Koiralla ruuan proteiini voi lisätä virtsaamista

Koiralle annetaan enemmän lihaa ja se alkaa pissaamaan enemmän. Useimmiten moinen lisääntynyt virtsaaminen johtuu yksinkertaisesti vain siitä, että koiran ruuassa nestemäärä lisääntyy. Mutta aika ajoin kyse on liian suuresta proteiinimäärästä kokonaisuutena, tai liian suuressa osassa proteiineja on huonolaatuinen aminohappokoostumus. Liika sittne hävitetään virtsan kautta, ja pissataan enemmän.

Tuo kaikki muuten koskee aivan samalla tavalla ihmistä, hevosta, kissaa… Mutta koska alkuperäinen konteksti oli koirissa, niin laitan tämän koirayhteyteen.

Aiheeseen liittyen koiran raakaruokintaan liittyvään lisääntyvään virtsaamiseen vastattiin näin:

Valkuainen erittyy virtsaan ts lisääntynyt valkuaisen saanti lisää virtsaamista

Siihen tuli hieman epäilevä kommentti:

Ei sitä pitäisi oikein paljoa virtsaan erittyä.

Vastasin ensin lyhyellä kommentilla:

Erittyy. Ja siksi eläinlääkärit diagnosoivat tällä hetkellä parantumattoman sairauden, joka parantuu.

Siihen tuli sinällään aivan pätevä, jos ei kiisto, niin epäilyakselia edelleen:

Erittyy erittyy. Muttei paljoa.

Yritin avata ongelmaa hieman pidemmällä kaavalla:

Sen verran paljon, että se näyttää ongelmia raja-arvoissa ja vaikuttaa nestepoistumaan. Samalla tavalla kuin elektrolyyteissä — eihän niitä virtsassa grammatasolla paljoa ole, mutta riittävästi.

Siksi toiseksi elimistö ei edelleenkään käsittele koko aminohappo- ja proteiinimäärää synteesissä tai energia-aineenvaihdunnassa, ja kun aminohappopooli on hyvin rajallinen, niin loput häipyy.

Sen lisäksi aina puhutaan yleisesti proteiineista ihan vaan yksinkertaisuuden nimissä. Kun poistuma koskee neljää asiaa:

  • proteiiniaineenvaihdunnan jäämiä
  • proteiineja
  • aminohappoja
  • aminohappojen typpiosaa, kun hiilirunko on poltettu kaloreiksi

Osa poistuu hengityksen mukana, osa ulosteissa, mutta valtaosa — ja aiheessa merkityksellinen — poistuu virtsassa.

Nuo kaikki sitten niputetaan väitteeseen, että liika proteiini poistetaan virtsaan ja se lisää nestehukkaa.

Nestehukkakin on vastaava yksinkertaistus, mutta jossain määrin jopa vielä virheellisempi kuin yleistys poistossa munuaisten kautta.

Osa nestehukasta kytkeytyy proteiiniaineenvaihdunnan sitomaan nestemäärään (eri asia kuin lihassolujen nestemäärä) ja itseasiassa se sitoo enemmän vettä kuin sokerit.

Osa liittyy proteiiniaineenvaihdunnan vaatimaan työmäärään (osaksi se syy miksi proteiineilla ei lihota, kun hyötysuhde on nolla tai pakkasella), joka kuluttaa myös vettä.

Osa poistuu hengityksen myötä (kuten muuten myös poltettu läski :wink: ), mutta osa muuttuu vapautuvaksi kuona-aineeksi ja poistetaan sitten munuaisten kautta virtsaan.

Miksi sitten yksinkertaistetaan ja yleistetään, jos se kerta on osaksi väärin? Koska on aivan mahdotonta joka hemmetin vastauksessa luetella kaikki osa-alueet, jotka vaikuttavat asiaan. Silti kyse on isossa kuvassa koko ajan samasta: liian isosta määrästä (hyödyttömiä) proteiineja, joiden hukkaamisen prosessit aiheuttavat lisääntyvää virtsaamista.

Periaatteellinen ongelma näissä on aina grammalaskut. Jos koira (tai ihminen) syö vaikka 200 grammaa proteiinia, josta puolet (sisältäen elimistön omat siivoukset) poistetaan, niin virtsan ominaispainonhan pitäisi räjähtää, koska yritetään pissata suklaalevyn painon verran tavaraa.

Ja silti virtsan ominaispaino on noissa tapauksissa hyvin lähellä vettä kuitenkin, eikä veden ominaispainossa ole proteiineja mukana — ei ainakaan niin paljon, että vajaassa puolessa litrassa olisi 100 grammaa proteiineja.

Kyse on juurikin siitä, että ulos ei virtsata sitä mitä on syöty. Ulos virtsataan osa siitä mitä on käsitelty, muutettu, pilkottu ja purettu.

Mutta kun konteksti on juurikin proteiinien vaikutus virtsaamiseen, niin juurikin se osuus, joka aiheuttaa virtsan määrän lisääntymisen on oleellinen. Silloin on totaalisen merkityksetöntä onko se promille, prosentti, puolet vai kaikki. Oleellista on vain mitä jostain seuraa, miten ja myös miksi.

Ja taas mukaan artkkelikuva :wink:

kuva

2 Likes