Koiralla on giardia

Giardian tutkiminen voi olla hieman haastavaa. Joka paikassa positiivinen on aina positiivinen, mutta luotettavan negatiivisen saa vain Ruokavirastosta.

Eläinlääkäriasemat ovat ulkoistaneet labrojaan samaan tahtiin maailman pienentyessä ja nykyisellään aika monet tutkimukset tehdään Saksassa. En tiedä sen tarkkuutta.

Giardiatutkimuksiin ei tarvita eläinlääkäriä, vaan sen saa teetettyä itsekin. Löydät täältä ajantasaiset ohjeet miten näyte otetaan, säilytetään ja postitetaan:

L√§hetteeseen ei merkit√§ el√§inl√§√§k√§ri√§, vaan tulokset pyydet√§√§n itselle. Tutkittava asia, eli giardia, l√∂ytyy l√§hetteen toiselta sivulta kohdasta TUTKIMUSPYYNT√Ė LOISTAUTIEN VARALTA

Giardia tutkimus pitäisi säilöä 10 prosenttiin formaliiniin. Sitä saa ostettua eläinlääkäriltä, mutta toki voi apteekistakin kysyä - osa on saanut sieltä. Ja tiedän, että osa on hakenut terveyskeskuksen laboratoriosta, mutta se on taidettu hoitaa enemmänkin ns. keittönoven kautta.

Läheskään kaikilta ei saa 10 prosenttista, vaan heillä on 6 % vahvuista. Sitten käytetään sitä, koska samaa eläinlääkäri itsekin käyttäisi.

Tulos on helppo ymmärtää. Joko on tai ei ole. Jos ei ole, niin ripulin ja suolisto-oireiden syytä etsitään muualta.

Jos näyte on positiivinen, niin sitten joko mennään eläinlääkäriin tai yritetään ensin omin voimin Axilurilla (tai vastaavalla rinnakkaistuotteella). Osa eläinlääkäreistä neuvoo 3 - 5 päivän kuurin ja minulla on näppituntuma, että heillä on huomattavan heikko onnistumisprosentti. 10 - 14 vuorokautta on lähempänä totuutta.

Ongelma on siinä, että ilman uutta tutkimusta ei tiedetä onko giardia hävinnyt vai ei. Nimittäin suolisto-oireet usein jatkuvat, mutta syynä ei ole enää itse giardia, vaan giardian tekemät vauriot suolistoon. Niiden hoitaminen voi viedäkin kauan, ja toipumisaika on kokemusten mukaan sitä pidempi mitä kauemmin giardia on kiusannut.

Jälkihoitoon vaaditaan ruokavalio, usein myös suolistoantibiootti. Antibiootin saat (toivottavasti…) eläinlääkäriltä ja ruokavalion täältä.

1 Like