Olet kivunhoidon syvimmässä ytimessä. Silloin keskustellaan, että tarkoittaako kivun lievitys
- piittaamattomuutta kivusta (kivunsietokyky)
- kynnystä, jossa kipu palaa (kipukynnys)
- kivun häviämistä (kivunlievitys kipulääkkeillä)
Kaikkia hoidetaan ihan eri tavalla. Ns. nuppilääkkeet vaikuttavat kivunsietoon ja kipukynnykseen — Neurontin ja ylipäätään gabapentiini vaikuttavat juurikin kivunsietoon. Kipu on olemassa, mutta siitä ei piitata merkityksessä se ei häiritse.
Ihmisillä tilanne on sinänsä yksinkertainen, koska kipu on subjektiivinen tunne ja potilas pystyy kertomaan koska kipu alkaa olla vähintään arkea haittaava tai jopa sietämätön. Koirat eivät kerro. Yritetään päättää eläimellä, jolla on oletettavasti luontainen kyky kivunsietoon — tähän perustuu käsitys eläimestä peittämässä ulkoiset kivun signaalit — koska kipu aiheuttaa
- haitallista stressitason nousua
- elämänlaadun heikkenemistä
Mutta pahintahan tässä on se, että arvioinnin joutuu tekemään omistaja, joka on täysi maallikko ja joka lisäksi sokeutuu nähdessään tunteella joko sitä mitä toivoo tai sitä mitä pelkää. Itseasiassa olen hieman väärässä. Ei tuo ole pahinta. Pahinta on se, että kipulääkityksen päättää elinlääkäri maksimissaan parin minuutin palponnin tai katselun perusteella, puhumattakaan, että lääkityspäätös tehdään röntgenkuvan perusteella.
Siksi ollaan osaksi tilanteessa, jossa kuvissa näkyvä LTE merkitään kivun lähteeksi ilman että ymmärretään mitä tapahtuu kotona ja harrastuksessa. Eli ei riitä, että kipulääkitys on epävarmaa. Lisäksi syy kipuun on aika ajoin vielä epävarmempi.
Njooh. Ei siitä sen enempää tällä kertaa. Mutta ollaan aiheessa, josta on hieman kirjoitettu täälläkin:
Nyt täytyy muistaa, että eläinlääkärit ani harvoin hoitavat koiraa missään sen sairaudessa — tietysti leikkaukset ja muut operaatiot ovat oma juttunsa, mutta siinäkin eläinlääkäri tekee ”vain” akuutin osan. Omistaja tekee valtaosan työstä, ja hänelle kaatuu niin moraalinen, eettinen kuin tunnepuolen vastuu sekä kuorma.
Minulla oli yhdellä pentukoiralla koivessa murtuma. Ei päästy vakioeläinlääkärille, joten ventovieras (nuorehko) selitti minulle ummet ja lammet siteiden vaihdosta, varpaiden turpoamisesta jne. Sinänsä ihan perusasiaa, jotka varmasti täytyykin selittää omistajalle, koska omistaja hoitaa koiran kotona. Ollaan vastaavassa tilanteessa, jossa me ollaan näpäytetty eläinlääkäri sormille, kun hän on alkanut paketoimaan rekkua liimasiteellä. Hän ei riitele sitä paskaa koirasta irti, vaan omistaja. Ja se homma on käytännön tasolla kaukana siitä mitä eläinlääkärit ohjeistavat.
Minä kysyin siltä eläinlääkäriltä, että onko hän itse koskaan hoitanut murtumapentua kotona siellä olevilla tarvikkeilla ja ympäristössä. Ei ollut. Se selitti aika pitkälle sen miksi hänen ohjeensa olivat niin todellisuuspakoisia.
Samaa voi kysyä kipukroonikkokoiraa hoitavalta lääkäriltä: onko hän koskaan hoitanut kotona moista ihan arjessa ja samoilla tropeilla, mitä hän asiakkaille määrää ja kun homma ei toimi, niin odottaako hän vapaata aikaa saadakseen asian korjattua vai maksaako ehkä kolleegalle päivystyshinnan yhdestä Metacamista.
Ei. Hänellä on lääkearsenaali kotona, josta maallikko ei voi kuin haaveilla. Ja samaan aikaan sama eläínlääkäri raivoaa, että kivuliasta koiraa ei saa hoitaa ihmisten kipulääkkeillä, vaan kipu täytyy jättää hoitamatta, jos asuu valtaosassa Suomea, jossa ei edes pääse päivystykseen. Ja tehdäkseen pointtinsa selväksi, niin hän käräyttää Katiskan Ruokavirastolle, koska luetuin artikkeli on ohjeet ihmisten kipulääkkeiden käytöstä koiralla.
Eläinlääkärit aika usein jättää miettimättä miksi tuota juttua luetaan niin paljon.
Pitäisiköhän minun päästä jo asiaan (kun vielä muistaisi mikä se asia olikaan…).
Koska eläinlääkärit ovat epäluotettavia arvioimaan kipua, ja koska näyttäisi siltä, että heillä toimintaperusteen pohjana on joku muu kuin kivun lievittäminen tai poisto, niin omistaja joutuu puntaroimaan asiaa, kertomaan löydöksensä eläinlääkärille tavalla, jonka hän ymmärtää, ja vaatimalla vaatii perustellun hoidon.
Merkit ovat vanhoja tuttuja, ja valitettavan veteen piirrettyjä, sekä merkitykseltään koirayksilökohtaisia.
- kyvyttömyys nukkua, levottomuus, jatkuva paikan vaihtaminen
- haluttomuus liikkua ja hypätä edes matalia korkeuksia aslaspäin
- kipuun liittyvät sijaistoiminnat, kuten kirputtaminen ja nuoleminen (eikä se läheskään aina kohdistu kipukohtaan)
Liikkuvuus, tai oikeammin sen selvä heikkeneminen, on aika luotettava merkki. Siihen liittyy myös epäbalansissa liikkuminen (jalat ei kulje samaa matkaa, lyhyt askel, laajat käännökset jne.).
Jos koira piippaa ja vinkuu, siis poikkeuksellisesti ja joko liikkuessa tai liikkumisen jälkeen, puhumattakaan selvästä ontumisesta, niin ei siihen elöinlääketieteellisen matemaattisteoristen laskujen ratkaisukykyä tarvita, että tietää asioiden olevan pielessä. Jos koiralla on lisäksi lääkitys päällä, niin onhan se ilmiselvää, että lääkitys ei toimi.
Toistan taas. Gabapentiini, joka nostaa toimiessaan kivunsietoa, pitää olla viimeinen lääke siinä vaiheessa, kun aidot tuelhduskipulääkkeet tai niille tehdyt vatsaystävällisemmät korvikkeet eivät enää toimi (tuo on kylläkin IMO jo lopetusperuste) tai haitat, yleensä vatsassa, alkavat olla hallitsemattomia.
Ja kun ollaan tilanteessa, että koiralla on lääkitys päällä ja silti huomaa tuijottavansa koiraa joka päivä ihmetellen, että sattuuko siihen ja jos sattuu, niin kuinka paljon, niin alkaa olla sen lopullisen päätöksen aika.
—
Lainaamisesta. Kun maalaat tekstin, niin ilmestyy pikavalikko, jossa ensimmäisenä on Lainaa. Sen klikkaaminen liittää lainauksen siihen kohtaan, jossa sinulla on kursori.
Myös muustakin jutusta voi lainata kuin siitä mihin on vastaamassa. Kännykällä taitaa joutua tipauttamaan koko ruudun peittävä kirjoitustila ensin alas pois tieltä ja sitten vaan hakee sen jutun, josta haluaa lainata (tai jonka haluaa linkittää).
Toinen pro tip. Muokkasin aloitukseesi listan. Sen saat, kun laitat rivin alkuun aina tähden tai numeron. Sen jälkeen täytyy olla yksi välilyönti. Listan kohta on kaikki se teksi, joka löytyy ennen seuraavaa enteriä. Ja listan viimeisen kohdan jälkeen kannattaa lyödä yksi tyhjä rivi, muuten se seuraava kappale sisentyy samaan kuin se lista 
Pakko ei ole, mutta tiedätkö miten saat korjattua kirotusvirheitä julkaistusta tekstistä? Maalaa se pari sanaa siitä korjattavasta tekstistä ja klikkaa pikavalikosta Muokkaa. Itse käytän tuota ihan tolkuttoman paljon, koska teen enemmän kirjoitusvirheitä kuin kunnollista tekstiä 