Koiran allergia ja monivitamiinituotteet

Muualta:

Haluaisin alkaa antaa koiralle monivitamiinia ja ostin tämän. Koira on moniallergikko ja alkoi sit reagoida Trikem WorkingDog Multivitamin liuokseen.

Oon maailman huonoin googlettaa ja kysyin tätä petenkoiratarvikkeelta mitä tää sisältää sellaista joka voisi allergisoida, sain vain ympäripyöreän vastauksen🤦‍♀️ Joten kysympäs täältä.

Tietääkö kukaan mitä tässä vois olla, lähinnä mielenkiinnosta haluaisin tietää ja sit suositelkaa mitä monivitamiinia voisin alkaa antaa, mieluusti yhdestä ja samasta purkista mutta ei välttämätön.

Ja lisään että epäilen koiralla olevan c-vitamiiniin puutosta mutta vain epäilys.

Ensimmäinen vastaukseni oli linkata Katiskan Trikem Multivitamin -juttu

Mutta jatkoin aiheesta:

Tuolle ei voi olla allerginen, koska allerginen ollaan proteiineille. Mutta koirasi voi saada tuosta oireita, joita ilmeisesti alunperin eläinlääkärisi ja sitten sinä kutsutte allergiaksi.

Miten se on mahdollista? Ihan siksi, että koirasi ei ole moniallergikko. Ensinnäkään mitään moniallergiaa ei edes ole olemassa ja toiseksi jo ihan monoallergiakin on aika harvinainen. Toki, harvinaisuus ei tarkoita sitä, etteikö jollain määrätyllä koiralla silti ole.

Joten se suolisto- ja/tai iho-ongelmat, mitä sitten tällä kertaa eläinlääkäri on koira katsomalla diagnosoinut (miksi ne käy kouluja niin pitkään :flushed:) ovat erinomaisen suurella todennäköisyydellä jotain ihan muuta.

Ja sen takia myös tuo vedellä jatkettu ja aika hyödytön ADE-litku voi aiheuttaa ongelmia.

Ja muistiin: koiralle ei koskaan osteta multituotteita. Ne ovat aika hyödyttömiä ja osa puhtaita kusetuksia.

Ne 2 tai 3 purkkia varmasti mahtuvat johokin keittiön nurkkaan. Vaikka niiden omien 20 maustepurkin viereen, joita aniharvoin käytetään :wink:

Tuohon tuli joltain muualta sinänsä ihan fiksu tarkentava kysymys. Se ei vaan valitettavasti oltu ihan muotoiltu sen mukaan mitä olin kirjoittanut. Mutta ymmärsin tietysti mihin pyrittiin.

perusteletko millä perusteella koira ei voi olla allerginen?

Henkilö Facebookissa Luepa uudelleen :wink: Koira ei voi olla moniallerginen. Ihan siksi, että immuniteetti ei toimi niin. Kun edes ristiinallergisoituminen ei rakenna moniallergioita.

Tuohon on olemassa yksi poikkeus, ja se on borellioosin jälkitauti. Mutta sekään ei ole varsinainen allergia, vaikka allergisen reaktion aiheuttaakin. Löytyykö ns. liha-allergiaa koirilta on taasen täysin tutkimatonta aluetta.

Ja tutkimusten mukaan ruoka-aineallergiat ovat luokkaa prosentti koirakannasta, ja niistäkin valtaosa on atooppisia.

Jostain syystä :wink: allergiat ovat vaan tulleet muotiin, koska ne ovat helpompia kuin suolisto- ja iho-oireet tai ylipäätään immuunivajaukset. Ihan siksi, että allergiaa ei voi hoitaa. Joten on paljon helpompaa diagnosoida allergia ja sitten myydä hypo- tai anallergenic-säkki sekä kalliit patentilla olevat lääkitykset kutinaan. Asiakas maksaa tonnin ja taatusti palaa, koska koirahan ei tule kuntoon.

Jostain kumman syystä itseasiassa 20 vuotta sitten lekurit onnistuivat hoidoissa paremmin. Mutta silloin käytettiin eri lääkkeitä.

Aloittaja jatkoi aihetta, pureutuen syvemmälle perusongelmaan, doagnoosien luotettavuuteen.

tää on kyllä mielenkiintoinen aihe. Itehän en hirveesti ell enää luota tän koko allergia asian suhteen. Kun kerran ollaan käyty ja sit koira laitetaan syömään hyporuokia ja kun oireet ei lähteny pois muulla kuin kortisonilla, kysyin että voisiko vika olla ruuassa nii vastaus oli että ei. Ja siinähän se vika oli.

Mulle täytyy tää asia varmaan rautalangasta vääntäen selittää mutta miten sit kun koira reagoi eri ruoka-ainesiin kuten vilja, riisi ja kana. Mitä se on jos ei allergiaa? :thinking: pitäsköhän meidän Jakke tästä jutella, voisin kertoa tästä paremmin.

Vastaus tuohon on minulle selvä, mutta tiedän sen olevan sumea useimmille. Ihan siksi, että tarkat sairaudet ovat tarkkarajaisia. Nyt ollaan koirien oireilussa eräällä tavalla palattu aikaan, jolloin ihmiset kuolivat rintakipuun tai keuhkotautiin — koska sairauksia ei osattu diagnosoida. Ja kun diagnoosi on epävarma tai arvattu, niin myös hoito on yhtä epävarmalla tasolla.

Joten kommentoin:

Pitäisi jutella, jos ruokintaa täytyy vielä säätää. Tai tarvitset privaoppitunnin :wink:

Mutta yksinkertaisimmillaan siinä ei ole sen kummallisemmasta kysymys, kuin että minulla menee pakki sekaisin, jos syön maissia. Tai että rouvalla tulee vatsa kipeäksi, jos se syö sieniä. Tai että yksi tuttu voi syödä yhden kananmunan, mutta kaksi laittaa ripulille.

Tuo on sellaista mitä kutsutaan yleisellä tasolla sopimattomaksi ruuaksi. Meidn neidillä taasen menee suupielet rikki jos syö tomaattia. Se on allergiaa. Lievä, koska pystyy syömään kypsennettyä ja ongelma on tomaatin kuori, mutta on kuitenkin.

Sitten soppaa pahentaa suolistosairaudet. Sellaiset, joita ihmispuolella kutsutaan vaikka lyhenteillä IBS tai IBD, ja vastaavat. Osa on tulehduspohjaisia, osa rakenneongelmia ja osa on autoimmuuniongelmia — ja koskaan ne ei eivät ole allergiaa.

Kun tuohon laitetaan vielä kirsikaksi kakun päälle ruuasta tai noista ongelmista johtuvat ravintoainevajaukset, niin meillä on käsissä koira, joka

  • närästää
  • kutisee
  • saa iho-oireita
  • on löysänä tai ripulilla

Sanon taas, että ihmispuolen ihotautilääkärit ovat perin kateellisia eläinlääkärien kyvystä tehdä diagnoosit, varsinkin allergiadiagnoosit, vartissa katsomalla koiraa ja hoitamalla ongelmat ihan tavallisella, mutta huonolaatuisella ruualla.

Kun tilanne olisi sama, että joku omistajista menisi lääkärille hilseen, hiusten lähdön, kutisevien näppylöiden, emätinhiivan, vatsakramppien ja/tai löysyyden takia, ja hetken keskusteltuaan lääkäri toteaisi, että allergiaahan tuo on, mutta ei kokeilla antihistamiinia eikä kortisonia, mutta syö paikallisen rekkakuppilan seisovasta pöydästä, mutta älä ota maapähkinöitä.

Kassan kautta ja 500 euroa kiitos, ja uuden ajan voikin buukata samantien. Sitten tehdään vaikka suolistotähystys, niin saadaan tuo allergia kuriin. Vaikka syötkin siellä rekkakuppilassa ja vältät maapähkinöitä, koska diagnoosihan oli ruoka-aineallergia.

Ohitin alkuperäisen kaksi asiaa. No kolme, jos varsinainen ongelma — se allergiaksi kutsuttu — lasketaan mukaan.

Tunnen osaavia Mustin ja Mirrin myyjiä. Mutta muutoin… ollaan tilanteessa, jossa joku lisäravinne aiheuttaa ongelmia, ja syytä kysytään lemmikkikaupan myyjältä, että kysyttäisiin Cittarin kassalta, että miksi ostettu terveyslisä närästää ja kun on allergioitakin (niitä erittelemättä), niin mikäs osa siinä lisässä olisi voinut aiheuttaa allergiaa. Eihän kassan tai edes rivimyyjän kuulu osata vastata tuohon.

C-vitamiini oli toinen ohitettu. Koiralla voi olla C-vitamiinin puutos vain pahoissa maksasairauksissa. Joten se ei ole vaihtoehto.

4 Likes

Tuossa on varmaankin typo, mutta hihittelin silti sanalle dognoosi. Se voisi olla hyvä termi hölmöille ja pieleenmeneville diagnooseille :laughing:

1 Like