Kirja: Koiran luonnollinen ruokinta

1 Like

Ostin aikoinani tuon läpyskän erehdyksissäni
Kyllä, tilasin sen netistä, joten en päässyt selailemaan etukäteen.
Vielä tänäpäivänäkään en ole lukenut vihkosta loppuun, koska tökki niin paljon nuo asiavirheet.

Ostin uudenkin version. En päässyt toista aukeamaa pidemmälle. Mutta joskus vielä.

1 Like

Katos vaan, siitä on tullut uusi laajempi painos.
Tuo edellinenkin on kesken… Jään ennemmin odottelemaan sinun loppuarvostelua tästä uudesta painoksesta.

Minä vuorostani en suosittele kirjaa: Villivihannekset koiran raakaruokinnassa.

Ihan mielenkiinnosta kyselen onko kukaan käynnyt näillä koiranruokinnan ravitsemusneuvojilla?

Minulla on nyt muutaman tovin pyörinyt mainos luonnollinenruokinta.fi ja joku haukun ruokaremontti-kurssi jolla opin ruokkimaan koiraani luonnollisesti.

Melkein uteliaisuudesta voisin tilata kurssin, mutta jos en nyt kuitenkaan. Onkohan joku ryhmäläinen tilannut kurssin?

Jos se on tasoa Malin Ekblomin kirjan tasoa niin voi unohtaa sen ainakin omalta kohdaltani.

luonnollinenruokinta on nimenomaan Ekblomin. Joten… ajattelitko, että kurssi olisi jotenkin erilainen kuin kirja :rofl:

1 Like

Apua!!!

En, ihan rehellisesti en katsonut kuka tuon kurssin vetäjä on.
Luin vaan tuota ruokaremontti mainosta, kun siinä selitettiin että video-opastusta ja mitä vielä ja sitten lopussa oli tuo luonnollinenruokinta-sivusto mainittu.
Ja jotenkin ne mainoksen jutut oli kuin suoraan siitä kirjasta niin sillä heitin sen.

En viitsinyt mennä sivustolle koska kun kävin perehtymässä siihen vallan werrattomaan koiranruokaan, niin nyt mulla pyörii niitä mainoksia koko ajan jossain.

Kuuntelin Ekblomin ilmaisen esittelyluennon. Samaa jauhaa edelleen. Koska hänellä oli haiman vajaatoiminnasta kärsivä ja kutiseva saku, jolle ei ollut auttanut mm. homeopatia, ja sitten hän oli törmännyt netissä tekstiin, jonka mukaan viljat ovat vaarallisia koiralle. Sitten lihalla se tuli kuntoon.

Sitten h√§n opetteli koirien ravitsemustiedett√§ ‚Äď joka ei sillai kuitenkaan pid√§ paikkaansa.

Perustelut ovat aina samat: koiran ei kuulu syödä mautonta lisäaineilla kyllästettyä kuivamuonaa, vaan maukasta lajityypillistä ravintoa. Kuivamuonien mineraalitkin on keinotekoisia, eikä se toimi koiran kehossa. Plus tietty lisäaineet aiheuttaa allergiaa.

Säilöntäaineetkin on pahoja, vaikka ne olisi luonnollisia.

50/50-ruokinta on bullshittiä. Ihan siksi, että täysmuonat ovat täysravintoja ja antavat oikean määrän koiralle ja jos jatkaa lihalla, niin koira menee puutteeseen (älä kysy miten tuo on mahdollista, kun ne kuivamuonien keinotekoiset mineraalithan ei toimi).

Milligramman ruokuntalaskut ovat turhia, koska ruokintaa ei saa tehdä antamalla jauhelihaa ja sitten vitamiineja purkeista. Kun se ei ole luonnonmukaista.

Koira on melkein 90 prosenttinen lihansyöjä, koska se pystyy hyödyntämään hieman tärkkelystä. Kissa taasen on 100 prosenttinen lihansyöjä, joten ilmeisesti ei pysty syömään tärkkelystä. Ja taas - älkää kysykö miten se, että aivan jokainen nisäkäs hyödyntää kypsän tärkkelyksen.

Sitten tietysti puutaheinää syljen amylaasista ja sen merkityksestä tärkkelyksen sulavuudelle, vatsalaukun entsyymitoiminnasta jne.

Ruuan täytyy olla sulavuudeltaan sellaista, että paksuolen maitohappobakteereille riittää ruokaa, mutta ei sitten jollekin haitallisille bakteereille. Tämä oli minulle aivan käsittämätön ajatus, koska ei siellä ole haitallisia bakteereja ilman ruokamyrkytystä.

Koiran korvia ei kuulu puhdistaa, koskaan. Jos joutuu puhdistamaan, niin ruokinta on pielessä.

Märkä koira ei saa haista, vaan sen viereen on mukava käpertyä sohvalle pusuttelemaan (ei tsiisus…)

Oikein tehty raakaruoka antaa aivan kaikki ravintoaineet ‚Äď ja taas, 10 purkkia mainittu. Silti saa k√§ytt√§√§ t√§ydennykseen ravintolisi√§, mutta k√§ytet√§√§n vain laadukkaita.

Ruokinta koostetaan whole prey idealla ja ei lasketa, kun se on monimutkaista, niin sitten annetaan noin kymmentä eri ruoka-aineita aika monimutkaisella systeemillä. Siitäkään ei kuitenkaan tarvitse piitata, koska saa ja voi jättää asioita pois, koska osa ihmisistäkin voi paremmin jos ei syö maitotuotteita tai hiilareita.

Sisäelimet ovat kaikki samanlaisia.

Raakatäysravinnot kelpaavat. Jostain syystä sitten niissä ne keinotekoiset vitamiinit ja mineraalit eivät ole ongelma. Ne ei imeydy vain kuivamuonista.

Sitten loikataan barffiin. Koska el√§imen painosta on 10 - 15 % luuta, niin sama m√§√§r√§ on oltava ruuassakin. Pyyd√§n ‚Äď √§lk√§√§ pyyt√§k√∂ minua avaamaan tuota logiikkaa, koska siin√§ ei ole sellaista. Se on whole pray ajattelun ihna ikiomaa keksint√∂√§, joka on johdettu barffista. Outoa, ett√§ vastaavaa prosenttiajattelua ei sitten tarvitse noudattaa miss√§√§n muussa osa-alueessa, ainoastaan luissa.

Luu on aina ja poikkeuksetta aitoa luuta. Riittää vissiin, että luuksi kutsuttu sillai niinkuin liittyy jotenkin johonkin, jota kutsutaan luurangoksi, Perustelu on niinkin vanha kuin että pakettien analyyseistä löytyy kalsiumia (se, että ohitetaan kokonaan määrät ja analyysitekniikan hauskuus tehdä se gramman annoksesta, lienee täysun merkityksellinen). Mutta onhan elämä helpompaa, kun kaulat ja siivet ovat ihan samanlainen mineraalien lähde kuin vaikka putkiluut.

Se mikä minua hieman pelotti, oli väite, että ei ole mitään merkitystä onko se luuainekseksi kutsutty jauhettu lihan joukkoon vai annetaanko erikseen.

Broikun kaulojen kanssa on turvallista totuttaa koira luihin. Ja jos niistä sitten koira oksentaa ja menee ripulille, niin se ei ole vaarallista. Sitten luut onkin vaikeaa sulatettavaa, ja sitten ne ei kuitenkaan ole. Samalla tavalla sitten siivet onkin vaarallisia isoille koirille. Paitsi että ei ole.

Kasvisten kanssa sitten alettiinkin rimpuilemaan. Tärkkelyshän ei sovi, mutta sitten sopiikin. Kuidun kanssa sitten syötetäänkin vain maitohappobakteereja ja hiivoja (äh… missähän ravintokoulutuksessa noin on opetettu?).

Sitten mennäänkin veikeisiin asioihin. Kasvikset, jotka eivät sulaneet, sitten sulavatkin ja antavat täydennystä eli ravintoaineiden saantiin. Tärkeitä ovat fytoravinteet eli antioksidantit, jotka tehostavat muiden ravintoaineiden imeytymistä.

Tuo on lähes Nobelin arvoinen oivallus ja aivan poikkeuksellista toimintaa antioksidanteilta.

Ja homma jatkuu tutulla ja turvallisella barffin aikaisilla kusetuksilla. Koska sitä hemmetin amylaasia ei ole riittävästi, niin kasvikset täytyy soseuttaa, pakastaa tai hapattaa.

Ravintolisät… jos/kun koira ei syö riittäåvästi kalaa, niin omega-3 rasvahapot on lisättävä (nyt sitten ei enää noudatetakaan sitä lajityypillistä ravintoa, sillä koskas sudet ovat ruvenneet nuottaa vetämään?). Ja koska laatu on tärkeää, niin erikseen mainitaan Nutrolin ja Effektri. Nutrolin on tismalleen samaa kuin kaikki muutkin ja Effektri on laimennettu kasviöljyillä.

EPA ja DHA ovat sitten pitkäketjuisempia kuin kasvipuolen ALA. Sanoisin, että ehkä ravitsemustiedettä opiskelleen olisi syytä kerrata uudestaan mitä ne numerot rasvahapoissa tarkoittavat ihan oikeasti.

Vaikka kaikki saatiin ruuasta, niin jodi ja D-vitamiini jäävät vajaaksi. Juu, niin tekee. Mutta jos koira syö paljon riistaa, luomua (!) tai rasvaista ruokaa, niin D-vitamiinilisää ei tarvita. Outoa, että tässä sitten teollinen valmistaminen ei olekaan ongelma.

Jos ei ole selvää, niin metsässä eläminen, maatalouden luomujärjestelmä tai rasvapitoisuus eivät nosta D-vitamiinin määrää. Tarkkaan ottaen ne laskevat.

Kun koira vaihdetaan kuivamuonasta lihaan, niin vaihto tehdään niin nopeasti kuin mahdollista, muutoin riskinä on pitkäkestoinen ripuli Syy on se, että raakaruokinnassa koiran aineenvaihdunta muuttuu, koska sen ei tarvitse enää sulattaa hiilihydraatteja, vaan se alkaa sulattamaan proteiineja ja rasvoja.

Tuota… aineenvaihdunta ei muutu, vaan ruuansulatus muuttuu. Siksi toiseksi aineenvaihdunnalla ei ole yhtään mitään tekemistä ruuansulatuksen kanssa. Ja eikö niitä kuivamuonan protskuja ja rasvoja ole tarvinnut ennen sulattaa? Ekblom yrittää selittää rasvojen käytön muuttumista sekä vatsalaukun pH:n muutosta, mutta hän ei ymmärrä mitä siinä tapahtuu ja selittää siksi ihan höpöjä.

Lihaan siis vaihdetaan nopeasti. Sen sijaan ruokavalion laajentaminen tehd√§√§n hitaasti. Jostain syyst√§ se koiralle luonnollinen ja lajityypillinen ruokavalio onkin koiralle aika hankala, joten totutellaan ‚Äď onkohan sekin aineenvaihduntakysymys?

Tuo vaihto sitten vie viikkoja, jopa kuukausia.

Jos koira oksentaa uutta ruokaa, niin se johtuu tottumuksesta.

Kuivamuona sitten turpoaa vatsassa, vaikka se olisi turvotettua, ja sen takia hukataan nestettä. Tuohan ei pidä mitenkään paikkaansa.

Jos koiran vatsa menee sekaisin lihaan siirtyessä, ja kakka haisee ja siinä on limapussi, niin se on ihan normaalia ja on vaihteeksi taas tottumuskysymys. Se korjataan sitten ylläripylläri maitohappobakteereilla tai (teollisella) kuidulla kuten Canikurilla.

‚Äď

Eli ihan samaa kuin aina. Ei yllätys.

3 Likes

@Jagster käy hyviksesi katsomassa sukokan kasvattajapäivien ohjelma.
Etenkinkin se ruokinta luennoitsijan esittely :wink::joy::rofl:.

Just. Sanotaan n√§in ‚Äď hyvin on onnistunut pit√§m√§√§n intohimonsa irti jakamastaan huuhaasta.

Ei ole mikään salaisuus, että pidän Sukokaa yhtä turhana kuin Kennelliiton kasvattajakursseja. Enkä näe edelleenkään mitään syytä muuttaa käsitystäni.

1 Like

Tein uuden ketjun näille, koska tätä sontaa tulee muutama joka viikko. Siirsin aloituksen ketjuun, johon se paremmin sopii.

Aloitetaan tuoreimmasta:

Maitohappobakteereilla on tärkeitä tehtäviä suolistossa. Ne osallistuvat ruoansulatukseen esimerkiksi pilkkomalla rasvoja. Tuottamalla maitohappoa ne ovat tärkeä osa koiran vastustuskykyä.

Koska huuhaadiplomineuvojalla ei ole perustiedot hallussa, niin…

  • yksik√§√§n suolistobakteeri ei pilko rasvaa, rasva tappaa ne
  • suolistobakteerit tuottavat hiilihydraattien ja proteiinien fermentoinnissa mm. hieman haihtuvia rasvahappoja ‚Äď eli ik√§√§nkuin piereskelev√§t niit√§. Koiralle aika merkitykset√∂nt√§, mutta mm. hevonen, jolla umpisuoli on koiran kokoinen, ne kattavat about puolet konin energiantarpeesta
  • maitohappobakteerit eiv√§t tuota maitohappoa, ja maitohappo on haitallista eik√§ sill√§ ole mit√§√§n roolia vastustuskyvyn kanssa.

Tämä on taas tätä :man_facepalming: