Koira varasti kypsää naudanluuta

Toisaalla:

Help🙏🏻 mun 40kg koira ehti pöydältä varastaa osittain kypsän naudanluun palasen.

Tankoparsaa syötetty ja internet antoi ristiriitaista tietoa asiasta, että mitä pitää seurata ja koska ois aihetta ell? Tiedän sen, että jos kakan mukana tulee verta niin sitten, mutta onko sellasia ”ennakoivia” oireita?

Ja oonko vaan ylihysteerinen nyt asian kanssa, kun kyse naudanluusta?

Suurin osa vastauksista olivat akselia olet hysteerinen, raaka luu sulaa koiran masussa, mutta muutama oli hyvinkin huolestunut siitä, että kyseessä oli kypsä luu.

Joukossa oli myös muutama, joiden vastaus kuuluu maailman hyödyttömimpiin ja on vahva syy sille, siis dis- ja misinformaation jälkeen, joka takia minusta kenenkään ei koskaan pitäisi pyytää apua somessa:

Ikinä ei oo luun takia ongelmia ollu…

Tuollainen kommentti varmasti suurestikin lohduttaa heitä, joilla on ollut ongelmia.

Oli joukossa ihan puhdasta asiaakin. Itse pidin tästä lakoonisesta kommentista:

Kypsiä luita jopa myydään lemmikkiruokafirmoissa, et tuskin se kuolleisuus kovin suurta on…

Tämä peloittelu ei pitänyt sisällään edes siteeksi asiaa.

Keitetyt luut ovat aina riski koiralle. Raaka luut eivät. Seuraile, luu nimittäin on keitettynä kovaa ja pirskaloituu teräviksi palasiksi. Ikinä ei keitettyjä luita koiralle, vaikka vanha käsitys on sellainen. Yleensä saattaa vatsa mennä kovalle joten parafiiniöljyäkin kannattaa antaa normi ruuan seassa. Kokemusta omalla kohalla, kun mummoni vei keitinluita pystykorvallemme tietämättämme ja vatsa meni niin kovalle, että eläinlääkärin piti kaapia kovamöntti pepusta ulos. Lisäksi koira oli tiputuksessa 6 tuntia ja sai rauhoittavaa ja kipulääkkeitä. Että keitinluut ei ole leikin asia. Olet ihan syystä huolissasi. Mutta jos koira syö ja juo eikä vaikuta kipeältä ja ulostetta tulee niin seurailisin pari vuorokautta. Jos kakkaa ei näy yli vuorokauteen niin sitten soittoa eläinlääkäriin🙂

Tuossahan ei kypsyydellä, raakuudella tai edes eläimellä ole mitään merkitystä. Ongelma tuli määrästä.

Lisäksi ohjeistus, että vuorokauden ummetuksen takia pitäisi lähteä lääkäriin tarkoittaisi sitä, että noin joka kolmas kaupunkikoira pitäisi viedä eläinlääkärille kerran viikossa.

Eläinlääkäriin lähdetään kahdessa tilanteessa aivan riippumatta onko koira syönyt luuta tai ei:

  • kun ummetus on tuskallinen
  • kun koira oksentaa kaiken nopeasti syömisen tai juomisen jälkeen

Nuo vastaukset — oletukseni mukaan juurikin vaihtoehdot meillä ei ole koskaan ollut mitään ja luu sulaa hauvan masussa ja vesi auttaa sulamisessa — lohduttivat aloittajaa:

Kiitos teille! Tän takia lähin tätä kysyyn täältä, ennen ell soittamista, kun olin kahden vaiheilla, että onko vaarillista vai eikö😊 mää oon ehkä vähän höntti ja samalla ylisuojeleva. Ja Googlen kun avaa niin sieltä tuntuu aina tulevan ne pahimmat skenaariot silmille🙈

Olin aikeissa olla kommentoimatta koko ketjuun, koska aloittajalla, tai siis hänen koirallaan, ei ollut mitään varsinaista ongelmaa. Mutta tuo kirvotti minulta kuitenkin vastauksen.

Kun tulisi edes ne pahimmat skenaariot. Ne mitä pääsääntöisesti löydät ovat vain ihan puhdasta mis- ja disinformaatiota. Suomeksi: satuja.

Ja se näkyy jo omasta aloituksestasi :wink: Pidät naudanluuta harmittomimpana, joka antaa kuvan, että paniikkisi olisi pahempi broilerin kanssa.

Skenaarioissa poron luu on pahin, sitten tulee nauta ja possu, ja broileri on se harmittomin. Ja kypsennys ei todellakaan merkitse muuta kuin että luu itseasiassa aiheuttaa hieman vähemmän ongelmia kuin raakana. Juurikin päinvastoin kuin mitä luultavasti pelkäät.

Mutta sinun tapauksessasi — kaikki nuo ovat vain juurikiin niitä pahimpia skenaarioita :wink: Nyt riittää se, että hengität syvään, annat normaalisti ruokaa ja käyt vaikka pidemmällä lenkillä.

Eräs keskusteluun osallistuvista oli hyvinkin epäilevä vastaukseni suhteen.

Jakke Lehtonen nyt olen vähän ihmeissäni kommentistasi… Että siis broileri harmittomin ja että yleensäkin kypsennetty parempi kuin raaka luu??

Paljon ennen somea ja internetin käyttämistä sain eläinlääkäriltä neuvon, että luita ei saa keittää, koska esim. naudan luu menee kypsennettynä säröiksi, ja voi tulla teräviä piikkejä, jotka puhkovat vatsassa. Ja nimenomaan lintu, myös broileri, kuului niihin joita ei millään tavalla koiralle.

Milloin nuo tiedot ovat vanhentuneet? Ell:n kanssa puheissa kuitenkin 90-luvulla.

Yritin hieman oikaista noita luuloja, mutta luultavasti epäonnistuin.

No, eläinlääkäri ei ammattinsa puolesta tiedä yhtään mitään aiheesta. Eli hänen sanomisensa ei ole sen kummallisempaa kuin naapurin putkimiehen.

Siksi toiseksi mitkään luupiikit eivät ole koskaan olleet ongelma. Iso määrä luuta, eläimestä riippumatta, sekä jauhettu luu on ongelma. Ne ovat tehneet tukoksia.

Joten ei nuo ”tiedot” ole koskaan vanhentuneet. Ne on aina olleet väärin.

Naudan luu ei säröä kypsennyksessä, kuin ei mikään muukaan. Kyse on siitä mistä luusta puhutaan, ei eläimesta. Sääriluu ei säröä sen rakenteen takia. Kylkiluu menee säleiksi, koska sen rakenne on lamellimainen.

Broileri on 5 viikon ikäinen tipu, jonka luut eivät ole edes luutuneet. Ne ovat rustoa. Osta joskus grillattu broikku ja kokeile sormilla ja hampailla kuinka vaarallista se on :wink:

Aikuisen linnun luut, oikeammin siipiluut, voivat olla ongelma. Mutta se tulee siitä, että ne ovat onttoja, eli ollaan samassa kuin kylkiluiden kanssa. Joten aikuinen munimakana voi olla hankala, mutta ei sitä oikein mistään saa kokonaisena.

Koirien ruokinnassa on aika paljonkin vanhoja kansanuskomuksia, jota sitten tuon aikainen ruokintavirhe nimeltään barf vahvisti.

Aiheen käsittely loppui tuohon, mutta tuohon haaraan tuli väitettänii tukeva vastaus. Joku oli nähnyt videon, jonka mukaan broilerin luut eivät ole vaarallisia.

Just katoin vähän aikaa sitten videon jossa esitettiin miksi broilerin luu ei ole vaarallinen koiralle. Se katkeilee tosi helposti ja siksi ei oo vaarallinen. Kanan luita taas ei videon mukaan saanu antaa.

Joten kyllä, julkaiseminen on toimiva tapa jakaa tietoa. Tuo video kun on omaa käsialaani :rofl:

1 Like

Videoita teet vaan enemmän missä konkreettisesti näytät mitä asioille tapahtuu tai ei tapahdu niin ihmiset uskoo. Tai no, joku varmaan miettii että huijaat kuitenkin vaikka video pyörii nenän edessä :rofl:

Ihmiset ei usko mitään kun heille sanoo. Osa uskoo hiukan, kun on kirjoitettu. Mutta auta armias kun teet videon — asia on myyty heti.

1 Like

Videoi kaikki katiskan jutut, tee taustalle kivat musat ja koreografit niin avot :ok_hand::see_no_evil: