Ketjuun vastaaminen sähköpostitse

Jos sähköposti-ilmoituksia ei ole erikseen kielletty, niin jokainen saa seuraamiltaan alueilta aina ilmoituksen, kun joku tekee aloituksen tai vastaa ketjuun. Tekstisisällön lisäksi sähköpostin alaosassa on kaksi toimintoa, klikata itsensä ketjuun tai vastata mailitse.

2021-08-27_10-36-30

Vastaus-toiminta hieman vaihtelee ohjelmittain. Applen mail-ohjelmassa ja Gmailin webmailissa riittää pelkkä Vastaa, mutta Thunderbirdissä on valittava Vastaa listalle.

2021-08-26_1-31-56

Vastausosoite (meta.katiska+paljon-merkkejä) pitää sisällään tunnisteen, joka tietää

  • mihin ketjuun vastaus menee
  • kuka vastaa

Tunnistaminen edellyttää, että sähköpostiosoitteesi täytyy olla sama kuin millä olet luonut tilin Metaan.

Voit käyttää sähköpostiohjelman omia muotoiluja sekä foorumilla käytössä olevaa markdown-muotoilua, jos olet sen opetellut. Myös liitteet näkyvät foorumilla.

Sen sijaan lainausta jonkun toisen foorumikirjoituksesta ei saa tehtyä (tai saa, mutta se on niin monen mutkan takia, että siinä ei ole mitään järkeä).

Järjestelmä osaa siivota vastauksestasi pois lainaukset ja ainakin osan allekirjoituksista. Varsinkin allekirjoitusten suhteen kannattaa varmistua, että haluamattomia tietoja ei siirry foorumille. Voit kokeilla sen Testi-alueella – tai lähettää viestisi ilman allekirjoitusta, se on yleensä yhden nappulan takana.

Osa ns. turhasta sisällöstä saattaa jäädä roikkumaan. Thunderbird lisää lainauksen alkuun tiedon kuka ja milloin kirjoittanut, ja koska sitä ei merkitä lainaukseksi, niin sitä ei siivota. Ei tuolla ole suurtakaan merkitystä, kunhan on kauneusvirhe.

2021-08-27_10-53-57

Vastaaminen mailitse saattaa olla ihan näppärä, joissain tilanteissa. Jos kukaan ei koskaan käytä sitä, en edes itse, niin toiminto poistuu.

Vastaaminen mailitse on edelleenkin käytössä ja kokeilin sitä itse käytössä (kyllä, vasta nyt…).

Eli tällaisen sain mailiin, kommentti eräästä ketjusta. Vastasin ja vastaus tuli perille

Mutta. Tässä on yksi kauneusvirhe, joka ei vaikuta suurimmalle osalle (varsinkin kun koko toimintoa ei kukaan käytä…), mutta se näkyy ketjuissa — taas, suurin osa ei sitä varmaan edes huomaa. Mailivastaukset kun menevät nimenomaan henkilön kommenttiin, ei ketjun runkoon.

Miten se vastaaminen täällä menikään…

Kerrataan. Ketjuissa on mahdollisuus vastata kahta eri tietä. Jos vastaa ketjun lopussa olevalla vastaa-nappulalla, niin vastaus menee aiheen runkoon. Jos vastaa kommentissa olevalla vastaa-nappulalla, niin vastaus menee sille henkilölle, jolle vastataan. Tietysti.

Toiminto on hyvin pitkälle sama kuin Facebookissa, jos/kun se on ympäristönä tutumpi. Ero on siinä, että kun Facebook oletusarvoisesti piilottaa kommentiin tulleet vastaukset — eli ne haarat — niin foorumi näyttää ne. Tavallisesti selailtaessa (jota ani harva tekee Facebookissa) nähdään vain rinko, mutta ei haarojen sisältöä. Täällä nähdään kaikki.

Haara, eli kommenttiin/henkilölle vastatut, tulee vastaan vain silloin kun haluaa erikseen nähdä vain siihen tulleet vastaukset. Silloin piilotetaan runko ja esitetään vain haara.

En ole vielä testannut, että onko tämäKIN mailiohjelman kummallisuuksia. Mutta iPadillä käytettäessä vastaa tai vastaa kaikille ei ole mitään ero missään ja oma vastaus menee aina ikäänkuin haaraksi sille/siihen, johon vastataan.

En pidä tuosta käyttäytymisestä, koska se ajaa hyvin helposti koko keskustelun rungosta haaraa, ja jos tarpeeksi moni osallistuu keskusteluun mailitse, niin joka hemmetin vastaus aloittaa uuden haaran.

Selvittelen onko tuo softan tekijöiden mielestä haluttua, oma asetusvirhe vai bugi.

Mutta mailitse pystyy vastaamaan ja se näkyy oletusarvoisesti kaikille — mitä nyt sen postauksen kirjoittaja, jonka kommenttiin vastaus menee, vaikka kirjoittaisikin aloitukseen tai ketjuun liittyvää asiaa, saa siitä erillisen ilmoituksen.

Lyhyesti: tällä hetkellä ketjun aloittaminen mailitse voi olla monestkin näppärä kikka. Sen sijaan vastaaminen vähemmän, jo yksistään sen takia, että lainaaminen on hivenen haastavaa.

Tätä päiviteltiin yhdessä ketjussa. Siirrän sen lyhyen keskustelun tähän alle, joka ehkä-mahdollisesti hieman avaa mailitse vastaamista ja mitä siitä seuraa.

OT — nyt ei mene mailitse vastaaminen oikein. Se lähti suorana vastauksena Paulakselle, vaikka olisi kuulunut runkoon. Ja samaa tietä meni Lafalin kommentti.

WTF :man_shrugging:

Mun kommentti alkaa Paulaksen lainaamisella, joten eikö se mennyt ihan oikein?

meni, mutta pelkkä lainaaminen pitää postauksen juuressa. Nyt kommenttisi meni vastauksena Paulakselle eli aloitti uuden haaran.

Nyt kun lainasit minua, niin olet rungossa:

Kun aiemmin vastasit, niin se näkyi vastauksena Paulakselle merkityksessä meni haaraan:

Se taasen aiheuttaa Paulaksen kommentissa täysin turhan vastaushaaran, jossa ei sinällään vastata sen enempää kuin mitä on lainattu.

Tiedän. 99,5 % ei edes huomaa tuota. Saatika käytä. Enkä minäkään lähes aina vastaa kommentin vastaa-nappulalla, jossa haara saadaan aikaiseksi, vaikka vastaisinkin suoraan kysymykseen.

1 Like

Ja siirretty osuus päättyy :wink:

Sorry turha ilmoitus tästäkin :smiley:

Mutta kokeilen mitä tapahtuu, kun vastaa postaukseen, joka ei ole enää paikallaan. Jos foorumi onkin fiksumpi kuin mitä odotan, ja tämä menee sinne minne pitääkin, niin pääset kokeilemaan omassa kommentissa miten vastaus (eli haara) näkyy koko ketjun suhteen.

Vähän jo selkiytyi noiden ero

Mutta silti ihmetyttää se, että välillä lainatessa tekstiä, siihen alkuperäisen alareunaan tulee kuitenkin merkintä vastausten määrästä.
Mutta ei tietenkään tuosta äskeisestä lainauksesta :joy:

Tosin tämän vastauksen julkaisun jälkeen sinne ilmestyi väkänen ja numero 2, eli kaksi vastausta. Mä tuijottelin enempi sitä väkästä kuin kommentin yläreunaan ilmestyvää kenelle-on-vastattu-kuvaketta :sweat_smile:
Logiikka aukesi :+1:

Se logiikka johtuu näistä kahdesta:

  • punaisen nuolen vastaa menee runkoon
  • sinisen nuolen vastaa menee henkilölle ja silloin siihen vastattuun viestiin tulee vastausten määrä

Sähköpostilla ketjun aloitus ja vastaaminen on poistettu. Aika pitkälle siksi, että kukaan ei sitä käyttänyt. En itsekään.

Se voidaan palauttaa, jos alkaa näyttämään siltä, että tarvetta onkin.