsaus peitsausta vauhdista riippumatta? Vai peitsaako koira ku koira helposti kävellessä mutta kovemmalla vauhdilla menee ravia ja vapaana juostessa laukkaa? Vai onko se peitsausta vasta sillon kun vauhti kovempi ja pitäis mennä vaikka ravia mutta ei menekään?

En osaa selittää tän paremmin, toivottavasti joku saa ajatuksesta kiinni :see_no_evil:

Screenshot_20220825_113642

On. Peitsi ei ota kantaa vauhtiin, vaan ainoastaan siihen, että saman puolen etu- ja takajalka liikkuu samaan aikaan samaan suuntaan.

Peitsillä itseasiassa pääsee kovaa. Ainakin hevosissa peitsarit menevät lujempaa kuin ravurit, ja siksi se on raveissa askelvirhe. Jenkeissä taasen on kilpailuja pelkästään peitsareille.

Mutta…

Tuo johtuu siitä, että peitsi ei ole varsinaisesti ns. luonnollinen askellaji vissiin millekään muille kuin kameleille. Ja sille ollaan sitten allergisia — varsinkin kun peitsaamisesta rokotetaan näyttelykehässä.

Mutta…

Kameleilla peitsaaminen on suora seuraus rakenteesta, jossa runko on korkeuttaan lyhyempi — osa kuulemma tulee myös kamelien erilaisesta lantion kulmauksesta, jonka takia myös raajojen kulmaukset ovat suoremmat.

Samat syyt aiheuttavat koirille peitsaamista. Kun jalat eivät mahdu menemään rungon alla ristiin, niin koiran on helpompi peitsata kuin ravata. Siksi peitsaaminen on tyypillisempää lyhytrunkoisilla JA suorilla takajaloilla kuin pitkärunkoisilla ja hyvin kulmautuneilla.

Itseasiassa kulmautuneet koirat eivät aina edes kykene peitsaamaan. Ainakaan helposti. Eli hieman paljon samaa kuin ravureilla, joilla taipumus raviin on vahvasti tehty jalostamalla jalkojen kulmausta sekä lantion rakennetta.

Mutta…

Peitsaaminen johtuu kolmesta syystä:

  • koirasta se on vaan hyvä idea; sama kuin että ihmismukulat hyppi ja pomppii tai menee sillä varsinkin tytöille tyypilliselle hypähtelyllä
  • koiran rakenne altistaa peitsaamiselle; siis merkityksessä, että peitsaaminen on helppoa koiralle
  • koiralla on lihajumeja, joskus nivelongelmia, jolloin se muuttaa askellustaan väistäessään kipua; on helpompaa olla eräällä tavalla liikuttamatta lihaksia kierrossa (tyhmä vertaus, mutta kuin ihminen, joka ei käytä kävelyssään lantiota, vaan liike lähtee kokonaisuudessaan lonkasta)

Koska taustalla voi olla lihasongelmia, niin peitsaamisen syy kannattaa selvittää.

Se yleisin syyhän peitsiin on niin simppeli, että korvien väli haluaisi liikkua kovempaa kuin omistaja — tai että vauhti on sille rakenteelle liian hiljainen; vähän samaa kuin meidän diesel-golfissa 50 km/h tai 80 km/h on paska vauhti, koska se tipahtaa kierroksissa kahden vaihteen väliin ja jos vaihtaa pienemmälle, niin kierrokset ovat liian korkeat ja isommalla vaihteella taas liian matalat).

Joten kun koiran kävelyvauhtia tipautetaan, niin koira siirtyy jonkinlaiseen käyntiin ja jos kiihdytetään, niin peitsi nousee raville. En ole koskaan nähnyt yhdenkään terveen peitsaavan koiran olematta nousemaan raville, kun vauhtia lisätään — ja tuo ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö moisia voi olla. Mutta jos peitsi johtuu isolta osin rakenteesta, ja asiaa kärjistää vielä koiran luonne, niin aika tyypillisesti moiset pyrkivät jättämään ravin välistä ja siirtyvät suoraan laukkaan (ja vetävät aina hihnassa, mutta se on oma juttunsa :wink: ).

Minä yleensä tipautan peitsaavan käyntiin/raviin tönäisemällä sitä kylkeen. Koiran tasapaino horjantaa ja se korjaa sen ravin kautta. Se, että minä en halua koirillani — tai siis en halunnut greyhoundeilla, russelien kohdalla ihan sama — peitsaamista on se, että silloin ei saada sellaista liikettä lihaksistolla mitä haluan ja se ei olisi palvellut treeniä.

Minulla itseasiassa greyhoundit peitsasivat useimmiten silloin, kun ne menivät todella hitaasti kuono maassa. Joten se eräällä tavalla rikkoo sen teorian vauhdissa, mutta mahtuu siihen jalkojen… mahduttamiseen rungon alle.

Tuo on aina yhtä jännittävä tilanne :rofl:

No tämä koira löntystää, vauhti hidastunut ja haluaa kulkea takana. Siksi aloin kiinnittää huomiota asiaan. Tiedän että kävelee myös ihan normisti. Pitäis videoida niin näkis paremmin.

Olen koiranomistaja mutten osaa yhtään katsoa koiran rakennetta joten ei hajuakaan kulmauksista ym :roll_eyes: ei käydä näyttelyissä joten sieltäkään ei oo saanu oppia.

Tämän koiran mielestä monikin asia on sen mielestä hyvä idea :sweat_smile:

Lihasjumit selviää kun isken illalla käteni sen vartaloon ja alan hieromaan. Toinen koira käy hieronnassa joten voisin tätä käyttää samalla reissulla myös.

Tämäkin voi olla mahdollista. Täytyy se ottaa yksin lenkille niin näkee miten käyttäytyy kun pienemmät koirat ei oo mukana. Niiden vauhti kun vaikuttaa lenkkivauhtiin. Ne kun juoksee niin tämä vasta hölkkää :woman_shrugging:

Mutta täytyy tutkia asiaa lisää.
Niin ja tämä koirahan on se sama koira jolla näitä eturauhas- ja virtsakidevaivoja :woozy_face:

Silloin peitsaaminen periaatteessa voisi liittyä ristiselkäkipuun (tai moisen aiheuttamin jumeihin).

1 Like

Illalla tehty pari testiä: kotihieronta tehty, ei aristanut mitään, en ole hierontaekspertti mutta ei ainakaan älykipeä ole.
Toinen, kävin lenkin sen kanssa yksin, aika kovaa piti mennä eli nopeaa hölkkää jotta askel vaihtui hölkkään/raviin.
Itse kun siirryin kävelyvauhtiin, jatkui koiralla myös normaali askellus mutta pienikin herpaantuminen muihin juttuihin palautti askeleen peitsaukseen.

Kaikkea sitä ihminen tutkiikin kun ei oo muuta tekemistä :rofl::grin:

2 Likes

Mun noutaja peitsasi,enhän mä toki sitä ollut huomannu. Käytiin perushieronnassa ja siellä hieroja huomasi että SI nikama(?) oli pois paikoiltaan.Ohjeeksi mennä osteopaatille.Aikaa odotelles aloin seurata miten liikkuu ja peitsillähän se meni paljon.Osteopaatin jälkeen palasi taas raviin ja normaaliin kävelyyn.Peitsiin ei palattu tuon jälkeen.

1 Like

Si-nivel :+1:

2 Likes

Joka ei voi olla pois paikaltaan. Kun jostain kumman syystä hierojat sun muut eivät voi sanoa, että ylimenoalue on jumissa.

2 Likes