Kissan laihduttaminen ja painonhallinta

Leikatulle tyttökissalle on iän karttuessa alkanut tulla ylipainoa. Ratkaisu lienee vähemmän ja vähärasvaisempaa ruokaa, mutta käsittääkseni riittävä rasvan saanti on kissalle vielä tärkeämpää kuin koiralle. Mikä on minimimäärä rasvaa mitä kissa rarvitsee per painokilo?

Mitä kissa tällä hetkellä syö?

Liikkuuko itsenäisesti tai hihnassa ulkona vai onko sisäkissa?

Sanotko vielä kissan iän, noin suunnilleen.

Kissa taitaa tulla vähemmällä rasvalla toimeen, koska se on laiskempi eläin. Oikeammin, sen tapa liikkua ja olla on koiraa säästävämpi.

Mutta paperilla, ei lajien välillä suurtakaan eroa ole. Erot tulee enemmälti maksimien suhteen ja aika harva katti taitaa tarvita mitään 20 pinnan rasvaa.

kuva

2 Likes

Kissa on 8 v. aika laiskaa elämää viettävä sisäkissa. Huomattavan pienikokoinen yksilö, normaalipaino olisi jotain vajaa kolme kiloa. Ei ole järkyttävä pallo, mutta selvästi ylipainoinen.

Nyt syö päivässä noin 15 g 35/23 kissan kuivaruokaa ja 50 g lihaa, joka on yleensä broileria 20/2 tai possun sydäntä 16/1. Kerran-pari viikossa myös sikanautaa n. 15/20.

Tuon kuivaruoan saisi varmaan vaihtaa vähärasvaisempaan. Nyt kun asiaa ajattelen niin aika tujua tavaraa noin verkkaiselle otukselle.

1 Like

Onko teillä muita kissoja?
Jos ei, niin voisi myös ajatella, että osan päivittäisestä nappuloista “piilottelisi” esimerkiksi kiipeilytelineeseen niin että aktivoituisi ruuan etsimiseen.

Positiivista on, että kissasi syö lajityypillistä ruokaa eli lihaa suurimmaksi osaksi :blush:

@Boshar miten teillä menee?
Oliko vinkeistä mitään hyötyä vai olisitko kaivannut jotain lisää?

Minä vaihtaisin sikanaudan tilalle jotain muuta, esim. kennelrehun kalkkunaa tai vastaavaa. Ja nappulat, noin pieni määrä kun on, tarjoilisin telkkarin ääressä istuessa yksi kerrallaan nakellen. Tai milloin nyt itse oleilet tovin aikaa aloillasi puolitoimettomana. Saa juosta perään, saalistaa ruokansa. Nappulaa en vaihtaisi, sillä laihisversioissa on yleensä vaan lisää hiilaria rasvan tilalla.

Meillä ei lenkkeilevä 1,5 v sterkattu syö yli 10 % rasvan lihoja ollenkaan. Eikä rasvaisemmista kyllä tykkääkkään. Voin hyvin kuvitella sen turpoavan silmissä, jos tarjoilisin koiran sikanautaa säännöllisesti, vaikka tosiaan käy ulkona päivittäin kerran-pari.

Edesmennyt, 2,7-kiloinen, aikuisena vasta sterkattu ja harvoin lenkkeilevä oli aina nälkäinen ja pysyi hoikkana 10 gramman päiväannoksella 38/20-nappulaa ja noin 40 grammalla lihaa. Sillä oli käytössä koirien rasvaisemmat lihat ja jos pakastintila olisi sallinut, olisi se saanut paremmin vatsansa täyteen, jos olisin tarjoillut matalamman rasvan lihaa hiukan isompana annoksena. Välillä tuntui itsestä kurjalta ruokkia noin vähän, mutta enemmästä lihoi heti.

1 Like

Kissa on laihtunut nappuloiden vaihduttua vähäräsvaisempiin. Ruoan piilottaminen ja antaminen vähän kerrallaan oli hyvä vinkki ja on otettu käyttöön.

1 Like

Herätetään hieman vanhaa ketjua :wink:

Tästä nimittäin tuli juteltua erään asiakkaan kanssa, siis off topic -aiheena, kuten tyypillistä.

Kissojen aito ongelmahan on se, että se on erittäin säästeliäs liikkuja. Joka tarkoittaa, että kissaa ei saa laihdutettua kovinkaan helposti lisäämällä aktiivisuutta, kuten koiraa.

Tyhmä vertaus, mutta kissa on kuten ihminen, joka yrittää laihtua kävellen — mutta kävely on vain keittiön, olohuoneen ja makkarin välillä.

Joten jos mietitään kalorien kulutuksen kautta asiaa, niin ratkaisut rajoittuvat vain kahteen:

  • leikitään pahuksesti laserosoittimen kanssa
  • päästetään katti ulkokissaksi

Ihan kuten ihmisillä, niin kissoilla on ihan sama juttu: makoilijat lihoavat, aktiivisempi ei.

Ei liene myös sattumaa, että ihmisellä ja kissalla on huomattavan paljon vastaavia ylipainoon liittyviä sairauksia — jotka taasen koirilta puuttuvat käytönnössä kokonaan.