Kirjautuminen

Meta/KATISKA on foorumina melkoisen yksioikoinen käyttää. Jos et ole ennen vastaavaa käyttänyt, niin se saattaa ensin tuntua oudolta.

Joten mennään nopeasti perusasiat läpi.

Foorumin kieli

Foorumin tekniikka osaa suomea (suurimmaksi osaksi) ja ensimmäistä kotimaista mekin käytämme keskustelussa.

Kun et ole kirjautuneena, niin kaikki saattaa kuitenkin olla esimerkiksi englanniksi tai jollain muulla kielellä. Se johtuu siitä, että foorumi ei tunne sinua ja silloin se kysyy kieltäsi selaimelta.

Jos selaimen kieli on joku muu kuin suomi, niin valikot ja kaikki muutkin toiminnan ovat samalla kielellä.

Se korjaantuu, kun luot itsellesi tunnukset ja kerrot kieleksesi suomen. Tai vaihdat selaimen ilmoittamaan kielekseen suomen.

Rekisteröinti

Tarvitset foorumille tunnukset. Voit toki lukea ilman rekisteröitymistäkin, mutta et pysty kysymään, kommentoimaan tai edes tykkäämään hyvästä postauksesta.

Pystyt rekisteröitymään, ja myöhemmin kirjautumaan, kahdella eri tavalla: luomalla itse tunnukset tai käyttämällä SSO-kirjautumista.

Rekisteröityminen itse

Tunnuksen saat luotua, kun klikkaat yläpalkissa

puhelimella   Kirjaudu nappulaa

kuva

tableteilla ja tietokoneella   Rekisteröidy nappulaa

Sinulta kysytään

  • sähköpostiosoitetta (oltava toimiva, ei koskaan näy julkisesti)
  • käyttäjätunnusta (se näkyy julkisena foorumilla ja sinut tunnetaan siitä)
  • koko nimesi (ei pakollinen, mutta mukava olla ja näkyy kaikille)
  • salasanaa (vähintään 8 merkkiä)

Sitten vain klikkaat Luo tili ja olet viittä vaille valmis.

Saat hetken kuluttua vahvistuspyynnän sähköpostiisi. Klikkaa siinä olevaa linkkiä ja homma on hoidettu (spämmin takia tuo on pakollinen kierros ja sillä varmistetaan, ettei kukaan käytä luvatta sähköpostiosoitettasi).

SSO-kirjautuminen

On toinen tapa rekisteröityä ja kirjautua, ehkä jopa helpompi. Kirjaudut suoraan jonkun muuan palvelun tunnuksilla.

Yksinkertaistettuna kirjautuminen käy silloin siten, että foorumi kysyy vaikkapa Facebookilta, että kuka tällainen ihminen on ja voidaanko hänen antaa kirjautua. Silloin Facebook vastaa, että nimi on tämä ja ainakin hän tietää Facebookin salasanan, joten antaa palaa. Foorumi on tyytyväinen Facebookin ilmoitukseen ja antaa kirjautua.

Käytössä on tätä kirjoitettaessa

  • Facebook
  • Google
  • Twitter
  • Office 365 (Mircosoft)

Sinua pyydetään kirjautumaan valitsemaasi palveluun, joka kertoo foorumille kuka olet. Sinulta pyydetään erikseen lupaa antaa foorumin käyttää kirjautumistasi - mitään muita tietoja kuin kirjautumiseen käytettäviä tunnusta, nimeä ja sähköpostiosoitetta ei kerrota foorumille. Vaikka ensimmäisellä kerralla kysytäänkin ulkoisen palvelun salasanaa, niin se koskee kirjautumiseen käytettävää palvelua. Foorumille salasana ei koskaan näy.

Silloin sinun ei tarvitse muistaa erillistä salasanaa, vaan seuraavalla kerralla kirjaudut suoraan ilman kyselyjä samaa palvelua käyttäen.

Kirjautuminen seuraavalla kerralla

Kirjautuminen on varmasti tuttua sinulle. Annat sähköpostiosoitteesi tai käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Ei muuta.

Tai kirjaudut SSO-palvelulla - kunhan sen käytössä on sama sähköpostiosoite, jolla loit tilisi (voit myöhemmin kytkeä omissa asetuksissa muutkin palvelut hoitamaan kirjautumisen, jos haluat).

Aikakatkaisuvirhe

Saatat törmätä aikakatkaisuvirheeseen:

kuva

Se tarkoittaa vain sitä, että kirjautumiseen käyttämä palvelu kyllästyi odottamaan — ja niillä on erittäin lyhyt pinna. Lataa sivu ja kirjaudu uudestaan, ei siinä sen kummempaa ole.

Selain vai appi

Pystyt käyttämään Meta/KATISKA foorumia aivan samalla tavalla niin selaimella kuin appillakin. Ainoa ero on ikonin kylkeen ilmestyvä pallukka, joka kertoo saamiesi vastausten ja reaktioiden määrän, se onnistuu vain apilla. Mutta ilmoitukset uusista onnistuu selaimellakin.

Jos et halua laittaa puhelimen kotinäytölle pikakuvaketta, niin appi on ehkä toimivampi ratkaisu. Varsinkin jos jossain vaiheessa alat seuraamaan jotain muuta foorumia, joka on toteutettu samalla ohjelmistolla — silloin voit lukea useampaa foorumia samalla aplikaatiolla.

Etsimäsi appin nimi on DiscourseHub.

iOS ja padOS

Google Play (androidit)