Koiran allergia pähkinänkuoressa

Ketju on kommenttiketjuna myös vastaavassa Katiskan julkaisussa Koiran allergia:

Jatkan uutena kommenttina, niin saan siirrettyä sen sopivampaan kontekstiin.

Yleisellä tasolla minulla on hieman henkisiä ongelmia kysymystem

  • sopiiko ruoka X allergiselle koiralle
  • parantaako ruoka X koiran allergian
  • vähentääkö/hoitaako ruoka X koiran allergisia oireita

Kun tulee sellainen olo, että noita kysyvillä ei ole itsellään allergioita, eikä suoraan sanottuna pienintäkään hajua mitä allergia tarkoittaa.

Ohitetaan eläinlääkärien hoitovirheet ja ihmisten luulot, mutta allergioiden suhteen asia ihan pahuksen yksinkertainen. Niin yksinkertainen, että en ymmärrä miksi aiheelle on tarvittu mm. oma Facebook-ryhmä.

Jos koiralla on ruoka-aineallergia, niin ainoa joka auttaa, on allergeenin välttäminen. Piste, Muuta vaihtoehtoa ei ole. Jos koira on kanalle allergien, niin se ei voi koskaan syödä kanaa missään muodossa. Mutta kana-allergikko voi syödä nautaa, possua ja kalkkunaa. Kun omistajalla on pähkinäallergia, niin pähkinäsuklaalevy on pahuksen huono idea, mutta lakritsu uppoaa ongelmitta.

Jos saa oireita muistakin lihoista tai ruuista, niin kyseessä ei ole allergia. Tosin on jumalattoman muodikasta omistaa koira, joka on allerginen ihan kaikelle – mutta sellaista ei ole.

Jos koiralla on atopia niin se on allerginen jollekin ulkoiselle tekijälle, kuten pölyille, homeille, pesuaineille tai vesikipon materiaalille. Tai omistajan hajusteille, mutta siitä ei saa puhua. Silloin se voi syödä ihan mitä lystää, koska koiralla ei ole ruoka-aineallergiaa. Minulle tekee tätä kirjoitettaessa pujo iha helvetisti kiusaa, mutta ei se ruokarajoitteita aiheuta. Se, että kokonainen maissi on minulle ongelma, ei liity mitenkään allergioihin.

On myös muodikasta puhua ristiinallergisoitumisesta, koska ihmisillä vaikka koivun siitepölyallergia voi aiheuttaa ruokapuolella ongelmia. Mutta niin kauan koira

  • välttää ruoka-aineallergeenia
  • ei saa oireita talvella

niin siitä ei ole kysymys. On sellainenkin juttu, että ristiinallergisoitumista ei ole tutkitusti löydetty – toki, eihän sitäkään ole tutkittu, koska koirien allergiat on niin helppoja diagnosoida, että siihen pystyy jokainen eläinlääkäri vain vilkaisemalla koiraa.

Allergiaan ei ole korjaavaa lääkettä, on vaan oireita poistavaa. Koiralla sellainen on mm. kortisoni. Miä en saa pujoallergian oireita vähennettyä tai estettyä millään ruualla – eikä saa koirakaan. Ihan samalla tavalla kana-allergian oireita ei saa vähennettyä antamalla sinkkiä ja E-vitamiinia.

Koska koira oireilee pääsääntöisesti allergioitaa aina iholla, niin toki niiden vaurioiden korjaamista voidaan helpottaa ja nopeuttaa ravinnolla. Mutta se on mahdollista vasta kun allergeeni on poistettu tai sammutettu.

Ai miksikö allergioita silti parannetaan ruokinnalla? Olisikohan vastaus niin simppeli, että koira ei ole koskaan ollut allerginen…

2 Likes

Saman aiheen toistoa. Toisaalla kysyttiin:

Onko allergioita niin paljon kuin niitä diagnosoidaan vai voisiko oireet esim kutina johtua vääränlaisesta ravinnosta? Onko koirillanne oireet vähentyneet tai kenties poistuneet raakaan siirtymisen myötä?

Ja vastasin:

Allergioita ei diagnosoida ollenkaan, koskaan.

Mutta jenkkiläisten tutkimusten mukaan allergioita on huomattavasti vähemmän kuin mitä Suomessa(kin) väitetään olevan, ja ruoka-aineallergoita on niistäkin marginaalinen osa. Ne mitkä ovat allergisia, ovat atoopikkoja eli pääsääntöisesti hengitystiepohjaisia pölyille, harvemmin ihon kautta kosketusallergisia.

Se, että ruoka auttaa, johtuu kahdesta:

  • ruoka on sopimatonta, jolloin ollaan ruuansulatuspuolen ongelmissa
  • ruuassa on puutteita, mm. proteiinien ja rasvojen määrässä sekä laadussa, sinkissä, B- ja E-vitamiineissa, D-vitamiinissa ja A-vitamiinissa

Ja raakuus ei sitten todellakaan vaikuta allergioihin, edes teoriassa. Kypsennykselle ei olla koskaan allergisia.

Kun koira vaihdetaan lihalle, niin muutetaan — paitsi ruuan valmistusaineita — niin kaikki edellisessä mainitsemani asiat.

Ja nyt täytyy muistaa, että ei lihapohjainenkaan ruoka ole oikotie onneen. Kun lihapohjaisissa tuotteissa on tismalleen samat valmistusaineongelmat kuin kuivamuonissakin — joten ei liha tarkoita tässäkään koko ajan samaa.

Tunnetuimmat esimerkit siitä, että eläimen nimi ei merkitse mitään on vaikka kana, kala ja poro.

Kana voi olla mitä tahansa rasvattomasta rinnasta kanannahkaan tai pelkkään rankaan — kaikki ovat ruokana erilaisia.

Kala on usein pelkkää perkuujätettä ja poro on luuta ja rustoa.

Joten aloituksen ongelma on sama kuin kaikilla edeltäneilläkin.

Mistä kolmesta vaihtoehdosta keskustellaan:

  • diagnosoidaanko allergiat väärin, ja myös hoito on väärä
  • mitä ruuan laatu tarkoittaa ja onko raakuus merkityksellinen
  • miten koiran iho-oireita tai ruuansulatusongelmia hoidetaab ruualla

Kun nuo kaikki ovat eri asioita.

Jos eläinlääkäri päättää vartin tuijottamisen jälkeen, että koiralla on allergia ja määrää hypoallergiaruuan, niin mitä hän aidosti tekee?

Ei ainakaan diagnoosia. Hän on päättänyt arvata, että koiralla on joko ruoka-aineallergia johonkin sellaiseen raaka-aineeseen, jota ei ole moisessa kuivamuonassa käytetty — edelleenkiin hypo ei tarkoita yhtään mitään.

Tai sitten hän päättää kokeilla, joska huonosti sulava ruoka auttaisi ruuansulatusongelmiin — eli menee samalle linjalle kuin mitä kaurapuuron väitetään tekevän ihmisille.

Ihan kiva, jos jompikumpi arvaus osuu kohdalleen. Aika harvoin näin vaan käy, koska koiran ongelmat eivät ole sellaisia, että kumpikaan toimisi.

Se, että mitä täytyisi tehdä sitten riippuu koirasta, ja siihen ei ole olemassa kaavaa, valitettavasti. Tai on, kokeillaan erilaisia ruokia ja korjataan mahdolliset puutteet sekä ehkä olevat muut altistavat tekijät. Eikä missään vaiheessa olla allergoissa.

Veikeäksi tilanne muuttuu siinä vaiheessa, kun eläinlääkäri toteaa atopian ja päättää tehdä eliminaation hyporuualla. Tuossa kun on aivan kaikki väärin.

Ensinnäkään ulkoista allergiaa ei korjata ruualla. Toiseksi hypo ei ole eliminaatiota, koskaan. Ei myöskään anallergenic.

Pahinta tässä on se, että eläinlääketiede selittää mitä pitäisi tehdä ja miten — mutta ilmeisesti moisten asioiden osaamista ei kukaan vaadi Viikissä.